Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ech ludzie, ludzie

Dlaczego ludzi masowo uważają, że wykształcenie średnie daje dopiero matura?

Polecane posty

Gość ech ludzie, ludzie

Już z paroma osobami się o to kłóciłam. Twierdzą one, że samo ukończenie liceum daje "średnie niepełne" :-O Dlatego ogłaszam wszem i wobec, że wykształcenie średnie daje sam fakt ukończenia liceum albo technikum - bez potrzeby przystępowania do egzaminu dojrzałości. Matura jest tylko przepustką na studia i niczym więcej 🖐️

Gość Gruby Chudas
pastafarianka , mature zdawalem w tym roku ale nie przypominam sobie "hemii"

Gość srednie niepelne
wymyslily zakompleksione cioole, ktore uwazaja sie za cos lepszego jezeli zdali mature :O nie moga przezyc tego, ze siedza z dyplomem maturalnym w kieszeni w domu, nie studiuja i maja to samo wyksztalcenie co inni bez matury :O czlowiek zawsze musi sie poczuc lepszy kosztem drugiego czlowieka, matura to tylko kolejny/badz inny pretekst do tego :O

Gość czy jestem obtluszczona
skonczenie szkoly sredniej bez matury to srednie niepelnie tak jak skonczenie stodiow bez obrony magisterki to wyzsze niepelnie koniec kropka

studiow *

i ja jestem jeszcze z czasow kiedy o przyjeciu na studia decydowal egzamin wstepny a nie matura bedaca zakonczeniem etapu szkoly sredniej tak samo o mgr mozna mowic ze jak ktos sie nie obrooni to ma wyzsze bo mgr jest potrzebne zeby isc na doktorat albo podyplomowke

Gość zupapomidorowa123
jest średnie pełne i niepełne, średnie pełne masz jak zdasz maturę, a średnie niepełne jak jej nie zdasz, i to jest fakt, a nie jakiś wymysł

Gość ech ludzie, ludzie
Droga obtłuszczona - to bardzo ciekawe co twierdzi... szkoda tylko, że organ wydający dyplomy i tytuły ukończenia szkół (czyli Ministerstwo Edukacji) ma nieco inny pogląd.:classic_cool: Gdybyś była łaskawa wziąć do ręki swoje świadectwo ukończenia szkoły średniej (o ile takowe posiadasz) to zapewne byś zauważyła, że jest na nim napisane: "Świadectwo jest dokumentem potwierdzającym posiadanie wykształcenia średnie"... Natomiast gdy weźmiesz świadectwo dojrzałości będzie tylko napisane "Świadectwo jest dokumentem uprawniającym do ubiegania się o przyjęcie na studia w szkołach wyższych" Jeszcze jakieś wątpliwości? :-O

mam przed sobą świadectwo ukończenia technikum i widnieje na nim napis: "świadectwo jest dokumentem potwierdzającym posiadanie wykształcenia średniego" a co do niepełnego wyższego bzdury piszecie po licencjacie uzyskuje się wykształcenie wyższe zawodowe magisterka to wykształcenie wyższe+ tytuł magistra

Gość a mi szkoda
przysiąść do książek, douczyć się i zdać tę maturę, a nie się zajmować roztrząsaniem, co to średnie, a co to niepełne średnie :)

Gość kiok
Teoretycznie masz racje, ale dla mnie ktos, kto nie zdal matury jest totalnym kretynem, bo podstawa matura jest latwiejsza niz moje klasowki w LO.

obecnie jest taka sytuacja w polsce że posiadanie matury to tak jakby 10 lat temu ktoś dostał się do liceum po egzaminach :) uzyskanie tytułu magistra to tak jakby 10 lat temu zdać maturę ja niestety jestem osobą która była zmuszona poddać się reformie edukacji w 99 roku ; jako królik doświadczalny pisać test na inteligencję zamiast matury:)

Gość ech ludzie, ludzie
Ale akurat twoje subiektywne zdanie jest goowno warte w tej dyskusji. Dla Pana Henia z Mrągowa Dolnego kretynem będzie osoba bez tytułu magistra - tylko co z tego? Rozmowa tyczy się jakie co trzeba zrobić, aby mieć według kryteriów przyjętych na terytorium RP wykształcenie średnie... a przepisy mówią jasno, że wystarczy sam dyplom ukończenia szkoły średniej, bez matury. KONIEC KROPKA

Gość agrist
bardzo ciekawy temat :)

Wykształcenie średnie niepełne??Ludzie,co za ciemna masa takie pojęcie wymyśliła?! W takim razie nie miałabym prawa ubiegać się o pracę,do której warunkiem koniecznym jest wykształcenie średnie,bo tylko skończyłam liceum,a matura dopiero przede mną! A jednak takowe prawo mam! Ludzie,matura jest potrzebna TYLKO I WYŁĄCZNIE DO REKRUTACJI NA STUDIA,przy czym zdana na poziomie podstawowym uprawnia do studiów zaocznych lub na uczelni prywatnej.Proszę więc tu nie żenić kitu i nie wprowadzać ludzi w błąd! To świadectwo ukończenia liceum lub technikum jest dokumentem poświadczającym posiadanie wykształcenia średniego,jak już ktoś wcześniej zauważył.

