Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

naseri

niebezpieczne chusty!!!!

Polecane posty

Warto pamiętać o tym, że nie zawsze to, co lansują celebryci, jest dobre i bezpieczne. Tym razem potwierdza to wyjątkowo drastyczny przykład. Uważajcie na nosidełka promowane przez zachodnie gwiazdy! Materiałowe nosidełko zyskało ogromną popularność dzięki rzekomej więzi, jaka wytwarza się dzięki niemu pomiędzy matką a dzieckiem. Jednakże dochodzenie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowodzi, iż może ono... powodować śmierć noworodka przez uduszenie! W taki sposób umarło już czternaścioro dzieci w Stanach! Szyja i mięśnie kilkumiesięcznego dziecka nie są bowiem na tyle rozwinięte, aby mogło się ono uwolnić od duszącego je materiału podduszenie następuje poprzez zakrycie nosa i ust dziecka. Dodatkowo, dostęp tlenu może być zablokowany, gdy dziecko ułożone jest w takiej pozycji, że jego podbródek dotyka klatki piersiowej. Nosidełka chwalone są za praktyczność: "dziecko pozostaje w ciągłym kontakcie z ciałem matki i słyszy bicie jej serca" - reklamują producenci, zaś ona ma wolne ręce, aby mogła wykonywać inne czynności. Gwiazdy takie jak Nicole Kidman czy Gwen Stefani rozpowszechniają modę na takie spacery z dzieckiem, pokazując się z nosidełkiem w wielu miejscach. Brytyjska prezenterka telewizyjna, Myleene Klass, zaprojektowała nawet własną linię nosidełek. W Stanach Zjednoczonych prowadzone jest obecnie dochodzenie w sprawie śmierci 14 dzieci. Dwanaścioro z nich miało mniej niż 4 miesiące. Amerykańskie organizacje ochrony konsumentów ostrzegają, aby w nosidełkach nie umieszczać dzieci młodszych niż 16 tygodni. Przewodnicząca Komisji do Bezpieczeństwa Konsumenta i Produktu (Consumer Product Safety Commission), Inez Tenenbaum wypowiada się na temat kontrowersyjnej kwestii: O każdej z tych śmierci wiemy, iż spowodowana była nosidełkiem. Zgonów jest już zbyt wiele. Nadszedł czas, aby ostrzec rodziców i opiekunów, gdyż ryzyko związane z przedmiotem jest bardzo duże. Po Stanach przyszedł czas na Wielką Brytanię, gdzie również ostrzeżono matki, by uważały na swoje dzieci. Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia zaleca młodym rodzicom, aby dokładnie czytali broszury na temat ciąży opublikowane i rozpowszechniane przez instytucję. Rodzice muszą przykładać szczególną uwagę do głowy dziecka i do tego, by nosidełko było bezpiecznie przywiązane do ciała rodzica. Amerykańska Unia Konsumentów (Consumers Union) przypomina o 37 przypadkach dzieci, które wprawdzie nie umarły, ale zostały ciężko ranne z powodu... wypadnięcia z nosidełka. Ostrzegamy więc wszystkie mamy przed niebezpieczeństwem związanym z modnym nosidełkiem. Pamiętajcie, że najważniejsze jest zdrowie i życie Waszego dziecka.

a Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Nosidełko a chusta to duża róznica :) Artykuł stary i już był omawiany, a na jednym zdjęciu pokazali rzeczywiście chustę, a chodzi o to drugie nosidełko

Gość antypatologia
to nosidlo czy chusta w koncu?

Gość eureka...
temat stary jak swiat...

tu chodzi o chusty i nosidełka, w tym i w tym dziecko jest w opisanej tu pozycji!

Gość eureka...
nosidlo...

Gość gryczka
Otóż mylisz się, w chuście wiązanej dziecko jest w kompletnie innej pozycji, niż w tej torbie :-p

Gość gryczka
Sama się zaprosiłam:-) sądziłam, że to forum ogólnodostępne :-)

z tego co pamiętam to było gdzieś na pudelku czy innym tego typu portalu :) bardzo wiarygodne źródło pisze o nosidełku, a dali też zdjęcie chusty i kto nie przeczyta może się nie zorientować

Gość antypatologia
jest tez smierc lozeczkowa, wiec chyba zaloze topic: Niebezpieczne lozeczka!!!!

Gość gryczka
Dokładnie, antypatologia:-) Łóżeczka też są niebezpieczne!

Gość gryczka
No, nie wydaje mi się:-)

Gość Moonis
Gdy mój synuś miał problemy z usypianiem wkładałam go do chusty i lekko kołysałam po kilku minutach aniołek spał w najlepsze i odkładałam go do łóżeczka. Pierwszy raz włożyłam go do chusty gdy miał skończone 3mce. Wcześniej sie bałam.

Gość gryczka
To jak jest przytulone, tez jest zaduszone:-)

Gość dziecko ssac pierś
też może się ududić, więc może nie karmić dzieci? wszędzie istnieją zagrożenia, wszystko potencjalnie jest niebezpieczne ale nie ma co popadac w paranoje

Gość Moonis
Gryczka wycofajmy ze sprzedaży przewijaki, bo dzieci też z nich spadają. może najlepiej dzieci nie rodzić? :P

po pierwsze to nie celebryci rozpoczęli noszenie dzieci w chustach, a indianie, ludy afryki itp. Noszą tak swoje dzieci od pokoleń i jakoś udaje im się funkcjonować. Po drugie - to jest Pudelek!! Skoro bierzesz ich info za pewnik to nie grzeszysz inteligencją.

Dla mnie uzywanie nosidel lub chust jest śmieszne! od czego jest wozek? po co obiciązać sobie kręgoslup

Gość gryczka
Pewnie, że lepiej nie rodzić. Przecież na pewno im się coś stanie :-D

Gość derja
zabic dziecko moze nawet lyzeczka...tu chodzi o nieprawidlowe uzykowanie chusty..tzn nieprawidlowo wlozono do niej dziecko...ale np. na tym zdjeciu gdzie jest gwen stefani dziecko ma duza swobode ruchu i to jest bardzo wygodna pozycja...ja czasem nosze tak swoje dzieci bez chusty...to idzie sie umeczyc;)

Lenusia - wyobraź sobie że prowadzisz wózek, obok idzie starsze np 3-letnie dziecko i masz zrobić zakupy. Brakuje przynajmniej 2 dodatkowych rąk. A gdy dziecko jest w chuście masz dwie wolne ręce. Albo druga sytuacja - przynajmniej u mnie w mieście brak jest podjazdów dla wózków, czy to do sklepów czy instytucji itp. Ja dziecka samego nie zostawię w wózku przed budynkiem i nie zniknę załatwiając swoje sprawy. A tak gdy dziecko jest w chuście nie mam tego problemu. Albo jedziemy nad morze z niemowlakiem. W czym wygodniej mi go przetransportować na plażę - w wózku, czy w chuście? Przykłady można mnożyć.