Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie z przepisem

jak sie robi nalesniki, pomozcie- tesciowa bedzie po obiedzie i zazyczyla nalesn

Polecane posty

Jak zrobic nalesniki dla 5 osob?

Gość co z tym sexem
litr mleka jedno jajko cukier i maka ile maki to zalezy od gestosci wsypujesz mieszasz i sprawdzasz czy wystaczajaca geste ale nie za geste cukier welug uznania mozesz skosztowac czy wystarczajaco slodkie czy dosypac i tyle najlepiej smaz na 2 patetlnie szybciej pojdzie swoja droga niezla tesciowa co to mowi ci co masz robic bo ona przychodzi

Gość wnioskuje......
a ja bym nie zrobila:P tylko jakas salatke, paczusia i bye:-)

ale mowili, ze chca nalesniki. wiec klamka zapadla. mam czas do 13 tej to moze najpierw probnego zrobie? jedno jajko na 5 osob nie za malo?

Ja na porcję dla dwóch osób robię tak: 2 jajka 250 ml mleka 7 łyżek mąki (kopiastych) 2 łyżki cukru łyżka oleju lub łyżka masłą Najpierw mieszam jajka z mlekiem, potem dodaję po łyżce mąki, na koniec cukier i olej :) Na większą to pomnóż składniki przez 2 albo 3 :P Wychodzą pyszne, puszyste i nie suche. Jak będziesz smażyć to przed nalaniem pierwszej porcji nalej na patelnię oleju (tylko przed pierwszym). I smaż nie na największym ogniu a na 3/4 mocy :)

Gość czaderska anka
ja daje tak na oko, litr mleka, mąka ja daje tortową zeby byly bardziej kruche, cukier waniliowy, lyzka cukru dwa jaja, troche wody mineralnej gazowanej, wymieszac to wszystko, na chwile odstawic zeby zgęstnialo... nie moze byc za gęste ani za rzadkie. Mi wychodzą najlepsze nalesniki. Mozna piec na oleju lub margarynie

zaraz bede robic, znalazlam jeszcze taki przepis, co o nim myslicie? mąka, 2 szkl jajka, 2 szt mleko, 1,5 szkl cukier, 3 czubate lyzki proszek do pieczenia, 3 lyzeczki maslo, 75g szczypta soli, Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki , wymieszać. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wg upodobania.

nie same nalesniki, nalesniki po obiedzie. erudytka dziekuje za przepis.

Nie ma za co :) I tak jak Anka napisała - jak wymieszasz odstaw na 20 minut, żeby mąka spulchniała :)

dziekuje, dam znac czy smakowalo

smakowalo, nawet musialam dorabiac ciasto...