Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiercipiętek....

czy ktoś tutaj ma refluks?kilka pytań.

Polecane posty

Gość wiercipiętek....

w tym tygodniu badania co dalej z tym trzeba zrobić ale pytanie najwazniejsze czy da sie to wyleczyc. w internecie pisze raz ze tak innym razem ze nie. drugie pytanie czy mozna uprawiac sport. biegi albo gimnatyke a moze yoga?trzecie pytanie to czy czekolada jest naprawde zabronbiona, chociazby kostka raz na jakis czas? dzieki z gory za odp.

Gość Nanana25
Mój mąż ma refluks wykryty kilka lat temu i je wszystko czekolade tez:) uprawia również sport piłkę nożną i nic mu nie jest. Brał leki jakiś czas temu na to, kilka razy miał nawroty choroby, ale teraz już się uspokoiło i funkcjonuje normalnie. Nie wiem dokładnie jak jest w Twoim przypadku, bo może nie każdy przechodzi refluks tak samo:)

Gość kilcia
A jak się objawia reflux?I jakie leki się bierze?Czy on jest powodem zapalenia błony śluzowej żołądka czy to zapalenie żołądka jest powodem refluxu?

Gość Nanana25
Mąż mi to tłumaczył, że nie zamyka się jakiś zwieracz w układzie pokarmowym, który blokuje wydostawanie się kwasu żołądkowego do przełyku. U niego tak się działo i kwas z żołądka wypalał mu przełyk(coś jak zgaga) przez to stale bolało go gardło, miał trudności z oddychaniem i robiło mu się słabo, najczęściej gdy zjadał coś ciężkostrawnego, dlatego odpowiednia dieta jest wskazana. Pamiętam, że zażywał na to jakiś syrop jakoś specjalnie przygotowywany w aptece na receptę i to mu pomogło:)

Gość kilcia
Ja też mam podobno refluxa ale jakoś nie mam jego objawów?Czy on może być wynikiem zapalenia błony śluzowej żołądka czy to raczej zapalenie jest od refluxa?

Gość esmeresik
Refluks wykryto u mnie ponad rok temu. Hmm objawy- u mnie : odbijanie się pustym powietrzem, ból żołądka po zjedzeniu np. czosnku surowego, tłustych potraw, straszna gorycz w ustach. Dostałam tabletki- po pierwszych(Panogastin czy coś takiego), czułam ściskanie gardła(takie jak w czasie płaczu), więc zmieniłam na inne- Lanzul- (rewelacja !!!)miesiąc leczenia i do tej pory spokój:)

Gość mój mąż też ma
mój mąż tez ma refluks....cały czas je tabletki Ortanol Plus...gdy nie zje 2-3 dni to ma straszną zgagę...lekarz mu powiedział ze niektórym ta choroba przechodzi a niektórzy całe zycie beda musieli brac leki....mój mąż je wszystko bo jak je te tabletki to mu nic nie jest...ogólnie lekarze zabraniają napojów gazowanych,potraw wzdymających,potraw smażonych....ale maz je wszystko i nic mu nie jest...ale oczywiscie musi jest te tabletki

Gość Nanana25
kilcia Raczej zapalenie błony śluzowej żołądka mogło wywołać u Ciebe reflux.

Gość Nanana25
mój mąż też ma Mojemu lekarz powiedział dokładnie to samo. Niestety nie da się jednoznacznie zdiagnozować czy komuś refluks przejdzie czy nie:( Trzeba po prostu uważać trochę na to o się je, nie należy przesadzać. Mój mąż wcina wszystko kebaby, pizze, czekoladę, mcdonaldy i nic mu się nie dzieje, ale zdaje sobie sprawe z tego że nie powinien tak często i kto wie jak zareaguje na to jego organizm po jakimś czasie:(

Gość annananananaa
ja mma refluks zdiagnozowany dwa lata temu objawialo sie to tym ze bolal mnei okropnie brzuch i glowa i bylo mi niedobrze dostawalam tabletkki Anasteloc i cos jeszcze i mi przeszlo ale to ma tendencje do nawracania co ajkis czas biore leki od nowa

