Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pszczółeczkaa

miód naturalny od gospodarza, ale mam pewne podejrzenia, pomóżcie...

Polecane posty

Gość pszczółeczkaa

W zeszłym roku kupiłam od sąsiada miód pszczeli,dobry sasiad, ufałam że nie podkarmia pszczół cukrem, miód był wyśmienity, kupiłam 30 słoików litrowych, poleciłam rodzienie, znajomym, też kupili, w tym roku znowu kupiliśmy ten miód, ale cos się z nim stało, zbił się w grudki, wytraciły się takie jakby kryształki, miód w słoiku jest twady, nie taki jak w zeszłym roku. Ufałam temu panu, bo to starszy człowiek, zarzekał się,że nie dodaje cukru, uczciwy, ale pomyślałam,że skoro zamówienie na miód tak mu się zwiększyło, a pszczoły nie nadążały, to zaczął podkarmiać je cukrem,żeby miodu było więcej.... Teraz takie pytanie: jak sprawdzić czy miód zawiera cukier, chciałabym dać próbkę do laboratorium, bo nie chce się truć taką ilością cukru, mam dużą rodzinę, która uwielbia miód, ale jeśli nie będę miała pewności że jest w tym cukier, to nie pójdę do tego gospodarza powiedzieć mu o tym. Gdzie można przebadać próbkę, miodu pod kątem zawartości cukru???

Gość Pan Biznesmen x64 KUTAFON
a miód to co to jest jak nie cukier? :classic_cool:

Gość pszczółeczkaa
No ale przecież chodzi o to czy gospodarz nie dodał zwykłego białego cukru (sacharoza-cukier złożony, organizm potrzebuje wtedy m.in. wapnia do rozłożenia go), miód powinien zawierać cukry proste-glukozę i fruktozę-wtedy jest zdrowy....

Gość MatyldaS
Jeśli się krystalizuje to własnie dlatego, że jest "czysty". Tyle miodu jecie i tego nie wiecie? heh, rym :D

Gość pszczółeczkaa
Miód z dodatkiem syropu cukrowego też się krystalizuje, każdy miód ulega krystalizacji. Skrystalizował sie szybko, dlatego nie mam możliwości sprawdzenia teraz domowym sposobem, czy nie jest zafałszowany...

Gość pszczółeczkaa
podpowiem wam bo widzę że nie znacie domowych sposobów na rozpoznanie prawdziwego miodu ;) bierzecie miód, całą garść najlepiej i smarujecie sobie ciipeczkę :) potem wpuszczacie do pokoju jakiegoś burka, no pieska... i jak zacznie was lizać w ciągu 25 sekund (ani sekundy dłużej) to miód jest naturalny :) :D sprawdzam tak każdy słoik od 20 lat :)🖐️

Gość pszczółeczkaa
prawdziwy domowy sposob na sprawdzenie zawartosci cukru to zjesc litr miodu i poczekac na przetrawienie - jak kupa jest slodka to byl dodawany cukier

Gość pszczółeczkaa
jeztem gupiom pustom larwom :(

Gość pszczółeczkaa
Tak podszywie, jesteś głupią pustą larwą...

Gość pszczółeczkaa
Tak podszywie, jesteś głupią pustą larwą...

Gość pszczółeczkaa
Tak, TY tez podszywie, jesteś głupią pustą larwą...

Gość pszczółeczkaa
Ty podszywie, jesteś głupią pustą larwą...

Gość pszczółeczkaa
uwaga na ul

Gość źle go przechowywałaś
jeśli miód miał zbyt zimno to się skrystalizuje, albo naraziłaś słoiki na światło, jeśli by był sfałszowany to od razu taki miód można poznać

Gość Revivale
Z tego co pamiętam to moi znajomi kupowali tutaj miód: allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=33814062 bardzo dobry i z atestami z laboratorium :)

Gość gość
Pomijającc fakt, że temat z 2010 roku, ale jak można być taką kretynką, żeby pisać że cukry proste są zdrowsze od złożonych? XD co za idiotka.

Gość gość
Najpewniej jest kupować od profesjonalistow tak jak ja zamawiam w Aptece pod Smokiem i zawsze wiem że miód będzie dobry i naturalny

Gość gość
Ja postanowiłam zająć się wytwarzaniem miodu na własny użytek. Zakupiłam ul i plastry hodowlane www.pszczelinka.pl Teraz mam własny miód i do tego piękny, kwiecisty ogród. Polecam wam zająć się tym zamiast kupować niepewny miód od sąsiadów.