Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oj problem

szczepienia

Polecane posty

Gość oj problem

czy ktos z was nie zaszczepil dziecka mmr2 tylko podal 3 osobne szczepionki na odre osobna na swinke i osobna na rozyczke? gdzie mozna kupic te osobne szczepionki?w aptece nie maja.

Gość oj problem
wiec co mam zrobic jesli nie chce szczepic mmr? a sanepid bedzie scigal a czlowiek nie ma wyjscia.

zamiast mmr możesz poprosić o priorix, też jest na odre, świnkę i różyczkę, a bezpieczniejsze

Gość no niby tak slyszalam
ze bezpieczniejsze ale wiesz moze dlaczego? w mojej przychodni niestety szczepia mmr a jak spytalam o priorix o powiedzieli ze oni maja mmr i koniec.

z tego co pamiętam to ma mniejszą zawartość rtęci, którą konserwują jeszcze część szczepionek. Zawsze możesz poprosić pediatrę, aby wypisała Ci receptę na szczepionkę i sama zakupisz w aptece

Gość moj pediatra jest
wsciekly ze chce byc madrzejsza od niego. porazka z tymi lekarzami.

Gość upp
ktos sie jeszcze wypowie?

szczepionki tego typu, do użytku wyłącznie w leczeniu zamkniętym, nei są dostępne w aptekach.

Gość no zartujesz?? a ja
dostalam recepte na szczepionke no to jak kurde mam to kupic moj lekarz nie wie o tym czy co? a szczepionki na grype mozna kupic wiec moze ta tez mozna?

Gość piszcie cos

ale szczepionka na grypę nie jest do leczenia zamknietego :) upraszczając troszkę mozna powiedziec ze szczepionki obowiazkowe sa do obiegu zamknietego - dostępne sa dla szpitali, sanepidów itp. natomiast szczepionki "dobrowolne" sa dostępne w aptekach. na jaka szczepionke dostalas recepte?

Gość no to co mam robic?
przychodnia tego nie ma kazali samej kupic a priorixu tez nie maja i tez sama pewnie nie kupie -po co on mi dal w ogole ta recepte

Gość daj link
do konkretnej ustawy i konkretnego punktu o tym mowiacego

Gość Andzia334
Ja nie szczepie w ogole,mieszkam w Niemczech i tu szczepienia nie sa obowiazkowe,dostalam jeszzce w szpitalu mase ulotek na temat szczepien i wierzcie mi wiecej przemawialo za tym by malucha nie szczepic.Synek ma 5 lat i jak do tej pory w ogole mi nie chorowal,nie liczac drobnych infekcji typu katar,antybiotyku na oczy nie widzial.Nie mam zamiaru swiadomie dziecka truc,ale to jest sprawa kazdej z Was czy zaszczepicie dzieci czy nie,tylko zanim to zrobicie radzilabym zaglebic sie bardziej w temat.Pozdrawiam

fajnie. tylko że dzieci sie nie szczepi na infekcje typu katar czy przeziębienie, a na o wiele mniej zabawne rzeczy. zaszczep chociaz na tężca i wzw jak ci reszta nie przeszkadza.

"Dobrym przykładem potwierdzającym wątpliwą wartość szczepień jest gruźlica. Największy rozwój tej choroby stwierdzono w czasie wojen napoleońskich i w bezpośrednim okresie po nich. Dopiero w 1882 roku udało odkryć się Kochowi przyczynę tej choroby. Musiały minąć jeszcze ponad dwa pokolenia aby w 1943 roku po odkryciu streptomycyny znaleźć leki na tę chorobę. Czyli od strasznego "żniwa tej choroby do odkrycia leków minęło ponad 6 pokoleń." niech mi ktoś wytłumaczy sens tego fragmentu bo ja nie rozumiem :D była choroba, wykryto jej przyczynę, a jakiś czas później dopiero wynaleziono leki na nią - i to ma świadczyć o nieskuteczności szczepień?? odkrycie przyczyny choroby nie skutkuje od razu znalezieniem leku czy szczepionki. przeciez to oczywiste. gdyby tak było AIDS juz dawno przestalby być chorobą smiertelną. już parokrotnie miano nadzieję że wynaleziono własnie szczepionkę na AIDS czy raka - i za każdym razem okazywało sie ze to nie takie łatwe. przy DZISIEJSZEJ technologii, dzisiejszych możliwościach - a tu pretensje do naukowca z 1880 że jego preparat z zabitych bakterii (czyli zupełnie najprostsza wersja "szczepionki") był nieskuteczny :D :D :D teraz szczepionki to raczej nie są żywe czy zabite bakterie czy wirusy. często to np tylko fragmenty otoczek białkowych charakterystycznych dla danego drobnoustroju, ktore już wystarczają zeby organizm wytworzył przeciwciała - one zas potem, w razie infekcji, rozpoznają strukturę i ją atakują. obecnie całe, martwe lub żywe ale atenuowane mikroorganizmy znajdują sie tylko w szczepionkach przeciwgruźliczych, w staregu typu szczepionkach na dur brzuszny (ktorych sie juz chyba nie stosuje, są nowsze) i w części szczepionek przeciwwirusowych. w pozostałych szczepionkach używa się fragmentów komórek, wyizolowanych toksoidów itd. a to raczej nie moze zaszkodzic, bo najgorsze co spowoduje to odczyn alergiczny.

