Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_4

ogrzewanie elektryczne czy gazowe??

Polecane posty

Gość mama_4

Mam możliwość kupienia mieszkania w bloku.Tylko mam wątpliwości co do ogrzewania-na chwilę obecną jest elektryczne ale istnieje możliwość podłączenia gazu lub zrobienia kominka.Tylko zastanawia mnie które z nich jest najkorzystniejsze i oczywiście najtańsze??? Czy ktoś z was ogrzewa swoje mieszkanie którymiś z tych metod?? Jaki mniej więcej są koszty takich metod ogrzewania? Dodam,że mieszkanko jest małe-41m.

najtańsze to kominek i drewnem palić. Potem gaz i najdroższe to prąd chyba żę masz licznik dwu taryfowy to taniej. Przy gazowym to trzeba robić częste przeglądy czy nic się nie ulatnia.

na koszt ma wpływ czy blok ocieplony czy są okna PCV żeby ucieczkę ciepła ograniczyć. Jak masz ogrzewanie na prą to radzę zostać przy nim.

najtaniej węgniel (kominek) potem gaz najdrożej prąd najwygodniej jest prądem potem gazem (wahania temperatury wody) najmniej wygodnie węglem (trzeba ciągle o tym myślec i miec skład węgla i drewna)

W przypadku gazu trzeba pamiętać że zimą do rur pompują gaz z dużą zawartością azotu o małej wartości energetycznej. Licznik będzie nabijał a zimno będzie.