Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość momimomo

co uważacie o tej całej psychologii? pseudopsychologii? NLP?

Polecane posty

Gość momimomo

niektórzy mówią, że NLP to jedna wielka ściema a kursy kosztują ciężką kasę, jak z tym jest , czy to działa, czy warto inwestować czas i pieniądze? rozważanie czysto teoretyczne.

Nie warto. Największym sukcesem speców od NLP, NLS itd. jest przekonanie tłumów naiwnych, że warto wywalić ciężką kasę na ich poradniki, kursy i książki. Jak jesteś nieśmiały tak będziesz nieśmiały i po 3 dniach kursu czy po przeczytaniu książki z załączonym CD nie staniesz się magicznie sprytnym dyplomatą, manipulatorem ani casanovą. Zresztą mam kolegę, co zainwestował dużo kasy w kurs NLS (uwodzenia), jak przyszło co do czego, to walił pseudoluzackimi tekstami z poradnika, a jak był drętwy, tak pozostał, więc ogólne wrażenie jeszcze gorsze. Nie ma też co wmawiać sobie, że odpowiednia sekwencja gestów i odpowiednio ułożone zdania sprawią, że staniesz się królem świata, który rządzi ludźmi jak chce... to po prostu tak nie działa.

Gość jppj
fajna sprawa moim zdaniem :) Na początku jest chaos. A po nim - koniec. w tym : http://gourl.org/4de :) miejscu każda kobieta jest królową :) coś pięknego :)

w reklamie jest stosowaqna nlp a co do niesmiałosci to ja wyleczyłem sie przez modlitwe

NLP dziala i jest skuteczne, poniewaz pomaga manipulowac innymi. A wynika to z naturalnych metod obrony naszego umyslu. Jezeli wiemy w jaki sposob "czlowiek" sie broni, jakich argumentow zwykle uzywa, mozemy go za ich pomoca przekonac do czegos. W sensie, skierowac jego tor myslenia tak, jak chcemy, a on bedzie myslal, ze w to wierzy :) Ze zgadza sie z tym. NLP to nie jest zadna magia tylko normalne, mechaniczne podejscie do sprawy. Stad faktycznie dziala, ale nie polecam, bo czasami ludzie stosujacy to sami sie gubia.