Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

NinaSimone

Do kiedy mogę pracować?

Polecane posty

Hej dziewczyny, jestem w 5 tygodniu ciąży. Zastanawiam się czy mogę pracować- pracuję w sklepie, 7 godzin na nogach i niestety zdarza się że muszę nosić ciężkie rzeczy. Nie czuję się najlepiej i boję się że zaszkodzę dziecku przez tę pracę... Zwłaszcza że pierwsze 3 miesiące są najważniejsze dla rozwoju maleństwa. Jakie jest Wasze zdanie?

Gość madzianka123
moim zdaniem możesz sprzedawać tylko żebyś nie nosiła ciężarów. Wiadomo jak raz coś przeniesiesz to nic się nie stanie ale uważaj.

Gość hhujtkiytiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
ciaza to nie kalectwo mozesz pracowac do ostatnich dni tylko nie forsowac sie i nie nosic ciezkich ciezarow

Ja co prawda pracuje w szkole,ale od 1 lipca jestem już na zwolnieniu, bo za dużo nerwów traciła,a to też szkodzi dziecku. Na początku nie podobał mi się pomysł pójścia na to zwolnienie,ale teraz to nie wyobrażam sobie chodzić z brzuchem wśród dzieci.

zanosisz pracodawcy zaświadczenie od ginekologa o ciąży. Zgodnie z kodeksem pracy możesz: - dźwigać do 5kg - stać maksymalnie 4godz. - przy kompie tylko 4godz. - zmiany tylko 8godz - praca tylko w dzień to z moich notatek z prawa pracy sprzed dwóch lat, ale chyba nic się nie zmieniło

Gość ciezarowkaa25
ja jestem na zwolnieniu od 8 tc i dobrze mi z tym :) możesz spróbować pogadać z kierownikiem czy pracodawcą że niemożesz robić pewnych rzeczy - jak się zgodzi to ok a jak nie to bierz l4 - maleństwo jest najważniejsze - pozatym jesteś dopiero w 5 tc to zachwile ruszą się wszystkie objawy ciążowe i to może ci uniemożliwić prace - ciągłe mdłości albo mdlenia

Gość wkurzają mnie kobiety które
wykorzystując ciążę (normalną nie zagrożoną) idą od razu na lipne zwolnienia. Ja pracowałam do ostatniego dnia i ani mnie, ani dziecku niczego nie ubyło z tego powodu.. A wręcz odwrotnie, w razie jakichs komplikacji byłam wśród ludzi, którzy mogliby pomóc, a w domu siedziałabym sama. Zreszta po porodzie jeszcze się w domu nasiedzisz i będziesz chciała jak najszybciej wrócic do pracy