Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przemek905

Ropne pryszcze co robić później...

Polecane posty

Gość przemek905

Witam! Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów, ale od pewnego czasu, ok. 1,5 roku wyskakują mi straszne ropne pryszcze. Byłem u paru dermatologów i przeszedłem parę kuracji antybiotykami lecz dalej to powraca. Poprostu widac, że narazie tak musi być i swój wiek musi minąć, ale mam wz związku z tym pytanie. Może mi ktoś doradzi. Zwykle te pryszcze nabrzmiewaja pod skora robia sie czerwoe i bolą. Próbowałem nie wyciskać i samrowac różnymi rzeczami typu: afronis, acne derm, triobiotic ale nic. Nauczony więc najczesciej wyciskam zeby ta "ropa" miała jakieś ujście. Piszę "ropa" bo nie iwem jak to nazwać- żółta ciecz. Dopóki ona całkiem nie wyjdzie(trwa to kilka dni) to skóra jest napięta tak jakby coś pod nią siedziało. Gdy już zaczyna wychodzić to przez całą skóre dookoł i robi się mała ranka, po której póżniej zostają blizny. I teraz moje pytanie. Bo na te pryszcze ropne to raczej nic mi nie pomozecie bo chyba nie ma na to sposobu juz:( ale moze na te ranki. Znacie coś zeby stosowac zeby rany sie goily albo coś na blizny zeby nie chodzic z czołem, ktore jest "poplamione" czerwonymi bliznami. Próbowalem cepanu, contractubexu i No- scara perły inków. Efekt po kazdym taki ze po 8 miesiacach ani jedna blizna nie zeszla ani nie zmniejszyla sie- jedyny efekt to po 4 miesiacach blakniecie. Zgóry wielkie dzieki jak ktos to przeczyta, zastanowi sie i cos, byle co zeby sie czegos zlapac napisze. Pozdrawiam

jak juz musisz koniecznie wyciskac, to chociaz to dezynfekuj alkoholem. moze byc spirytus salicylowy. i wtedy tribiotic lub tormentiol na noc. i jedno i drugie tanizna. ale wiadomo - lepiej nie wyciskac. albo przynajmniej wyciskac w odpowiednim momencie. generalnie masc ichtiolowa pomaga wydostac sie ropie na zewnatrz. no i nie dlub przy tej twarzy maniakalnie, bo bedzie duzo gorzej. juz zreszta chyba jest.

Gość przemek905
No generalnie non stop jak coś to afronisem dezynfekuje. A wyciskam po 3 dniach jak nadal rosnie pod skora i nic sie nie zmienia bo juz czlowiek traci sily normalnie. nie wiem moze cos maskujacego doradzicie? tylko zeby nie wygladac jak po jakims makijazu czy cos co chlopak przeboleje co?:(

podklad ci to zamaskuje, korektor tez. zakladam, ze podklad odpada. wiec mozesz sprobowac korektora, chociaz to tez mizerny efekt. no i w twoim przypadku najlepsze beda takie w sztyfcie malenkim lub w kredce, ale to i tak troche widac. no i ryzyko rozsiania po calej twarzy, jak przejedziesz taka kredka w korektorze po pryszczu, zbierzesz bakterie i nastepnego dnia znowu bedziesz ta brudna kredka dotykal sobie twarzy. bez sensu. nie wyciskaj pryszczy, ktore nie maja jeszcze bialej koncowki. takie lepiej posmarowac czyms, co je zalagodzi, albo co pozwoli im wyjsc do konca (czyli masc ichtiolowa - gruba warstwa i plasterek na noc).

Gość przemek905
Ok dzieki wielkie bede tak probowal. A ty testowałas ta masc ichitiolowa? bo sa rozne opinie na jej temat... To jzu bede probowal sobie tak radzic jak wyjdzie cos nowego. A nie wiesz jak moze zlikwidowac te blizny? nie wystaja ponad skore ani nic tylko poprostu sa czerowne. Nie wiem jakies tabletki na odbudowe skory sa moze? cos z cynkiem slyszalem zeby moze?

Gość przemek905
A i jeszcze jedno pytanie, jak np. jest bialy czubek i on wyjdzie tylko po np godzinie ten syfek robi sie lekko nabrzmialy i przy malym nacisnieciu leci ropa(mialem tak duzo razy) to co z nim robic? zwykle mnie wkurzaly i wyciskalem. Wiec lepiej ichitiolowa zeby wyciaglo? czy czyms zeby zasuszyc? tylko czym?

Cześć. Ja miałam kiedyś również wieeeeelkie problemy z cerą. I mi pomogły tabletki antykoncepcyjne. Czyli chodzi o hormony. Może idź do dermatologa i poproś o coś z hormonami. Mi akurat to pomogło. 3maj się ;)

Gość przemek905
Od hormonow to jest endokrynolog czy jaki specjalista?

jak wycisniesz, to od razu zdezynfekowac. po chwili wetrzec troche masci cynkowej. generalnie zaopatrz sie w spirytus salicylowy, masc cynkowa (na zasuszanie), masc ichtiolowa (na wyciagniecie na wierz niezdecydowanych pryszczy), tormentiol (na gojenie). nie mam problemow z cera, ale doraznie taki zestaw mi pomaga, jak juz cos wyskoczy.

