Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podpowiedzcie !!!

PAragon Fiskalny - jak go anulować?

Polecane posty

Gość podpowiedzcie !!!

Kolezanka przez przypadek skasowała produkt , na wysoką kwotę. Chcę go teraz anulować, ale nie bardzo wiem jak. Może ktos mi cos podpowiedzieć? Mam oryginalny paragon. W ostateczności napiszę wyjaśnienie do księgowości. Ale jeżeli ktoś wie co i jak, to proszę, pomóżcie !

Gość kocichrupek24
Po prostu robisz korektę. Macie FPP?

Gość to chyba kierownik
sklepu musi

Gość kocichrupek24
Zróbcie korektę. Macie FPP?

Gość podpowiedzcie !!!
Co to jest FPP ?

Gość podpowiedzcie !!!
Wiec tak, udało mi się go ycofać już w systemie, jednak nie chce się nic zmienić w raporcie dobowym jak go drukuję. Kiedyś też się tak zdarzyło i zrobiłam to samo co teraz jendak tym razem nic sie nie dzieje... Na dole paragonu dobowego napisane było 'ilość anulowanych paragonów - 1' i odjęta anulowana kwota.

Gość kocichrupek24
FPP to program do fakturowania tak się nazywa. Nie wiem co macie. Korekta polega na tym, że wystawiasz paragon jakby drugi z tym samym towarem, ale w rubryce ilość wpisujesz -1 ( z minusem). Później oczywiście musisz sobie wystawić KW (kasa wydała) na sumę tego paragonu i na nim się podpisujesz. Do raportu dobowego wtedy drukujesz drugą fakrurę detaliczną i podpinasz ten paragon.

Gość podpowiedzcie !!!
Zrobiłam tak jak napisałeś/aś, skasowałam ten sam produkt, ale z minusem . Chciałam wydrukować raport dobowy, ale nie wydrukował się, ponieważ nie było jeszcze żadnej transakcji od ostatniego drukowania. Więc w raporcie dobowym to sie nie pokaze? W systemie w rejestrze dokumentów kasowych widnieje zminusowana kwota. Wczesniej w systemie dałam 'wycofać' - i się wycofało w raporcie sprzedaży. Teraz zrobiłam z kolei tak jak było napisane i nie wiem, czy przypadkiem nie będzie x2 - owa kwota? Program na którym pracujemy to RKsoft

Gość kocichrupek24
Bo przy drukowaniu raportu dobowego nie uwzględnia się zwrotu paragonów fiskalnych!!! Dziewczyno kto Cię do tego dopuścił jeśli nie masz o tym pojęcia. Mówiłem, że drukujesz dodatkowy raport - fakturę do której podpinasz zwrotny paragon. W raporcie dobowym z kasy to nie ma znaczenia. Jeśli wbiłaś z minusem ten sam towar to wykonałaś klasyczne storno więc ilość towaru Ci się zgadza, natomiast musisz sobie usunąć KP żeby Ci się forsa zgrała.

Gość podpowiedzcie !!!
Właśnie chodzi mi o to, że raz jak wycofałam transakcję to na paragonie pojawiło się 'ilość alunowanych paragonów - 1' i niżej napisane było np. -100zł Przez skasowanie ujemne w systemie transakcja pojawia mi się ilość 0, kwota 00. I po przez moje wycofanie wczesniejsze system dwukrotnie odjał tą sumę. Więc załóżmy np. te 100zł x dwa, więc zostało zamiast 100zł wycofane 200zł . Raport sprzedazy z systemu jest dla mnie także nie ważne,ze tam ise namieszało. Ale po dobrym odjęciu tej sumy pojawia mi się różnica w utargu, pomiedzy raportem w systemie, a raportem z paragonów ? Gdzie powinno być w paragonach wiecej o te 100zł. Nie wiem czy zrozumiale jest to co napisałam ?

Gość podpowiedzcie !!!
Więc tak, w sumie od raportu z systemu odjelam produkt dwa razy. Czyli załóżmy, że był to produkt na sume 100zł . Także odjęło się 200zł. Kiedyś wycofałam produkt i na paragonie pojawił mi się anulowany paragon na daną kwotę i było wszystko ok. Jak skasowałam z minusem przy ilości to ta transakcja zmieniła się też w fiskalce? Jakieś dziwne róznice mi wychodzą. Powinno być w dobowym więcej o 100zł, a jest jakaś dziwna suma. Nie wiem czy mam od UTARGU DOBOWEGO odjac tylko utarg - terminal, żeby otrzymać utarg got, czy jak ?

Gość Emmett Fitz-Hume
W kasie fiskalnej nie da się skasować całego paragonu fiskalnego. Zachowaj oryginał i przekaż kierownikowi/ właścicielowi.

Gość podpowiedzcie
Przekazac to ja ewentualnie to mogę księgowej. Udało mi się wszystko zrobić i jest ok. Napisałam wyjasnienie i tyle. Dzieki za pomoc. Dobranoc :)

Gość Alicja

Witam serdecznie mam takie pytanie jeśli pracownik notorycznie anuluje paragony o czym to świadczy. Księgowa powiedziała mi że oszukuje urząd skarbowy. Ja się kompletnie na tym nie znam. Na raporcie dobowym wszystko się zgadza. Ale czy nie jest przypadkiem tak że nabija paragony i potem je cofa i kasa idzie do jej kieszei? Proszę o pomoc