Nie ma takiego stwierdzenia jak niepełne wykształcenie średnie. Jak się kończy szkołę średnią to ma się ŚREDNIE WYKSZTAŁCENIE niezależnie od tego czy dodatkowo zdawało się maturę. Przykład świadectwa ukończenia Liceum bez matury: republika.pl/blog_uj_3491140/4697110/tr/swiadectwo1.jpg PISZE- ŚWIADECTWO JEST DOKUMENTEM POTWIERDZAJĄCYM POSIADANIE WYKSZTAŁCENIA ŚREDNIEGO. Nie ma nigdzie napisane, że jest to wykształcenie średnie niepełne. Wzór świadectwa dojrzałości- z dopiskiem o możliwości ubiegania się o przyjęcie na studia wyższe: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Swiadectwo_maturalne.png Są tez takie kwiatki, co piszą na forach wierutne bzdury, że pomaturalne to wykształcenie t po zdanej maturze np. w Liceum :) a policealne po ukończonym liceum bez matury... :)

Nie ma takiego stwierdzenia jak niepełne wykształcenie średnie. Jak się kończy szkołę średnią to ma się ŚREDNIE WYKSZTAŁCENIE niezależnie od tego czy dodatkowo zdawało się maturę. Przykład świadectwa ukończenia Liceum bez matury: republika.pl/blog_uj_3491140/4697110/tr/swiadectwo1.jpg PISZE- ŚWIADECTWO JEST DOKUMENTEM POTWIERDZAJĄCYM POSIADANIE WYKSZTAŁCENIA ŚREDNIEGO. Nie ma nigdzie napisane, że jest to wykształcenie średnie niepełne. Wzór świadectwa dojrzałości- z dopiskiem o możliwości ubiegania się o przyjęcie na studia wyższe: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Swiadectwo_maturalne.png Są tez takie kwiatki, co piszą na forach wierutne bzdury, że pomaturalne to wykształcenie t po zdanej maturze np. w Liceum :) a policealne po ukończonym liceum bez matury... :)

Gość Bo tak jest na calym swiecie.
I zostanie. Abitura swiadczy o srednim wyksztalcenie. I przygotowaniu do dalszej edukacji, reszta to takie lepsze zawodowy.

Gość gość
Właśnie spierałam się z moim 16-letnim synem o to, czy bez matury ma się średnie wykształcenie i trafiłam na Wasze wypowiedzi. Mam pewność, że średnie bez matury jest wykształceniem średnim i uprawnia do nauki w szkołach policealnych - kiedyś nie wszystkich typów dziś nie wiem. Mam na myśli to, że dawniej nawet niektóre szkoły dwuletnie wymagały posiadania matury, np. : rozwiązane około 1992 r. Studium Nauczycielskie. Do dostania się na wszystkie studia dające wyższe wykształcenie było i jest wymagane posiadanie matury :-) To tyle odnośnie Waszych sporów :-) Poza tym chciałabym podzielić się z Wami moimi przemyśleniami dotyczącymi poziomu obecnej matury. Generalnie uważam, że jest on niebywale niski i w zasadzie prawie każdy może maturę zdać. Zapewne włożę kij w mrowisko jeśli powiem, że świadczy o tym choćby poziom wypowiedzi ludzi z maturą. Nie wypada aby ludzie mający ogólne, a więc wszechstronne wykształcenie wypowiadali się tak uproszczonym, mało schludnym, a czasem wręcz ordynarnym językiem. Mocno wierzę w Was Młodych. Uważam, że macie ogromny potencjał. Tych, którzy matury nie zdali lub nie podeszli do niej ze strachu gorąco zachęcam do kolejnej próby. A nóż w dorosłym życiu zmienicie zdanie i zechcecie coś postudiować. W moim środowisku studiują 40 - latkowie, a czerpiąc wiedzę z życiowego doświadczenia oraz ambicje, by nie zbłaźnić się przed własnymi dziećmi, są doskonałymi studentami. Poza tym klimat studiów odmładza :-) wiem to na podstawie własnego doświadczenia. Po studiach magisterskim studiowałam na jeszcze kilku kierunkach i bawiłam się świetnie :-) Pozdrawiam wszystkich z maturą i bez. Trzymam za Was kciuki :-)