Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KamyL

Pytanie prawne

Polecane posty

Gość KamyL

Czy jeśli uczę się zaocznie ojciec też może płacić mi alimenty? Jest on alkoholikiem wiec na pomoc liczyć nie mogę...

Gość odpowiem..........
jeśli nie pracujesz to tak ma obowiązek Ci płacić bo dalej się uczysz

Gość Ja bym chciał taką poznać
zgodnie z art.133 par.1 Kodeksu Rodzinnnego i Opiekuńczego rodzice są zobowiązani do świadczeń alimentacyjnych wobed dziecka,które nie jest w stanie utrzymać się samodzielne,a czy ty jesteś,czy nie,to jest sprawa do oceny dla Sądu.

Gość Ja bym chciał taką poznać
Będzie Sąd pewnie oceniał,w jakim celu ty te studia poedjmujesz,czy się za bardzo nie zaniedbujesz w nauce na nich.

Gość KamYL
Nie mam zawodu ...

Gość Mikołaj z Bytomia
Tak czytam i... A czy alimenty można otrzymać jeśli się jeszcze uczyć w liceum zaocznie? Nie mam zawodu żadnego. Chciałbym to skończyć a potem licencjat.

Gość ahahehe
ja sie was pytom co to jest polonio bytom:D

Gość Angelinissima
Jakby ktoś szukał dobrej, konkretnej i taniej porady prawnej to polecam www.kancelaria-pdp.pl

Gość Kancelaria
Zgodnie z art. 133 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego: § 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. § 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku. § 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się. Obowiązek alimentacyjny rodzica twa do momentu uzyskania przez uprawnionego możliwości utrzymania się samodzielnie. Oczywiście w postępowaniu sądowym ojciec może starać się wykazywać, iż dziecko nie wykorzystuje swoich możliwości zarobkowych. Inną kwestią jest okoliczność, iż w przypadku wydania Wyroku zasądzającego alimenty to na ojcu spoczywa obowiązek wystąpienia z powództwem o uchylenie obowiązku alimentacyjnego (§3). W przypadku zaniechania takiego działania obowiązek alimentacyjny trwa zgodnie z wydanym Wyrokiem. Odpowiedzi udzielał prawnik z Kancelarii Adwokackiej Katarzyny Więckowskiej, www.kancelaria-wieckowska.pl