Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodakucharka

czy ktos moze mnie nauczyc jak sie gotuje pulpety z sosem?

Polecane posty

Gość mlodakucharka

pytanie jak wyzej, poprosze tak krok po kroku co mam robic. Tylko chcialabym sos ten z koncentratu pomidorowego. I czy moge podac to z kasza jeczmienna albo gryczana?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odpowiem..........
kupujesz mięso mielone i doprawiasz jak tak jakbyś robiła kotlety mielone czyli dodajesz jajko...majeranek...sól ....pieprz ...czosnek lub cebule jak kto lubi ....trochę bułki tartej formujesz pulpeciki i wrzucasz na gorącą osoloną wodę jak wypłyną na wierzch zmniejsz gaz i pogotuj na wolnym ogniu z 10 min...wyciągasz z wody i robisz sos pomidorowy możesz zrobić na tym wywarze na w którym gotowałaś pulpety .....odcedź wywar przez sito dodaj przecieru pomidorowego jakieś przyprawy do smaku na koniec może być śmietana z odrobiną mąki lub mąka rozrobiona z wodą ....wrzucasz pulpety do sosu można podać z kaszą ale ja np wolałabym z ziemniakami lub z jakimś makaronem ...posypać na koniec zieloną pietruszka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jutti
mieso mielone przypraw dodaj bulke tarta by sie nie rozpadaly uformuj kulki male duze zalezy jakie lubisz i postaw na pol godziny do lodowki aby przyprawy przegryzly sie z miesem . wstaw wode jej ilosc zalezy d ilosc sosu jaki chcesz miec wrzuc 2 kostki rosolowe troch ziol pietruszke czosnek i zostaw do wrzenia na ogniu jak ju z bedzie woda sie gotowac wrzucaj miesne kulki i gotuj na malym ogniu przez 20 min. koncentrat pomidorowy rozrob z goraca woda wlej do garnka z pulpetami nadal dus na malym gniu dodaj smietane rame do zup i sosow aby zlagodzic smak .podawaj z kasza gryczana ziemniakami Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *stokrotka*
Przygotuj mięso. Dodaj jajko, namoczoną bułkę w mleko (odciśniętą), przyprawy: sł, pieprz, majeranek, czosnek, posztkowana cebula). Uformuj pulpeciki. przygotuj soso. Cebula w wiórka, na patelnie, niech się zeszkli, dodaj teraz na 2 min czosnek (rozgnieciony) Niech to się poodusi. Jak masz pieczarki, paprykę to jest pora a by to teraz dorzucić. Jak nie masz to wlej ten koncetrat, rozcieńcz go. Dopraw czym co lubisz: może to być papryka, oregano, zielona pietruszka, albo nawet kopr. Zalej pulpety. Gotuj pod przykryciem 15-20 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnnljjl
hej Campari :) ha ha ha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×