Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwemn

Jak nauczyć dziecko 10 miesięczne....?

Polecane posty

Gość qwemn

Mój maluch nie potrafi samodzielnie zjeść biszkopta czy chrupka. Ładnie trzyma w rączce, ale zawsze wkłada całe cicho do buzi lub ugryzie za dużo i się dławi. Jak mam go nauczyć samodzielnego jedzenia? Proszę o rady.

Gość podziel na małe kwałeczki
kładź na tacce/talerzyku po kilka i niech sobie bierze.

Gość idjviadsjic
hehe, mój ma 9 miesięcy i też całego biszkopta wkłada do buzi.

Gość qwemn
Z tym talerzykiem i samodzielnym braniem to dobry pomysł. Dzisiaj będziemy próbować. W końcu to już duży chłop:)

Gość posadz na krzeselku
podaj biszkopta i niech sobie radzi. Nawet jak wezmie za duzo, to nie intreweniuj od razu. Takie male dziecko ma odruch odkrztusny, prwdopodobienstwo, ze sie zadlawi bedac nieruchomo w pozycji siedzacej jest minimalne. ABsolutnie nie podawj ciasteczek jak raczkuje. Po paru probach mu sie uda.

A może jak dasz mu w rączkę to dodatkowo sama przytrzymaj tak żeby pokazać mu ile ma ugryźć. Nie wiem jak to napisać ale jak bezie brał ciasteczko do buzi to zatrzymuj mu rączkę jak już kawałeczek wsadzi i mów mu " ooo i teraz ładnie gryziemy kawałeczek" i tak raz drugi trzeci... z czasem już nie trzymaj mu rączki tylko siedź obok i mów "pomału pomału, tyle wystarczy, teraz gryź" noo wiesz o co mi chodzi ;) i jak wepchnie za dużo do buźki to od razu reaguj i tłumacz że za dużo a jak ładnie odgryzie kawałek to bij brawo i mów jak mu jak ładnie mu to wyszło i jaka mama jest zadowolona że jej dziecko tak pięknie samo je :) Moja zawsze uwielbiała taką naukę i co by to nie było to wszystkiego chyba uczę w ten sam sposób :) Pokazuje monotonnie jak ma to robić, później obserwuje i chwale :)