Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emilkaaaaaa

wielki ból/okres

Polecane posty

Gość emilkaaaaaa

Hej.Podczas okresu odczuwam silny ból nie daje juz sobie rady:( leki takie jak Ibuprom itp nie dzailaja.Poradzicie mi jaki lek przeciwbólowy jest najlepszy ?Po urodzeniu dziecka przez pierwszy rok nic mnie nie bolalo a teraz ból mnie paraliżuje a przecież musze zajac sie synkiem

Hej,ja też mam takie bóle,ale jeszcze nie rodziłam. Mi pomaga tylko Ketonal,ale jest on na receptę...szczerze współczuje

Tabletki przeciwbólowe najlepiej wziąć zanim ból się nasili, później jest za późno i niewiele pomaga. Mam podobnie, tylko na mnie nie działa nawet Tramal i Ketonal a to bardzo mocne leki. Także bierz leki przeciwbólowe na samym początku miesiączki a może to ulży jakoś w cierpieniu. No i tradycyjne metody - ciepły okład na brzuch (nie gorący, bo krwawienie nasili się), połóż się i podkurcz nogi, to też łagodzi ból.

Gość kobitką jestem i radzę
Ja kiedyś miałam wielkie bóle, teraz już nie jest aż tak źle. Z leków ogólnodostępnych, korzystam z ibupromu max. Zawiera ponoć jakieś substancje (ibuprofen?) które dobrze wpływają na sprawy kobiece - nie każdy lek przeciwbólowy ma akurat te. Dobrze jest go wziąć nawet jeden dzień przed okresem, jak jeszcze nie boli, a już czujesz że termin się zbliża, to wieczorem sobie wziąć - śladowo utrzymuje się w organizmie przez najbliższą dobę i blokuje ból na bieżąco. A jak już ból dopadnie - to jak najszybciej drugą porcję - jeszcze zanim zacznie naprawdę mocno boleć. Jak byłam nastolatką to tak stosowałam, bo za chiny ludowe bym do gina nie poszła, pomimo bólu :) Teraz już nie muszę, wszystko wróciło do normy (czasem nawet nie czuję że mam okres).