Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy przed czy

Czy przed "czy" stawia się przecinek?

Polecane posty

Gość czy przed czy

Np. takie zdanie: "Nie wiedział czy dobrze zrobił" ?

Gość oczywiscie, ze nie

Gość wyslij wypowiedź.
LadyMagga ty na temat ortografii się nie wypowiadaj :o

Gość czy przed czy
No to kurczę już nie wiem. Sprawdzałam kiedyś w necie i było, że nie, ale gdzie nie spojrzę, to przecinek przed "czy" jest, więc... ?

Gość pterodaktyl
nie stawia się, no chyba że zdanie by brzmiało: "nie wiedział czy wybrać coś tam, czy coś tam"

Gość wyslij wypowiedź.
Nie stawia się przecinka przed "czy".

wyślij wypowiedź - a ty się koorwa odpierdol...sama zobaczyłaś wszystkie wypowiedzi i na koniec się mądrujesz..

Gość czy przed czy
Wiem, że przed drugim użyciem "czy" stawia się przecinek, np: "Nie wiedział czy ją kocha, czy nie" ale gdy tego "czy" drugiego nie ma, to czy przed tym pierwszym stawiamy ?

Gość wyslij wypowiedź.
LadyMagga rwij, ANAL-fabetko :D

Gość Tlalalalalalala
Ale z Was analfabeci!!!!! Jeżeli w zdaniu są dwa czasowniki, czyli "wiedział" i "zrobił" to takie zdanie musi być rozdzielone przecinkiem, ponad to np. "Nie wiedział, czy dobrze zrobił." ale w zdaniu "Nie wiem co wybrać? To czy to?" Gdy chodzi np. o wybór między czymś a czymś, to się nie stawia przecinka.

Gość full metal panic
"ale w zdaniu "Nie wiem co wybrać? To czy to?" Gdy chodzi np. o wybór między czymś a czymś, to się nie stawia przecinka." a ty się naucz czytać ze zrozumieniem, bo zdanie, które podałaś nie ma nic wspólnego z rzucanymi tutaj przykładami, analfabetko 😴

to zależy, zasady są skomplikowane krótko - w tym zdaniu należy wstawić przecinek

Gość Tlalalalalalala
"Nie wiedział, czy ją kocha czy nie."-przecinek tylko przed pierwszym "czy", ale ogólnie to zdanie jest niepoprawne gramatycznie, tak się nie pisze, jeżeli to jest zdanie z wypracowania, radzę zmienić na "Nie wiedział, czy ją kocha." lub "Nie był pewien, czy ją kocha." po prostu bez dodawania "czy nie".

Gość Tlalalalalalala
Właśnie METALU naucz się czytać ze zrozumieniem. Podaję przykład, aby uzasadnić, kiedy nie stawia się przecinka przed "czy", dla rozwiania wątpliwości autorki-jej raczej to nie przeszkadza. Pyta o czyjeś zdanie, to się wypowiadam i przecinek w zdaniu "Nie wiedział czy dobrze zrobił." jest dla mnie jasny jak słońce.

Gość Tlalalalalalala, mylisz się
"Nie wiedział, czy ją kocha czy nie."-przecinek tylko przed pierwszym "czy" Przecinek powinien być przed drugim "czy", a przed pierwszym nie, a więc powinno być tak: "Nie wiedział czy ją kocha, czy nie."

Gość czy przed czy
Jak jest jakiś wybór, to wiem, że się nie stawia przecinka, np: "Wolisz herbatę czy kawę?" ale gorzej z tym co podałam i innymi.

Gość Tlalalalalalala
W takim razie co z dwoma orzeczeniami? Orzeczenia muszą być rozdzielone przecinkiem. Czy zdanie: "Nie wiedział, czy ją kocha,czy nie." będzie wtedy poprawne? Raczej nie?

Gość Tlalalalalalala
W takim razie co z dwoma orzeczeniami? Orzeczenia muszą być rozdzielone przecinkiem. Czy zdanie: "Nie wiedział, czy ją kocha,czy nie." będzie wtedy poprawne? Raczej nie?

Gość to sa wlasnie kafeterowicze
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA Ja osobiscie juz pytalem wiele razy o takie rzeczy, ale trudniejsze i moje tematy do dzis sa puste. :D Stawiamy przecinek przed czy! kurwa To jest najlepsze: 'przyjdz ja bede oczywiscie ze tak." - taka obeznana, ale nie ma przecinka przed "że" HAHAHAHA

Ja pierdole, ja mam 20 lat, a przeciez tu jest pelno wyjadaczek, przeciez tu wszyscy na wszystkim sie znaja!! Z wyjatkiem jednego. :D Same bidoki, niedowartosciowce i zgnojeni przez dziecinstwo ludzie

Tak samo sie znacie na życiu jak na ortografii mózgi. Do roboty, a nie wyzalacie sie.

Gość zakręcony nakręcony
Nie stawiamy przed: i oraz albo lub czy bądź a ani ni

Gość przed
"a" stawiamy przecinek

Gość hełmofon od t-54
to sa wlasnie kafeterowicze, jak na razie to ty tu walisz trzy posty pod rząd jakbyś nie miał nic innego do roboty, więc lepiej zrób coś pożytecznego i wypierdalaj 😴