Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emigrantka z wyboru

Do ludzi mieszkajacych poza Polska!!!

Polecane posty

Gość Emigrantka z wyboru

Mam pytanie gdzie mieszkacie, ile czasu czy pracujecie i po oplaceniu rachunkow i zycia ile mozecie oszczedzic w miesiacu

Gość z niemiec
W Niemczech- mozna powiedziec, ze oplacamy wszystko z mojej wyplaty i oszczedzamy wszystko, co maz zarobi (jako ze ma wlasna dzialalnosc, raz zaoszczedzimy 1000, raz 2000, albo i mniej- roznie bywa- zalezy od wydatkow).

Ja mieszkam w Anglii, żyjemy z wypłaty męża (200funtów tygodniowo) moje odkładamy, ale czasami też wyciągam z mojego konta jak jestem sama w mieście i chce sobie coś kupić. Ogólnie to miesięcznie uda nam się zaoszczędzić jakoś 400f- 500f. Zależy:) Ale my niczego sobie nie załujemy i zaoszczędzamy to czego nie wydamy.

Gość aoife f
Ja mieszkam w Irlandii i coś tam trochę oszczędzamy na wakacje i na tak zwaną czarną godzinę:-) Spłacamy teżduży kredyt hipoteczny w Polsce. Ale poza tym żyjemy tu normalnie, nie oszczędzamy na życiu, jedzeniu, przyjemnościach. Dużo wydajemy na bierząco. Sporo kasy idzie na dziecko, wakacje, prezenty na najbliższych. Sporo kosztuje utrzymanie samochodów i wynajęcie domu. Irlandia jest dość droga - dużo kosztują rachunki i codzienne wydatki na jedzenie. Po prostu prowadzimy normalne zwykłe życie. Ale jest zdecydowanie lepiej niż w Polsce.

Gość w Irlandii
Ja tez w Irlandii mieszkam, od roku nie pracuję (urodziłam dziecko i po macierzyńskim nie wróciłam), żyjemy z wypłaty męża, po opłaceniu wszystkiego oszczędzamy miesięcznie 400 euro na koncie dla dziecka (co miesiąc ta sama kwota), a dla nas zostaje 400 euro na naszym koncie oszczędnościowym plus jakieś drobne, które zawsze zostaną.