Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie jak pytanie

jak wyglądają powiększone węzły chłonne podżuchwowe?

Polecane posty

Gość pytanie jak pytanie

nie mam pojęcia po czym ludzie poznają że mają powiększone węzły...to widać? robią się takie gule? np. jak patrzy sie w lustro to widać? po czym to poznać. prosze o odp

Gość pytanie jak pytanie
upupu, nikt nie wie?

Gość pytanie jak pytanie
jędza, bo ja podnosze głowę do góry to wyczuwam gulkę tylko pod prawą żuchwą, ale jest twarda niczym kość i jak obracam głowę w bok to palec tak jakby wpada mi do dołka (wiecie o co chodzi) i wtedy tego nie czuć, więc to chyba kość...

Gość pytanie jak pytanie
no ale jak zmienię pozycję głowy (patrzę w bok) to to jest nie wyczuwalne...

Gość pytanie jak pytanie
kurde, tylko, ze ja miałam usg szyi w czerwcu (tarczyca) i od razu zrobił mi węzły i żadnych nie miałam powiększonych, podżuchwowe prawidłowe...więc to stare nie jest...wydaje mi się że to jednak kość...gdyby to był węzeł to chyba w każdej pozycji głowy byłby wyczuwalny prawda?miałaś kiedyś powiększone węzły?

Gość pytanie jak pytanie
aha. rozumiem. to chyba nie jest to...a był ten węzel mocno widoczny? jak patrzyłaś w lustro to widziałaś gulę? czy trzeba było dotknąć żeby poczuć? tylko z 1 strony czy z 2?

Gość pytanie jak pytanie
R 456;) a Ty miałeś kiedyś powiększone węzły? moze Ty wywnioskujesz z mojego opisu czy to może być to?

Gość pytanie jak pytanie
ja też niejasno tłumaczę bo jak człowiek n ie widzi to ciężko wytłumaczyć o co chodzi;)no bo u mnie jest to po 1 stronie...jak trzymam rękę na tej kulce i przekręcam głowe w bok to ona znika tak jakby "chowała się" i nic nie czuć, dołek "czysty" jak dotykam palcem nic tam nie ma...wiec wnioskuję ze to jednak jakaś kość;)

Gość R 456
Zrób tak - jeżeli to kość to po dwóch stronach powinno być tak samo. Wezły to takie kulki które można przesuwać albo i nie (jak są powiększone), powiększone zwykle bolą chociaż nie muszą. Jeżeli kulka jest duża i jesteś pewna że jej nie było to idź do byle jakiego lekarza żeby to dotknął. Pomacaj całą czyję z przodu i z tyłu trzymając głowę prosto przed siebie. Zęby masz w porządku? Zadnych zatok itp? Jezeli niedawno miałaś usg szyi to raczej nie ma się czym martwić.

Gość pytanie jak pytanie
R 456 dzięki za odzew. ta kulka jest twarda jak kość i nie przesuwa sie pod palcami w żaden sposób.. z drugiej strony też jest tylko że nieco mniejsza, ale dokładnie w tym samym miejscu i też jest niewyczuwalna jak odwrócę głowę w bok....no miałam usg, ale przez 3 miesiące mogło się coś zrobić...na całej szyi niczego nie wyczuwam

Gość shazz
do autorki ja miałam podobny problem, taką niby narośl, ale na dolnych żebrach :P twardy twór taka jakaś gula, której tam nie powinno być. poszłam do lekarza rodzinnego, obmacała, przepisała jakieś tabletki na schorzenia kostne i po tygodniu mi to coś zniknęło. było to z 5 lat temu, jak dotąd nie wróciło. a węzły też mam często powiększone, zwłaszcza z jednej strony, ciągle mnie gdzieś zawiewa i do tego jeszcze boli mnie szczęka, co chwila biegam tylko do dentysty hahaha moja pani dr dziś stwierdziła, że mi to dolega, ale stres i psychoza :D sama sobie wkręcam

Gość pytanie jak pytanie
dalej nie wiem czy to węzeł czy nie...:(

Witam,tez mam podobny problem po prawej stronie,pod szczeka gdzie jest ten kąt wyskoczyla mi gula,nie mam pojecia co to jest jest wyczuwalna i troche bolesna... jak ktos wie co to jest niech szybko odpowie

Gość kojhagd
wyczuwalne zgrubienie w okolicy kąta żuchwy, czasem bolesne gdy się uciśnie, jednostronne lub obustronne, jezeli jest z jednej strony węzeł powiększony to bardzo łatwo jest sobie poróznać z drugą stroną. PS ktoś napisał że w szczęce :) dla sprostowania pisze że szczękę a dokladnie dwie mamy na górze, żuchwę mamy na dole :)