Gość sluchaj taajasne
powiedz mi dlaczego mam szczepic OBOWIAZKOWO na rozyczke i swinke?? dla mnie to bez sensu. normalne choroby wieku dzieciecego a jesli dziewczynka nie zachoruje jako dziecko to zaszczepi sie przed ciaza i bedzie ok. ale nie!koncerny farmaceutyczne CHCA KASE zarobic na naszych dzieciach. nam wystarczyla odra i zyjemy. na rozyczke chorowalam i co?zyje.powinnam miec wybor jako rodzic czy chce czy nie -zaszczepilabym tylko na odre ale nie qrwa nie mam wyboru bo tylko jest to gowno mmr a na sama odre nie ma.

Gość Andzia ciesz sie
ze nie mieszkasz w tym poj.ebanym kraju gdzie masz przymus szczepien bo cie od razu sanepidem i sadem strasza.

Gość Andzia ciesz sie
Widac Niemcy to bardziej cywilizowany kraj i nikt nikogo nie zmusza by narazac zdrowie dziecka

"powiedz mi dlaczego mam szczepic OBOWIAZKOWO na rozyczke i swinke??" nie musisz. szczepienia obowiazkowe nie są, obecnie są zalecane. "normalne choroby wieku dzieciecego a jesli dziewczynka nie zachoruje jako dziecko to zaszczepi sie przed ciaza i bedzie ok." a czym sie przed tą ciążą zaszczepi? MMRem, szczepionką dziecięcą? :D :D :D "koncerny farmaceutyczne CHCA KASE zarobic na naszych dzieciach." aaaach straszne. nie płacisz za szczepienie i tak, wiec co cie to obchodzi że ktoś na tym zarobi? producenci całego szajsu dla dzieci i niemowląt trzepią na nich taka kasę, ze to co zarabiają producnci szczepionek akurat to az smieszne :D "powinnam miec wybor jako rodzic czy chce czy nie -zaszczepilabym tylko na odre ale nie qrwa nie mam wyboru bo tylko jest to gowno mmr a na sama odre nie ma." po pierwsze - masz wybór. po drugie - coście sie uczepiły tego MMRa, normalnie ofiary legend miejskich, aż sie słabo robi :D całkiem jak z GMO, nikt nic o tym nie wie, nie ma pojecia jak to dziala, ale sie wszyscy uparli ze szkodzi :D

Gość MMr może powodować u
niektórych dzieci AUTYZM, były takie przypadki..

"MMr może powodować u niektórych dzieci AUTYZM, były takie przypadki.." prosimy o dowody :) następna powtarzająca legendy. Najpierw poczytaj, czym jest autyzm. Nie da się go "spowodować", jeśli dziecko jest zdrowe

Gość MMr może powodować u
Minia ja mam siostrzeńca chorego na autyzm!! i wiem na czym dokładnie polega ta choroba!więc mnie nie odsyłaj do czytania bo wiem więcej od ciebie1!nikt nie doszedl jeszcze co konkretnie go powoduje ale dość nasłuchałam się historii dzieci które po szczepieniu stały się osowiałe a potem wszystko co już umiały zaczęło się cofać!!!!!z nim też tak było! a to z powodu właśnie rtęci, uważam że nie wszystkie dzieci chorują po mmr bo nie u wszystkich to zatrucie metalami ciężkimi uaktywnia chorobę, widać są dzieci bardziej podatne i niepodatne wcale. Ale tego nie wiemy czy akurat nasze jest podatne czy nie!

dokładnie jak pisze Minia :) szczepienie do autyzmu ma sie nijak, a ten artykuł na podstawie ktorego wybuchła taka panika został odwołany i wycofany z prasy naukowej jako nierzetelny. ale jak chcecie to bojcie sie dalej :)