Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciachara

Jak być stanowczym wobec teściowej?

Polecane posty

Gość Ciachara

Witam. Tematów o tesciowych jest tysiące, najczęściej wulgarnych a ja nie chcę obrażać mojej teściowej (tytułem wstępu ;) ). Chcę tylko poznać jakąś skuteczną metodę na to, żeby trochę ograniczyć jej zapędy...Za trochę ponad miesiąc mam przewidziany termin porodu. Po porodzie chcę wrócić do domu, odpocząć, posiedzieć trochę z mężem i dzieckiem... moja teściowa ma plan- chce się do nas wręcz wprowadzić (a przynajmniej codziennie przyjeżdżać- teść wpadł nawet na pomysł żeby kupić jej samochód żeby nie musiała tłuc się PKSem) po to żeby mi pomagać :o najlepsze w tym wszystkim jest to, że powiedziała o tym mojemu mężowi a mnie niestety zapomnniała poinformować. Rozumiem, że to długo wyczekiwany wnuk, ale nie chcę być uszczęśliwiana na siłę i nie chcę też nikogo urazić. Dodatkowo mam dość tysiąca uwag na temat tego jakie np wybraliśmy łóżeczko (za ciemny kolor), o tym, że wózek nie jest nam teraz potrzebny a jeżeli już to mamy koniecznie wybrać jakiś jasny kolor... o tym, że mamy pozbyć się kota bo to siedlisko bakterii a przecież wiadomo, że dziecko takie podatne i wrażliwe na wszystko :o Dla świętego spokoju nie wspomniałam jej, że połowę ciuszków mamy dla malucha używanych bo to byłby sajgon... Miliony raz słyszałam już, że u nich w rodzinie używanych rzeczy się nie nosi. :o Niby nasze dziecko, nasza sprawa, ale trudno jest być asertywnym w tym przypadku.

Gość dziwna wysypka
powiem ci tak..ja tez o malo co nie padlam jak uslyszalam,ze tesciowa ma do nas przyjechac na tydzien...tez bylo wczesniej milion uwag i wiecznych "ale",powiedzialam jej pewnego pieknego razu,ze ona juz wychowala swoje dzieci i zeby pozwolila mi wychowywac moje,bo jest mi przykro,ze jej sie wydaje,ze chce zle dla mojego dziecka i ze uwaza,ze wszystko robie zle-czyli po prostu sprawilam,ze zrobilo jej sie glupio.Od tego czasu mam swiety spokoj z radami itp. A co do jej przyjazdow,to pogadajcie szczerze o tym.Nieraz naprawde ci ulzy jak po nieprzespanej nocy ktos doswiadczony bedzie mogl zajac sie Twoim maluszkiem a TY bedziesz mogla wziac goraca kapiel albo przespac sie chwilke...i nie myslec o tym,ze musisz sie z wszystkim spieszyc

Gość Ciachara
Tak, tak ja się z Tobą zgadzam, że pewnie nie raz nie dwa będę chciała, żeby ktoś mi pomógł przy dziecku. Tylko właśnie o to mi chodzi, żeby ten ktoś (nie ważne czy teściowa czy moja mama, bo mają równe prawa) przyszedł wtedy kiedy ja o to poproszę a nie wpadał i zabierał mi wręcz dziecko na siłę zmuszając do odpoczynku (taką syt. miała moja kuzynka ze swoją teściową :o ).

Gość dziwna wysypka
na razie jestes w ciazy i nie zakladaj z gory,ze bedzie zle..daj jej szanse..ja z moja tesciowa tez najlepiej nie zyje i tez mialam milion wersji tego co sie bedzie dzialo.. popros ja,zeby przed kazda wizyta dzwonila,w koncu masz prawo chciec nacieszyc sie mezem i maluszkiem.. jesli bedzie przychodzila bez zapowiedzi to jej nie wpuszczaj,powiedz,ze bardzo ci przykro,ale jestes zmeczona i chcesz sie polozyc,a jesli wlezie na sile,to zamknij sie z dzieckiem w innym pokoju,a ja zostaw z mezem albo sama

Gość anitaaaat
jak ja to znam :( ja jeszcze mieszkam z moja w jednym domu :( i powiem tak ze w drugim dniu pobytu z malym w domu powiedzialam....zeby mnie juz nie wkurzała - i poobrazala sie dwa dni....i co? znowu to samo masakra jakas o wszystkim by decydowala - nawet jak kupilam body to ona uwaza ze lepsze kaftaniki, jak mam polspiochy ona mowi ze sa beznadziejne....na spacer jeszcze nie bo wieje - maly ma dwa tygodnie na zewnatrz jeszcze nie byl sajgon jakis :( szkoda gadac.... zeby cos wskurac trzeba dac jasno do zrozumienia - niby byc milym ze sie slucha - ale byc upartym i to bardzo ze sie ma wlasne zdanie i prawo decydowania o wszystkim......

