Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Djamond_____

Wzielam pierwsza tabletke i... skonczyl mi sie okres?!

Polecane posty

Gość Djamond_____

Pierwsze opakowanie. Przed okresem mam 2-3 dni plamienia i dopiero potem mnie konkretnie zalewa. Wzielam 1sza tabletke w dniu gdy zauwazylam plamienie (podobno prawidlowo?), bylo to wczoraj wieczorem. Po nocy mialam normalny sluz troche tylko zabarwiony na czerwono a dzisiaj nic, bez krwi. Czy mozliwe ze tabletka tak podziala ze zatrzymala okres?

Nie bierzesz tabletki gdy masz plamienie, tylko gdy zaczynasz krwawić. Zabezpieczaj się teraz przez całe opakowanie.

Gość Djamond_____
Czyli jesli juz zaczelam brac to nie odstane normalnej miesiaczki? Czy od drugiego opakowania bede na 100% zabezpieczona?

Radzę skonsultować to z ginekologiem, też znam opinię, że plamienie oznacza pierwszy dzień cyklu i właśnie wtedy trzeba wziać pigułkę.

Gość Djamond_____
Teraz to juz za pozno :( Jak juz wzielam pierwsza tabletke to biore caly czas, mam tylko nadzieje ze od nastepnego opakowania bede zabezpieczona w 100%

ja pierwsza tabletke pierwszego opakowania tez wzielam jak zaczelam plamic i okres tez mi sie zatrzymal. jak skonczylam opakowanie to potem mialam juz normalnie. ale przez pierwsze opakowanie powstrzymalam sie od wspolzycia

gdyby tak było to w ulotce było by wyraźnie zaznaczone, że w pierwszy dzień plamienia. A jest napisane w pierwszy dzień krwawienia - plamienie to nie to samo co krwawienie i nie rozpoczyna cyklu. Nie dostaniesz już normalnej miesiączki po tym opakowaniu, tylko krwawienie z odstawienia, tak będziesz zabezpieczona od 2giego opakowania

Plamienie rozpoczyna miesiączkę, ale nie rozpoczyna cyklu? Znaczy plamienie jest na końcu cyklu, a potem jest krwawienie, które jest pierwszym dniem miesiaczki? Mi się to nie trzyma kupy:P Ale ok, może się nei znam:P A ulotka nie mówi w żadnym momencie o przypadku, gdzie jest plamienie rozpoczyna miesiączkę, dlatego radziłam się skonsultować z lekarzem. W sumie to ciekawa jestem jakby to wytłumaczył lekarz.

Mogą być plamienia też śródcykliczne - i co weźmiesz tabletkę i pozamiatane. Nigdy nie wiadomo czy ten cykl miał trwać 28 czy 35 dni bo czasem można mieć regularnie, a cykl mógł akurat się wydłużyć. Można plamic 2-3 dni przed krwawieniem i też nie rozpoczyna to cyklu. Plamienie nie rozpoczyna miesiączki. Plamienie to plamienie - to znak, że miesiączka nadchodzi (jesli jest się przed miesiączką). Dlatego napisałam jeśli by się brało 1wszego dnia plamienia - było by tak napisane. i właśnie krwawienie jest 1wszym dniem miesiączki. dla potwierdzenia wiki pedia "Długość cyklu liczy się od pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego do ostatniego dnia przed następną miesiączką."

Ok, w takim razie przyznaję Ci rację. Szczerze, to nie wiem jak to jest z plamieniami, zawsze jak miałam okres, to krwawiłam, nigdy żadnych plamień, ani w trakcie cyklu. Dla mnie to było proste kiedy się kończy i zaczyna mój cykl. A już z plamieniami to nie wiem jak jest i jak to wygląda z ginekologicznego punktu widzenia. Z tego co czytam to często się to zdarza kobietom i ulotka powinna wyraźnie określać takie sytuacje, bo rzeczywiście można mieć wątpliwości. W takim razie dziękuję za wyjaśnienie

Dlatego ginekolog powinien podkreślić pacjentce, że należy wziąć pierwszego dnia cyklu czyli 1 wszego dnia krwawienia (jeśli jej zależy na antykoncepcji). Moja przynajmniej tak zrobiła :)

Gość Djamond_____
Ja nigdy nie mialam zadnych plamien w trakcie cyklu. Jedynie 2-3 dni przed miesiaczka, sluz z krwia lub taka brazowo-czerwona wydzielina (wybaczcie), wtedy tez czuje bardzo lekkie pobolewanie w dole brzucha a dopiero potem nadchodzi dzien w ktorym bardzo boli mnie brzuch i mnie zalewa. Zapomnialam w czasie wizyty zapytac lekarza co z tym fantem zrobic, teraz zaluje ze nie zadzwonilam zapytac zanim wzielam tabletke, ale coz, teraz juz za pozno ale ile za 2 tygodnie po wyniki cytologii to upewnie sie czy bede zabezpieczona od nastepnego w 100% i kiedy rzeczywiscie powinnam wziac ta pierwsza tabletke