Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wcielone zlo

dzisiaj nastawilam pigwówkę

Polecane posty

no moje drogie dzis nastawilam pierwsza w swoim zyciu pigwówkę.za jakis miesiac powinny byc efekty.co z tego wyjdzie to sie zobaczy.na koniec poinformuje jak wyszlo :) zyczcie powodzenia zeby sie udalo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z czego ta pigwówka
Pigwówka najlepsza z przemrożonych owoców pigwy, najlepsza po kilku latach, minimum rok. Jak Ty swoją robisz, że za miesiąc ma już być dobra? Podziel się przepisem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenk
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią .Robię pigwówkę po pierwszym przymrozku i jak jest bardzo dojrzała(żółta).Po pół roku przecedzam ja i przelewam do butelek .Stoją do Bożego Narodzenia,Jedną butelkę zostawiam na dłużej .Te najstarsze (4letnie) mają kolor soku z buraków a smak ,zapach i moc rewelacyjną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z czego ta pigwówka
Moja buteleczka "wiekowa" stoi już 6 jesień. Kolor i aromat przecudny. Smak niesamowity. Co roku w Boże Narodzenie smakuję kieliszeczek i powiem, że z roku na rok jest nieziemsko pyszna i aromatyczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to chyba mam jakis szybki przepis gdzies tam wynaleziony :P ale pewnie zostawie ja na dluzej jak miesiac o ile chop sie nie dopadnie :D a przepis mam taki: 0,5 kg pigwy 0,7l wodki 30 dag cukru owoce myjemy i kroimy na kawalki,wsadzamy do sloja pezesypujac cukrem,zalewamy wdka i odstawiamy. to jest jakis inny przepis,przewaznie zasypuje sie owoce cukrem i odstawia zeby puscily sok,i pozniej ten sok sopiero sie miesz z alkoholem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z czego ta pigwówka
Niestety, niewiele nalewek nastawia siętak jak przypuszczasz - zasypać owoce cukrem i sok zmieszać z wódką. Do pigwówki używam samego soku wyciśniętego z lekko przefermentowanych rozdrobnionych (startych na tarce) owoców. Wiele nalewek owocowych robi sięzalewając rozcieńczoznym spirytusem owoce, potem dopiero cukier albo miód i wódka, a dopiero potem mieszanie. Nalewka ziołowa zielona - zioła też zalane rozcieńczonym spirytusem. Owoce z nalewki zwykle są do zjedzenia albo dodatek do deserów, zastanawiam sięjak smakują owoce z Twojego przepisu po zrobieniu nalewki. Jak je wykorzystać, bo przecież zostają tam i smaki i alkohol. Nie myśl, że uważam ten przepis za zły, przeciwnie, z ciekawością czytam, bo nalewki robięod lat sprawdzone i ciągle eksperymentujęz nowymi przepisami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lisetka
dziewczyny, mam ogrodowe maliny zasypane cukrem, już puściły dużo soku, pachnie lekko - takim alkoholem jak z tego zrobić nalewkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z czego ta pigwówka
Same maliny zasypane w ten sposób nie bardzo nadaj się na nalewkę, może być z goryczką i nie uzyskać klarowności. Proponowałabym zmieszać w proporcji 1:1 ten sok z malin z sokiem jabłkowym i dopiero dodać rozcieńczony do 65% spirytus i jeszcze trochę syropu z cukru (zagotować i ostudzić) lub gotowego syropu miętowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z tego co wyczytalam w tym przepisie,to pozniej te owoce potych 30 dniach i przefiltrowaniu to mozna jeszczen raz zalac wodka i odstawic i wtedy wyjdzie troche slabsza nalewka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×