Gość było o tym tysiąc razy
skoro ona czuje że teściowa ją będzie drażnić to pewnie będzie ją drażnić zresztą już przed urodzeniem dziecka narzuca się z wszystkowiedzącymi radami fakt że ustliła przyjazd z synem też świadczy o tym że nie liczy się ze zdaniem synowej jedyne co mi się narzuca to spytać teściową komu che pomagać, bo skoro nie pytała Ciebie a pytała syna to chyba uznała że to synek potrzebuje jej pomocy.... powiedz wprost teściowej że dasz sobie radę i nie chcesz jej niepotrzebnie angażować, ewentualnie zaznacz że poprosisz o pomoc i wsparcie jeśli będziesz go potrzebować

Gość anitaaaat
ja jak bylam w ciazy zakladalam ze bedzie dobrze bo tesciowa fajna i nigdy nie narzekalam ze razem mieszkamy a teraz co? po ciazy mam przejechane.......ona wie wszystko lepiej

prawda jest taka że jak od pierwszego dnia nie ustawisz sobie teściowej to już zawsze będzie włazić na głowę moja krytykuje mnie we wszystkim i to efekt tego że na początku z grzeczności starałam się puszczać mimo uszu jej komentarze i uwagi, gdy zaczełam spokojnie wyrażać swoje zdanie zaczynały się dyskusję aż w końcu gdy straciłam cierpliwość przerodziły się w otwarte awantury... jedyne wyjście nie dopuszczać do tego by się zaczeła wtrącać nie wiem co myślą takie teściowe kóre nawet nie spytając od razu wszystko planują i organizują.... to mnie j więcej tak jak moja: po ślubie zaplanowała Gwiazdkę u nas...tylko że ja jako gospodyni dowiedziałam się o tym jako ostatnia....

Gość Ciachara
Ja mam z nią (tak mi się wydaje) relacje raczej dobre- albo może inaczej ani złe ani dobre, ale wiem, że troche lubi się powtrącać i ponarzucać swoje zdanie. Jeżeli mnie o czymś informuje i ja się z tym nie zgodzę a mąż mnie w tym poprze to teściowa potrafi wydzwaniać nawet po kilka razy na godzinę w kilkiminutowych odstępach i wiercić mu dziurę w brzuchu. Ostatania sytuacja- mieliśmy bilety na koncert Stinga, teściowa powiedziała mi, że nie powinnam jechać, że lepiej żeby oddała komus te bilety (wcześniej konsultowałam to z lekarzem, który nie miał żadnych zastrzeżeń). Odmówiłam. I co? Zadzwoniła do mojego męża i długooo długoo przekonywała go do swojego zdania na ten temat... :o Może dlatego nie powiedziała mi o swoich planach... nie wiem. Wiem czego nie chcę- nie chcę kłótni, chcę świetego spokoju.

Gość Ciachara
do było o tym tysiąc to u mnie widzę jest jeszcze całkiem lajtowo...

Gość ollllllo
oj, ja juz z tesciowa dziecka nie zostawie, raz na mnie wrecz wymusila abym pojechala na chwile z mezem a dziecko z nia zeby zostalo, glupio bylo odmowic bo daleko mieszkamy i nie widujemy sie czesto- po powrocie powiedziala, ze maly plakal wiec ....dala mu swoja piers zeby sie uspokoil......to tyle w temacie(kobieta wyksztalcona itp)

