Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martwie się :-(

końcówka 20 tc - brak ruchów - pomocy

Polecane posty

Witam, U mnie końcówka 20 tc i nie czuję wyraźnych ruchów :( W ubiegłym tygodniu coś tam bulgotało i niby głaskało, ale na tym koniec. Kiedy ostatecznie pojawiają się ruchy dziecka? Kiedy interweniowac? Słodkie nie działa, albo jest jeszcze za wcześnie. Pomóżcie mi :(

Gość malinowe sny
nie martw się ja poczułam ruchy w 25tc teraz córka ma juz prawie rok

Gość tilko
Nie martw się, masz jeszcze czas. Pierwsze rtuchy odczuwa się w 18-22 tygodniu ciąży. Ale to też nie reguła, każda ma inaczej. Nawet jeśli już zaczniesz czuć ruchy, to nie musi to być codziennie. Mimo tego, że dzidzia się rusza, nie wszystkie ruchy są odczuwalne. Jeżeli bardzo się stresujesz to jedź na usg :) Będziesz spokojniejsza

20 tydzień to dość wcześnie, by czuć wyraźne, regularne ruchy dziecka. Jednak jeśli masz jakiekolwiek wątpliwosci - idź do lekarza albo na oddział położniczy najbliższego szpitala czy gdziekolwiek, gdzie mają sprzęt i poproś o USG. Po co masz się stresować?

Nie chce pnikowac. To moja pierwsza ciąża. Wychodzi na to, że mamy jeszcze 1-2 tygodnie, żeby coś tam zaczęło się dziac. Powiedzcie mi prosze, czy gin. słucha dziecka gdy przy wizycie nie ma usg? Chodzę pryw. i gdy nie ma usg badanie jest tylko na fotelu - słyszałam, że powinno byc coś jeszcze. Może mylę się.

Jeśli chodzisz prywatnie, to czemu nie wybierzesz ginekologa, który np robi usg przy każdej wizycie? Nie ma takiego wymogu, ale ja z chęcią maleństwo obserwowałam:)

Gość tilko
Wiesz, to zależy od tego co lekarz ma w gabinecie. Na początku ciąży chodziłam do publicznego ginekologa i tam było tylko badanie na fotelu. Teraz chodzę do prywatnego centrum, lekarka za każdym razem robi mi USG, ale tylko po to aby posłuchać tętna dziecka ( ja nie oglądam maleństwa na ekranie). Pamiętaj też, że pierwsze ruchy są ciężkie czasami do rozpoznania... kobitka zachodzi w głowę czy to co czuje to już to :) A kiedy masz USG połówkowe?

on mówi, że nie ma co małego "naświetlac" (czy jakoś tak) - widzi, że macica rośnie, szyjka ładna itd. a najgorsze jest to, że to naprawde najlepszy gin jaki jest u mnie, cała reszta ... szkoda gadac, wszystkich obcykałam (jeszcze przed ciążą, bo miałam problemy, ale to inna historia)

chce zapisac sie na 4d w 25-26 tyg. a u mojego gina - 27.10 (to będzie gdzieś 23 tc)

Gość tilko
To poczekaj spokojnie te 3 tygodnie... na pewno niedługo zaczniesz odczuwać maleństwo...Tym bardziej, ze już odczuwałaś wcześniej. Pamiętam, że jak ja zaczęłam już czuć synka to zeszło ze mnie ciśnienie na robienie usg, wcześniej też nie mogłam się doczekać tych badan... USG 4d polecam, tylko my z mężem wybraliśmy się pod koniec 29 tygodnia i mało się naoglądałam buźki smyka, bo się nosem przykleił do jednej ze ścianek, ale i tak warto :) Twój lekarz pewnie po prostu nie ma w zwyczaju robienia usg przy każdej wizycie, a może szkoda mu czasu... Bądź dobrej myśli :)

Gość tilko
Niedługo będzie słychać bicie serduszka malca po przyłożeniu ucha do Twojego brzucha :)

Ja poczułam w 21 bardzo słabe. Dzis jestem w 24, chłopak się rozkręciła, ale do super szybkich nie należy. Raczej spokojny jest póki co przynajmniej.

Gość gryczka
USG to nie żadne naświetlanie tylko fale dźwiękowe. Jeśli będziesz spokojniejsza to zrób w jakimś innym gabinecie. Na słuchanie tętna detektorem może być za wcześnie. U mnie dopiero udało się wysłuchać po 24 tygodniu. Natomiast ruchy poczułam bardzo wcześnie, bo już w 17tc. Jednak podobno do 22 tygodnia nie ma się czym martwić :-p

Gość kiełbassa
Mnie niby lekarz 3 tygodnie temu powiedział, że "za 2-3 tygodnie" będę juz pewnie czuła ruchy, a tu ani widu, ani słychu, a zaczyna sie 20. tydzień. Ale się raczej nie martwię, bo już tu się sporo naycztałam ;) I sporo lasek pisze, ze u nich było później i wszystko było ok.

Gość malymotylek8383
ja jestem w 22 i poczulam dopiero jakos na koniec 20 tygodnia i to takie niewyrazne. W moim przypadku czuje ruchy tylko wieczorem jak sie poloze do lozka jak chce odpoczac :D

Gość Kafeterianka252
U mnie jutro zacznie się 22t.c. i czuję już malutkie kopniaczki ale bardzo rzadko, także nie martw się:) O co chodziło z tym slodkim? Powiedzcie dziewczyny:)

Gość Kafeterianka252
Nikt nie powie mi o co z tym słodkim autorce chodziło????

Gość nininka
jak zjesz coś słodkiego, to dostarczasz dużą dawkę cukru i dziecko się ożywia...ale są też inne sposoby... można np. pooddychac torem brzusznym- tlen też dostarcza energii.

Gość nininka
tylko to sie najbardziej sprawdza w późniejszych tygodniach.... bo pierwsze ruchy to tylko niektóre z tych które odczuwamy....