Gość filonek
na blizny i syfki proponuję akneroxid 5% w żelu. Posmarowac chore miejsca na noc i sie nie przejmować :) Pozdrawiam.

Nie mam pojęcia. Idź najpierw do dermatologa, to powinna dac Ci skierowanie. Albo jest jeszcze jedna (podobno ostateczna opcja), mianowicie - zastrzyki. Są ona mieszanką wielu witamin, podobno bardzo bolesna - ale skuteczne. Nie pamiętam jaki skład w nie wchodził, bo miałam z cera problem jakieś 5 lat temu, ale po hormonach miałam mieć zastrzyki, ale na szczęście mi pomogło..

Gość majeczka88
facetowi hormony chyba nie pomoga ...

Na blizny jest bardzo dobry CEPAN krem. Jest niedrogi, mi akurat polecił go chirurg, bo miałam ''lekki wypadek'', ale pomogło mi w 100%. I nie mam śladu po bliznach. Może tego spróbuj? Link: http://www.cepan.pl/

Gość filonek
a po posmarowaniu twarzy umyj rece i wytrzyj w jakis biały ręcznik-bo ten krem ma w sobie substacje, ktora odbarwia.

Gość przemek905
No cepan to stosowalem dosc dlugo i nie bardzo tez pomogl. Jeyna poprawa byla jak sie spalilem na sloncu i zaczela mi skora powoli schodzic z twarzy to blizny tez tak jakby sie zluszczyly i zmalaly. No dzieki za porady. A z obecnymi to bedzie trzeba pare lat pozyc

Gość jakajajajajakaj
Maść ichtiolowa pomaga naprawdę, szybciej ropa wychodzi. wyciskanie to nie jest dobry pomysł, potem właśnie blizny zostają. Po każdej ranie, nawet maleńkiej, zostaje przecież blizna prawda? Popróbuj jeszcze z dermatologami, to jest tak, że trzeba wiele środków przetestowac aż w końcu trafi się na to co, pomaga... Ja polecam Aknemycin i Isotrex. A w ostateczności kuracja Izotekiem - ale to już chyba hardcore :) Na te istniejące blizny, to jeśli możesz sobie pozwolic - idź do dobrego gabinetu medycyny estetycznej. Są różne zabiegi złuszczające, peelingi kwasami itp, doradzą Ci coś na pewno. A jeśli nie masz kasy, to wypróbuj kremy z kwasami. W aptece na pewno coś z dermokosmetyków doradzą. Ja używałam Glyco-A. Mocno złuszczający jest. Najlepiej zimą stosowac. Powodzenia :)

Gość esmeresik
Bardzo dobrą maścią jest benzacne- kosztuje około 10 zł. A jak sam zauważyłeś złuszczanie naskórka pomaga- peelingi chemiczne (lepiej u lekarza niż kosmetyczki) , tyle że trzeba około 3 dni w domu posiedzieć , bo łuszczysz się jak wąż i jesteś czerwony jak po poparzeniu:)Pryszcze w mniejszym stopniu się pokazują i blizny są prawie niewidoczne:)

Gość esmeresik
I oczywiście 0 solarium i kremy z filtrami na codzień(zimą 30 UV, latem 50 UV), tylko oczywiście takie do twarzy nie do ciała:)

Gość izotek
popros lekarza o izotek jesli nic innego ci nie pomoglo bi pozniej bedzie gorzej

Gość Dżiordżio 5
skinoren krem jest na przebarwienia po trądziku

Gość przemek905
Dwa pytania ostatnie mam jeszcze. Jeżli chodzi o to Glyco-A. Jak dzialaja te kwasy? Podrazniaja skore zeby schodzila tak? Bo z tego co widze to narazie jedyny sposob ktory mnie nie zrujnuje finansowo i chciałbym sie dowiedziec jakie moga byc skutki uboczne. I po jakim czasie mozna sie spodziewac efektow? Z tymi bliznami jest najgorzej bo to nie jest tydzien tylko miesiac zanim bedzie anwet mala poprawa..;/

Gość jakajajajajakaj
Na Glyco-A różnie może skóra zareagowac, zazwyczaj mocno podrażnia, skóra się luszczy. Dzięki temu powinny znikac przebarwienia. Ja stosowałam 3 miesiące zimowe i efekt jest :) ale najlepiej, wybierz się do takiej apteki, w której jest dermokonsultanktka. Za darmo doradzi czy Glyco czy cos lżejszego. Dermatolog też powinien tu pomóc :)

Gość Woda utleniona jest najlepsza
i najtańsza - dostarcza trochę tlenu do regeneracji skóry.