kurcze wspolczuje wam na prwade ja to mam chyba zlotych tesciow i rodzicow zreszta tez po pierwsze od kad mieszkamy razm od ponad 2 lat ani moi rodzice ani tesciowie nie wpadli do nas bez zapowiedzi zawsze albo dzwonimy i ich zapraszamy albo oni sie pytaja kiedy mamy czas i czy moga odwiedzic malego mamie oczywiscie bez przeszkod mowie co mi sie podoba co nie a tesciowa tez ani raz mi nie powiedziala co z malym robie nie tak zadnych uag ale ja mam swoje zdanie oni o tym wiedza od poczatku jak cos mowia ze moze tak to ja zawsze mowie nie bo ja myslalam inaczej i zrobie po swojemu wiec juz nic nie mowia:) do malego tez sa super pytaja nawet czy moga go na chwile na rece wziasc bo ja nie jestem zwolenniczka noszenia dzieci tylko jak chca sie bawic to na ziemi zabawkami a nie noszeniem co moge poradzic tylko konsekwencja i nie wolno pokazac ze sie czegos nie wie albo ze sie jest nie zdecydowanym bo wtedy to przepadlyscie:) choc moze sa takie egzemplarze co mimo wszystko nie da sie z nimi wspolpracowac

Gość Ciachara
ollllllo... zatkało mnie :-| i zemdliło przy okazji :o

Gość ollllllo
to bylo rok temu a ja nadal mam koszmary....

"do było o tym tysiąc to u mnie widzę jest jeszcze całkiem lajtowo..." no sorry jak ktoś w ciągu godzinny terroryzuje Cię kilkoma telefonami po to byś zmieniła zdanie....to ja bym tego lajtowym nei nazwała, dla mnie to terroryzm i histeria w jednym strach się bać skoro tak reaguje gdy mąż wstawia się za Tobą to wolę nie widzieć ile będziesz miała do powiedzenia gdy Twoje zdanie będzie w mniejszości

tekst o "kamieniu" piersią przez teściówkę....no nawet nie wiem jak skomentować....ta kobieta ma chyba jakieś zaburzenia skoro nie ma mleka to niby co myślała ? że jej pierś zastąpi dziecku smoczek ? myślę że psycholog się kłania

Gość Ciachara
Miałam na myśli to co napisałaś nt. wigilii. O tyle jest dobrze, że mój mąż sporadycznie nie staje po mojej stronie (zdarzyło sie może raz czy dwa). No trochę to podchodzi pod terroryzm dlatego pytam o metody grzeczne i stanowcze wobec tego typu kobiety ;)

ups nadal nie mogę się otrząsnąć po tym karmieniu piersią.... eeeee a co powiedział małżonek jak mu to zrelacjonowałaś ?

Gość fdeee
Zapytałam kiedyś teściwą jak jej się układały stosunki z jej teściową, powiedziała, że ciągle ją krytykowała i do wszystkiego się wtrącała. Jak moja próbowała mi narzucić swoje zdanie, to zapytałam czy lubiła jak jej ją pouczała... POMOGŁO Od tej pory zawsze krótka piłka i mam spokój.

Gość jest tylko jedna metoda
USTAWIC JA OD RAZU I BYC KONSEKWENTNYM! Powaznie: zadne puszczanie rad mimo uszu, robienie dobrej miny do zlej gry zeby tyylko miec swiety spokoj, udawanie ze sie zastosujesz do jej rad! To jest dzialanie na krotka mete i zaostrza apetyt (czyli zapedy) tesciowej! Sprawe trzeba od razu postawic jasno i sie tego trzymasz: twoje (wasze) dziecko i ty decydujesz. Ja swoja tak nauczylam, ze ja sie czasem opiekuje naszym synkiem to dzwoni z kazda pierdola (czy moze dac taki sok, czy maly moze zjesc jajko itp.). A jakie miala poczatkowo zapedy - toz uwazala, ze wie najlepiej jak wychowac moje dziecko (rady sprzed 40 lat - pomine te glupoty bo czasu szkoda). Chciala nawet kupowac MI ubrania bo wie w jakim kolorze mi najlepiej (czytaj: bedziesz slicznie wygladala w moich ukochanych kolorach, czyli zoltym, pomaranczowym i odblaskowym zielonym). Juz nie wspomne, ze najlepiej jesli sa to ubrania uzywane bo tanie :O Nadal ma rozne zapedy, ale szybko ja stopuje, w najbardziej ekstremalnych przypadkach nie odbieram od niej telefonow i nie otwieram drzwi. DZIALA!