Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anabella1993

Ciekawa książka historyczna.

Polecane posty

Gość Anabella1993

Witam;) Mam 17 lat i chciałam się zapytać czy zna ktoś może jakąś ciekawą książkę o losach Polski podczas 1 i 2 wojny światowej? Zależy mi aby książka była napisana nie jakimś naukowym językiem, lecz aby była ciekawa tak aby nastolatka no powiedzmy nie męczyła się czytając ją;) z Góry Dziękuje:)

Gość taa niedobra pupa
Np. Dymy nad Birkenau Szmaglewskiej - to o zyciu w obozie koncentracyjnym czemu koniecznie Polska? Jest b. fajny dziennik autorstwa Anny Frank - o zydach ukrywajacych sie w kamienicy w Holandii bodajze, pisala go jak byla dziewczynka

Gość Anabella1993
Chodzi mi o Polskę głównie dlatego że jestem Polką, a niestety mało o wiem o losach naszego kraju w czasach wojny. Dlatego zależy mi na książce opisującej ogólnie wojnę, Polskę pod zaborami, niekoniecznie biografię bądź wspomnienia kogoś.

Gość 67678787
ogolnie - to wez podrecznik do liceum.

Gość Warmiak12
Gdy interesuje Cię historią Warmii to proponuję moją.

Gość 39840984
67678787, nie tylko nie to! W podręcznikach się po prostu roi od kłamstw. Tzn. w jakich? Co do klamstw to przesada, czasem sa bledy, poza tym podrecznik nie opisuje az tak szczegolowo... Jak ktos nie zna losow Polski w tych czasach to powinien zaczac od ogolu - czyli podrecznika - konczac na szczegolach - czyli monografiach. Autorka troche bez sensu pisze o ksiazce, co ma ja zapoznac z losami Polakow w tak rozleglych ramach chronologicznych. Sama wojna swiatowa w podrecznikach do XX wieku zajmuje z 1/3 - tyle sie dzialo. Jedno z czym sie nie zgodze z autorka - wlasnie najlepiej mozna poznac historie czytajac relacje osob co braly udzial w wydarzeniach, takie relacje subiektywne, z ich punktu widzenia. Ja lubie poczuc klimat epoki, - II wojna miala straszny i niesamowity.

Wiesz co, dość dobrze czyta się książki o tematyce historycznej napisane przez Roszkowskiego pisze rzetelnie i ciekawie. Ja natomiast szukam jakiejś powieść średniowiecznej historycznej związanej z tematyką Bliskiego Wschodu. Zna ktoś jakaś dobrą pozycję?

Gość gość
mnie się bardzo podobała ta http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,5795,Spisek-Tudorow jeśli ktoś lubi książki, gdzie dużo się dzieje, są dobrze napisane. Polecam właśnie tę książkę.

Gość gość
Anabella1993 2010.10.12 Chodzi mi o Polskę głównie dlatego że jestem Polką, a niestety mało o wiem o losach naszego kraju w czasach wojny. x No i odpowiedziała sensownie :D x Mam coś, dla ciebie! Bardzo żywo i przystępnie napisana książka. Przez kobietę :) Elżbieta Cherezińska „Legion"

Gość gość
zapomniany legion. Moim zdaniem najlepsza książka, jaką miałam okazję czytać. Nie sposób się od niej oderwać jest bardzo ciekawa i świetnie napisana.

Gość gość
o też lubię i na pewno poczytam, ale może nie historyczna, ale taka, którą świetnie się czyta i przenosi do lat 90-tych, jest książka Fynf und cfancyś Michała Witkowskiego. moim zdaniem świetna.

Gość gość
bardzo ciekawa książka historyczna to Żelazne damy Kamila Janickiego. Ja jestem pod jej ogromnym wrażeniem. Z niej dowiedziałam się dużo o kobietach, które stały u boku królów Polski, o niektórych miałam zupełnie inne zdanie.

Gość gość
Na mnie niesamowite wrażenie zrobiła książka P. Pleskota Zabić. Mordy Polityczne PRL to chyba najlepsza książka, jaką miałam okazję czytać.

Gość gość
Dla mnie jest to książka Niegrzeczne księżniczki, czyta się świetnie i można się wiele dowiedzieć o tym, jak wyglądało prawdziwe życie księżniczek, które jak się okazuje nie ma nic wspólnego z naszym bajkowym wyobrażeniem.

Gość gość
Albo Pięć dni ze swastyką. Książka jest świetnie napisana, dobrze przemyślane postaci i ciekawa fabuła. Nie sposób się od niej oderwać.

Gość aSunsin
Ciężko podać jeden tytuł, ale jak nie macie pomysłu to sobie wejdźcie na PWN macie dział z książkami historcznymi - https://ksiegarnia.pwn.pl/ i poszukajcie odpowiednich tytułów. Ja zawsze jak zamawiam jakiś nowy tytuł to w ten sposób robię i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żebym nie trafił.

Gość gość
Najciekawsze są relacje osób które uczestniczyły w wydarzeniach Drugiej Wojny Światowej. Te relacje zwykle są prawdziwe, bo niestety historia Polski ma wiele niedomówień, żeby nie powiedzieć kłamstw. Znałem wielu ludzi którzy chętnie opowiadali o tych czasach i tylko im wierzę. Mam spisane wspomnienia żołnierza Pierwszej Dywizji Generał Maczka, ale jakoś nie mam czasu się tym zająć. Może na emeryturze.