Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama b.zapracowana ...

zasiłek z dwóch umów

Polecane posty

Witam, proszę o informację czy posiadając umowę o pracę na czas nieokreślony (ale przebywajac na urlopie wychowawczym) oraz pracujac w tym czasie na umowę zlecenie - czy w przypadku koniecznosci L4 (bo jestem w ciąży) otrzymam wypłatę zasiłku chorobowego z dwóch zakładów pracy? Chodzi o to, ze jesli pójde na L4 to od razu zwolnią mnie tam gdzie mam zlecenie, czy w takim przypadku bedę mieć wypłacany zasiłek o ZUSu? i czy jesli wrócę do pracy na umowę o pracę (troche fikcyjnie wrócę) to czy dostanę dwa zasiłki czy tylko jeden? Na moja logike powinnam otrzymać zarówno zasiłki chorobowe z obydu umów, a takze później zasiłek macierzynski. Jak myslicie - mam rację?

trochę pogmatwanie napisałaś ale ile wiem tyle ci napisze :) a wiem zasadniczo tylko jak to w przypadku umowy zlecenie wygląda żeby na umowie zlecenie dostać pieniądze za L4 to musisz odprowadzać dobrowolne składki chorobowe do zus (przy wypełnianiu dokumentów do pracy trzeba to zgłosić) i masz wypłacane chorobowe ale dopiero po 90dniach od zgłoszenia że te składki chcesz opłacać :) a tak wogóle to na wychowawczym z tego co wiem to się L4 wogóle nie należy bo to okres bezskładkowy jest :)

Tak, mam odprowadzane składki wszystkie - chorobowe jak najbardziej ... pracuje na umowie zleceniu dopiero 2,5 miesiąca i umowę mam podpisaną do konca października ale wiem ze póki dam rade pracowac to nie będa mnie zwalniac - nie wiem jeszcze czy beda przedłuzać mi umowę każdego miesiaca czy dadzą od racu do porodu ... ale podejrzewam ze zwolnią mnie jesli pójdę na zwolnienie i dlatego pytam czy bedę mieć wypłacany zasiłek od umowy zlecenia (która zostanie rozwiązana) i do tego jeszcze zasiłek od pracodawcy, gdzie jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony - tylko tutaj warunkiem jest ze musze wrócić do pracy z wychowawczego ... pokręcone troche ale ...licze na waszą wiedzę :)

Gość riki fiki
przy umowie zlecenie nie ma takiego czegoś jak L4

Gość riki fiki
a przy umowie o pracę dostaniesz L4 I Z TEGO bedziesz miec zasiłek

Gość jetseś w bęłdzie riki fiki
otóż jest L4 przy umowie zlecenie jeśli są z tego tytułu potrącane składki na ubez. chorobowe.

Gość Mama b.zapracowana
Dzwoniłam do ZUS i powiedzieli ze owszem zwolnienie mogę wziąć do zakładu gdzie mam umowe zlecenie, bo tam mam odprowadzane składki chorobowe, ale wiem ze jesli pokaze im zwolnienie to oni zwolnią mnie, bo na umowie zleceniu prawo mnie nie chroni. I pytanie czy jesli strace pracę przez ciążę to czy należy mi się z ZUSu chorobowe mimo zakończenia umowy. z umowy o pracę mi się należy ale zastanawiam sie czy to można połączyć .... Mam jeszcze trzecią pracę, też na umowę zlecenie ale od tej nie mam odprowadzanych składek więc nie liczę tego do zasiłków ...

Gość nika123452
jesli chodzi o umowe o prace to musiałabys poprosic o skrócenie wychowawczego wrocic choc na jeden dzien i dopiero isc na zasilek

Gość a co ciekawe
Na umowe zlecenie nie będziesz miała zadnych praw. nie należy Ci sie uw i nie należy L4 a dokladnie to należy ale bezpłatnie.... UZ jest płacona od godziny przepracowanej. Masz odprowadzane składki na chorobowe ale w tym sensie że możesz chodzic do lekaży a nie L4. Natomiast umowa na czas określony to FULL WYPAS masz prawo do wszystkich świadczeń

na umowie zlecenie NALEŻY SIĘ PŁATNE L4 W PRZYPADKU GDY ODPROWADZASZ SOBIE DODATKOWĄ NIEOBOWIĄZKOWĄ SKŁADKĘ CHOROBOWĄ, którą na umowie o prace zawsze biorą. no i musi minąć 90 dni (nie wiem czy kalendarzowych czy pracujących) na tym okresie składkowym by to L4 mieć wypłacone jeżeli pójdziesz na L4 po upływie tych 90 dni i w trakcie trwania umowy zlecenie to nawet jak ta umowa się skończy masz nadal prawo do płatnego chorobowego pod warunkiem że będzie ono ciągłe bo wystarczy jeden dzień przerwy i to prawo stracisz riki fiki i jest coś takiego nie mów że nie ma bo sama od 02.07. jestem na płatnym L4 będąc na umowie zleceniu wysokośc jest obliczana na podstawie zarobków z ostatnich 12 miesięcy i jest to średnia jak pisałam wyżej nie mam pojęcia jak jest z umową o pracę :)

na chodzenie do lekarzy to jest składka zdrowotna obowiązkowa przy każdej umowie a na płatne L4 jest składka chorobowa obowiązkowa przy umowie o pracę a nieobowiązkowa, dodatkowa przy zleceniu :/ przy umowie o dzieło nie ma możliwości składki chorobowej :/ faktem jest że na umowie zleceniu nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego (ale do zasiłku macierzyńskiego wypłacanego przez zus jak najbardziej) no i nie masz prawa do urlopu wychowawczego

Gość nie chodzisz do pracy wiec
nie robisz prac zleconych - nie podpisuja z toba kolejnego zlecenia. Nie dostaniesz ani dwoch zasilkow ani dwoch macierzynskich :D

nie chodzę do pracy, nie robię prac zleconych jestem na L4 od lipca a jakoś co miesiąc dostaję pieniądze na konto z firmy :/ opłacałam składki chorobowe i mi się należy :/ ważne jest by upłynęło te 90 dni!!!!!! jak pisałam wcześniej nie mam pojęcia jak to jest z uową o pracę i jeśli sa 2 umowy ale jeśli chodzi o samą umowę zlecenie to przy spełnieniu 2 warunków płatne L4 w ciąży w wysokości 100% średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy się należy :/ warunki: - opłacanie dobrowolnej składki chorobowej w zus i okres 90 dni - pójście na to L4 w trakcie zatrudnienia chciałam wam to na stronach zus znaleźć ale coś z serwerem robią chyba bo się tam wbić nie mogę :/

tylko ten 1 link :) reszta to moja stopka nie wiem czemu tak wskoczyła :D

Gość Mama b.zapracowana
Wydzwaniam do ZUS ow od ranca i wszedzie to samo, jesli pojdne na L4 to wyplacą mi swiadczenie tylko z tyt.umowy o pracę a z umowy zlecenia nie - wiec pytam panie - po co ja w takim razie oplacam te wszytskie składki, chyba właśnie po to by otrzymac swiadczenie w czasie niezdolnosci do pracy - i wiece ze one nie potrafia tego wytlumaczyc ... to jakis absurd !!!