Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta84.

Proszę o sprawdzony przepis na pyszne MUFINKI !!!

Polecane posty

Gość Marta84.

Jak wyżej :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proszę: Składniki suche: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oszyszczonej Składniki "mokre" 2 jajka 1 szklanka mleka 100 gram roztopionego masła lub margaryny jak lubisz to jakiś olejek do ciast, bakalie itp. I pamiętaj, ze w mufinkach jest zasada: suche składniki mieszamy ze soba, mokre, a później wymieszane mokre wlewamy do sychych i mieszamy- NIE MIKSUJEMY. Dodaj soku z cytryny, bo wtedy posmak proszku do pieczenia nie będzie wyczuwalny. Ta porcja starczy na 12 mufinek. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 min. w 180 stopniach:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marta84.
ślicznie dziękuję :-) 🌼 Może jeszcze ktoś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marta, gdzies jeszcze mam, ale ten podstawowy przepis możesz fajnie modyfikować tak ja to robie. Np. pokrój czekoladę w drobna kostkę i dodaj, po upieczeniu zrób polewę czekoladową:) Zamiast 3 szklanek mąki, pół szkalnki zastąp zmielonymi migdałami lub orzechami, po upieczeniu nasącz jakimś likierem. Mufinki po upieczeniu mają "grzybek", możesz go ściąc, troszkę wyskubać, a w to miejsce nałożyć mase budyniową z owocami, bitą smietanę i przykryć odciętym kapeluszem- tez radzę je wtedy lekko nasączyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marta84.
Słoneczniku jeszcze raz dziękuję za pomysły :*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DorotaE
Ostatnio robiłam muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem z tego przepisu, wyszły bardzo dobre. Na drugi dzień moja córka zrobiła mufinki z konfiturą jagodową no przepyszne, a okazało się że to były z paczki dr Oetker. Także polecam jedne i drugie. SKŁADNIKI: * Składniki suche: * 3 szklanki maki pszennej, * 1 szklanka cukru pudru (lekko kopiasta), * 1/2 łyżeczki cynamonu, * 1/2 łyżeczki soli, * 1 łyżka cukru wanilinowego, * 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 3 lłyżki kawy instant (rozpuszczalnej) * Składniki mokre: * 3/4 kostki masła, * 1 i 1/2 szklanki mleka, * 2 małe jaja, * kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego. * 24 suszone daktyle, * Lukier: * 1 łyżka kawy instant, * 2-3 łyżki gorącej wody, * szklanka cukru pudru, * kropla aromatu rumowego. * Papilotki lub tłuszcz i mąka do foremek PRZYGOTOWANIE: Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło całkowicie rozpuścić, przestudzić. Jaja rozklocic. Pol szklanki mleka lekko podgrzać (np. na 30 sekund) i rozpuścić w nim 3 łyżki kawy. Dobrze rozgrzać piekarnik, do 200 stopni. Suche składniki dokładnie wymieszać. W osobnej misce, połączyć wszystkie mokre sklaniki i dobrze wymieszać. Połączyć składniki płynne z suchymi, krotko wymieszać. Foremki wyłożyć papilotkami, lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Nakładac ciasto do foremek, na 3/4 wysokości, w każdy środek babeczki, wcisnać po jednym daktylu. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach. Wykałaczką sprawdzić, czy muffinki się upiekły. Po upieczeniu wszystkich muffinek (wyszły mi 24 sztuki) przygotować lukier. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po czym dodajemy olejek rumowy, szklankę cukru i energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy muffinki i czekamy do zastygnięcia. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość osóbka:)
mam pytanie .Czy mufinki beda tak samo smaczne w dniu wypieku jak dnia nastepnego ....czy 2 dni ..??Czy raczej jest zalecane swieze i podawac zaraz po upieczeniu??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość osóbka:)
podnosze/.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×