Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lucky13

Wypadła mi plomba i ząb pękł...

Polecane posty

Gość Lucky13

Witam, Jakieś dwa tygodnie temu wypadła mi plomba z górnej dwójki. Ząb pękł pionowo po drugiej stronie. Na środku zrobił się taki biały zadzior. Miałam mieć spokój do stycznia, zrobiłam sobie wszystkie zęby, a tu takie coś. Cholernie boję się dentysty i bólu z nim związanego. Miałam kiedyś wyrywany nerw i leczenie kanałowe, był to dla mnie koszmar... :( Mam bardzo słabe zęby, nawet nie liczę godzin spędzonych na fotelu dentystycznym. :( Myślicie, że ten ząb da się jakoś bezboleśnie uratować? Bo nie wyobrażam sobie wyrwania zęba na żywca, a nie chcę sobie fundować narkozy, nie mam zresztą za co, bo to chyba droga impreza. :/ Aż mi się coś robi, jak sobie pomyślę, że muszę się zarejestrować do denta. :(( Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Zuza.

stomatolodzy raczej nie przesiadują na kafe, więc Ci nikt nie odp na 100 %, tylko na podstawie własnych lub zasłyszanych opowieści, które mogą być....różniste.... ja Ci tylko powiem, że nie kombinuj i idź jak najprędzej, bez względu na koszty, bo przecież to dwójka na litość boską!!!!

Gość Anastazjaaa
Hej. Teraz przy wyrywaniu zęba po prostu dostajesz zastrzyk znieczulający , a raczej tyle zastrzyków ile potrzebujesz i po problemie. Troszke boli, ale radze sie zaopatrzec w mocne srodki przeciwbolowe bo najbardziej boli juz po wyrywaniu w czasie gojenia! Pozdrawiam. Dostaniesz 3-4 zastrzyki i nie powinno być źle. u mnie koszt takiego wyrwania to 60-100 pln zależy właśnie jaki stan. Poza tym jeśli poszłabyś wcześniej do dentysty on po prostu założyłby Ci nową plombę i coś zrobił z tym zębem. Niestety właśni takie czekanie sprawia, że PRAWDOPODOBNIE teraz bedziesz juz musiala miec wyrwany ząb. trzymaj sie:)

Gość Anastazjaaa
O jeja teraz przeczytałam, że to dwójka! Idz prywatnie jak najszybciej nawet dzis na przeglad moze da sie jeszcze cos z tym zrobic!! Na co czekasz? chcesz miec dziure zamiast dwójki? Moze dentysta znajdzie ci jutro juz jakis temin !!!!!!!

Gość Lucky13
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jutro dentystka już nie da rady mnie przyjąć, idę po weekendzie. Dentystkę na szczęście mam taką, która wyrywa w ostateczności. Mam nadzieję, że mnie to ominie, bo wcale nie mam ochoty na dziurę lub sztuczny ząb. No ale jak mus to mus... Wcześniej do denta nie poszłam, bo byłam za granicą a po powrocie się rozchorowałam...

Gość tttttttttytyty
jesli to ta sama dentystka ktora rwala Ci nerwy na zywca to ja natychmiast zmien, idz do prywatnego, wybulisz ok 100 zł za kanalowke ale znieczulenie jak Ci pierdyknie to nie bedziesz wiedziec kiedy wierci, poza tym teraz juz sie nerwow nie wyrywa, a kazdy zab, o ile kanal jest zdrowy, leczy sie kanalowo i zaklada wklad koronowo korzeniowy. ja mam wlasnie od tygodnia takie cudenko, zab był w strasznym stanie, ale kanal byl w dobrym i cala impreza lacznie z koronka mnie wyniosla ok 700 zł, ale warto, tymbardziej, ze Twój zab to dwójka (ja mialam czworke). nie czekja, bo jak Ci kanał próchica zacznie zżerać to po zębie, a wtedy pilowanie dwoch sasiednich zebow i mostek, albo implant - koszt 3000 zł i pol roku czekania az sie zagoi rana.

Gość już dawno idź idźźx
musisz isc byle szybko, prawdopodobnie będzie kanałówka, ale nie stresuj się tak, może da sie za pomocą tej rekontrukcji odbudować czy jakoś tak...ja mam jdnego zęba tak zrobionego-4 strasznie mało co go zostało, gość zrobiłam najpierw kanałówkę, później ze 2 razy jeszce chodziłam do niego z tym zębem, łącznie 250 zł.

Gość już dawno idź idźźx
jak zęba nie da się uratować, ale korzeńjest zdrowy, to może być koronka( w zaoeżności od gabinetó w granicach 400 zł do może nawet 1000zł kosztuje) ale to tez musisz szybko iść, aby ząB NIE BYŁTAK STRASZNIE ZMASAKOWANY, ŻEBY KORZEŃ SIĘ NIE "ZARAZIŁ" ŻEBY ŻADNE ZAKAŻENIE SIĘ NIE WDAŁO.

Gość tttttttttytyty
napisalam dokladnie to samo przed chwila :o

Marnie to widzę:O.Podejrzewam że beda konieczne wydatki bo plomby tylko te groźne z rtęcią wsadzają bez dopłat.A jak masz z rtecią to jeszcze będize konieczne usuniecie reszty i odtruwanie bo jak nie to otępienie umysłowe pewne:O.

wiem, że jest na rynku taki produkt jak Plomb-r który zastępuje plombę w razie takich nagłych sytuacji,ale potem musisz się udać niezwłocznie do dentysty. plomb-r.pl poczytaj sobie, czy pomogłoby Ci coś takiego tymczasowo

Gość Anissa
Nie lecz się sama! Jeszcze sobie narobisz większej biedy. Też tak kiedyś miałam, co prawda sama jestem z Poznania ale leczę się u dr. Szczombrowskiej we wrocku, jest świetna. Łap kom do rejestracji; 795 560 222