Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszny_kocur

co na obiad dla 14-miesięcznego dziecka?

Polecane posty

Gość mama121212
co do kostki i wegety daję wegetę, czyli chyba to mniejsze zło plus zioła i naturalne przyprawy. zupy są smaczne, jeśli chodzi o kostki to są takie bez glutaminianu sodu, to chyba te najlepsze jeśli już:)

Gość mordeczkamalutka
ja wszystko doprawiam, lubi nawet ostre jedzenie wszystko to co ja jem ona je i nc jej nie szkodzi ale to chyba dlatego ze ja wszystko jadlam jak bylam w ciazy i jak karmilam piersia..

Gość mama121212
mordeczkamalutka, może i jej smakuje i nie szkodzi (bo tego nie widać), ale dając ostre,słone,smażone od maleńkiego psuje się dziecku dużo szybciej żołądek i nerki, no ale każdy robi jak uważa:)

Gość mordeczkamalutka
ja wiem ale to jest za konsultacja lekarza , ja z sola nie przesadzam bo sama nie lubie jedyne co sole to mieso (moj maz jest zawsze niezadowlony bo on lubi ziemniaki solone to ja mu mowie to sobie sam gotuj)heh

Gość do kocura
To ja ci polecę strony: http://www.edziecko.pl/jedzenie/0,79376.html http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html sama szukałam długo ;) możesz zrobić np: na parze: jajko sadzone i ziemniaki do tego surowka z marchewki i jabłka z jogurtem sos pomidorowy (zbledować swieze pomidory obrane ze skorki) z ząbkiem czosnku cebulą + mięso (moze byc ten krolik ugotowany i rozdrobniony, albo zmielic kawalek dobrego mięsa) + drobny makaron ziemniaki lub kasza gryczana z jogurtem ziemniaki + buraczki (łagodne)+ ryba na parze warzywa na parze (brokuly, fasolka szparagowa, ziemniak, marchewka) z sosem jogurtowym lub pomidorowym z bazylią kluski lane lub z serka homogenizowanego na słodko (polewa z deserku lub z jogurtem naturalnym) kasza jaglana z jablkiem duszonym pulpety w sosie koperkowym lub pomidorowym+ziemniaki i surowka (na drobnej tarce) makaron z bialym serem, jogurtem i owocami ze sloiczka gulasz z krolika z ziemniakami albo kaszą np. jęczmienną zupy rozne np. barszcz czerwony z ziemniakami (taki klarowny) lub cos jak ukraiński (z warzywami), pomidorowa, ogórkowa, zupa z cukinii (na rosole lub wywarze z jarzyn + cuknia, podduszona cebula, koncentrat lub swieze pomidory)rosol, zupa krem z dyni z zielonym groszkiem, zupa krem z soczewicy zielonej , zupa krem z marchewki, brokułowa, kalafiorowa, rosól z kaszą manną, krupnik z brukselką, zupa z marchewki i zielonego groszku (z mrozonki)

ja jakiś czas temu kupowałam kostki warzywne dla dzieci, ale one nie dawały żadnego smaku. warzywa to ja daję do obiadu tak czy inaczej więc przestałam kupować te kostki i używam normalnych :)

Ta kostka ma w składzie ekstrakt drożdżowy, który służy do przemysłowej produkcji glutaminianu sodu - czyli to samo tylko inaczej nazwane a już ludzie się nabierają. Ja kostek nie daję za to dużo lubczyku.

Moj syn je 4 posilki takie bardziej sycace 8. dwie kanapki z szynka, serem, twarozkiem lub dzemem 12.00 obiad pierwsze danie 16. drugie danie.2 20 kaszka plus w miedzyczasie dostaje owoce, biszkopty chrupki kukurydziane.. jesli chodzi o kostke tak dodaje szczypte wegety tez poza tym nic nie sole mu i nie uzywam ogromnych ilosci tych kostek czy wegety. A co na obiad ? spagetti wcale nie musi byc z miesem, kopytka, nalesniki, leczo z cukini jest bezmiesne , makaron z czosnkiem i pomidorami http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/patison-z-czosnkiem-i-pomidorami/ moj maly wcianal jak nie wiem ten makaron z patisonami i czosnkiem pycha..

Gość saaaabinkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Moja ma 14 miesiecy. Nasz schemat żywieniowy wygląda mniej wiecej tak: 7 rano - mleko ( na śpiku bo sie kreci i chce jeszcze spac to jej daje butle i spi mi do 9) okolo 9-10 rano chleb ( z drzemem, z serkiem topionym, z szynka, z pasztetem) gdy nie ma ochoty na chleb to jej robie poprostu kaszke z jagodami. o 11.30 idzie spac okolo 13.30 sie budzi wtedy dostaje obiad np rosolek (gniote widelcem marchewke i makaron i rozdrabniam palcami miesko) Nastepnie my jemy drugie danie to ona zazyczaj tez chce od razu.. przewaznie sa to ziemniaki z sosem. 16.30-17.00 - danonek + jakis owoc jezeli chce 19- kawalek chleba 20.30 kąpiel i butla mleka.

Gość saaaabinkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a i znalazłam ciekawy przepis na obiad: KULECZKI MIĘSNE NA JEDEN KĘS ( po 12 miesiacu) kg mięska mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik) 1 jajako 2-3 łyżki bułki tartej pieprz zioła prowansalskie włoszczyzna Sposób przyrządzenia W małej miseczce roztrzep jajko. W misce zmieszaj mięso, przyprawy i bułkę tartą. Dodaj jajko i dokładnie połącz składniki. Formuj pulpety wielkości orzecha laskowego ( na jeden kęs) obtaczając każdy w bułce tartej. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, wywar zagotuj i wrzuć pulpeciki - tyle ile zje twój maluch . Gotuj aż pulpety wypłyną na powierzchnię ok.15 min. Uwagi Z podanej ilości składników otrzymasz oczywiście więcej pulpetów niż twój maluch zje za jednym razem. Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą by się nie skleiły. Zamiast bułki tartej można dodać kleik kukurydziany lub ryżowy, kasze manną, płatki gryczane.

Gość lalalalallalalaalaa
moja córka jada prawie tak samo :) o 7 butla z mlekiem waniliowym 130ml po 9 kanapka (szynka, pasztet,lub z samym masłem( sera nie chce dławi ją:() ale nie zawsze je kanapkę, czasem daję jej daser od razu np o 10 ze sloika bobovity np z biszkoptami takimi okragłymi o 12 obiad- np ziemn sos pulpet z miesa mielonego, buraczek z jablkiem, i inne przyklady: zupa jarzynowa z kurczakiem, też gniote wszystko widelcem, nie używałam nigdy blenderu, mała je od zawsze kawałki, albo np. ryż z gulaszem, ogórek, ziemn marchew cielecinka itp itd potem miedzy czasie chrupki kukurydziane, bobofrut o 16 kaszka kakaowa, lub parówka z bułką, lub znów kanapki z szynka, albi jajecznica na masle ze szczypiorkiem co bardzo lubi:):) przed 20 130ml mleka danonki tez lubi, ale ostatnio przejadły się jej, kinderki czekoladki tez jada co jakis czas:)

Gość lalalalallalalaalaa
sabinka urodzilaś w styczniu 2011??

Gość lalalalallalalaalaa
jeszcze lubi pierogi ruskie i kopytka:) jest dużo pomysłów. w sumie zjada to co my, ale wiadomo że ciężkich posiłkow i wynalazków to nie.

Gość gość
Sniadanie- Bardzo dobra i zdrowa jest kasza jagniana do tego daje owoce no. Maliny, banan , potarte jablko, luzka miodu, zmielone orzechy:))))) smack ego

Gość gość
Przepraszam kasza jaglana