Gość wiercipiętek....
tez to mam tyle ze w przelyku i zoladku wszystko dobrze- tam nie jasnej przyczyny powstania tego. wiec doszlam do wnisoku ze sama sobie na to zapracowalam przez nieregularne jedzenie- nawet zdrowo sie staram odzywiac ale mimo to...no i stres. duzo stresu. za 2 tyg mam wyniki czy w zoladku sa bakterie- a tymczaserm dostalam Halicid i testuje jedzenie, co sie nadaje a co nie. trudno mi uwierzyc ze juz do konca zycie mnie cos bedzie omijalo (pyszne jedzenie). :(

Gość Nanana25
[zgłoś do usunięcia] wiercipiętek.... tez to mam tyle ze w przelyku i zoladku wszystko dobrze- tam nie jasnej przyczyny powstania tego. wiec doszlam do wnisoku ze sama sobie na to zapracowalam przez nieregularne jedzenie- nawet zdrowo sie staram odzywiac ale mimo to...no i stres. duzo stresu. za 2 tyg mam wyniki czy w zoladku sa bakterie - a tymczaserm dostalam Halicid i testuje jedzenie, co sie nadaje a co nie. trudno mi uwierzyc ze juz do konca zycie mnie cos bedzie omijalo (pyszne jedzenie). O tak stres jest jedną z największych przyczyn powstania tej choroby. Mój brał leki uspokajające nawet bo miał trudności z połykaniem pokarmu właśnie przez stres( miał taki okres w życiu, że miał mnóstwo problemów i wtedy właśnie objawiła mu się ta choroba), ale chodził po nich jak naćpany i na szczęście odstawił je. Wiercipiętek nic się nie martw i mojego męża naprawde źle to wszystko wyglądało ale jakoś doszedł do siebie i żyje normalnie:) Ty też napewno będziesz jadła wszystko :) Tylko mniej stresu i będzie dobrze:)

Gość wiercipiętek....
tyle ze juz sama musialam wykluczyc chleb razowy czy biały- wszystko jedno moze tylko wasa pszenna jest ok. pomidory ogórki...tego jest mnostwo no i czekolada- tego najbardziej mi szkoda.

Gość Nanana25
Doskonale Cie rozumiem bo wiem przez co mój mąż przeszedł. Z początku praktycznie nic nie jadł bo nie dał rady, chudł w oczach normalnie:( ale teraz je już normalnie i Ty też napwewno będziesz nic się nie martw:)

Gość kilcia
A myślisz,ze po wyleczeniu tego zapalenia reflux też minie?

Gość wiercipiętek....
dzieki za mile slowa :) z tego co czytalam ludzie maja straszne objawy tej chororby, ja mam bardzo ciezkie odbijania niestety i problemy w przełykaniu (mam nadzieje ze sie kiedys nie udusze). lekarz przepisal narazie lek na zobojetnienie kwasu i to wsio. tylko nie umiem sobie Wigilii wyobrazić ;) :P

Gość Nanana25
kilcia Niestety nie umiem ci odpowiedzieć na to pytanie, ale jedno z drugim ma związek więc możliwe że tak. Musisz pokonsultować się z lekarzami i zobaczysz co Ci powiedzą:)

Gość Nanana25
wiercipiętek.... NIe ma za co:) Ja spytam wieczorem męża co to za syrop on pił po któym mu to przeszło:)

Gość wiercipiętek....
dzieki bylabym bardzo wdzieczna :) trzeba wszytskiego probowac, mi akurat tabletki od lekarza nie za bardzo pasuja :( mam tez plyn Maalox- ale on na zgage.

Gość wiercipiętek....
up

Gość jdxjnckzxnxkvsovkpodsk
a jakie miałyście przy tym objawy? bo ja mam zapalenie blon sluzowych zoladka i jezyk jak przy grzybicy !!! tez tak mialyscie? ze jezyk pokrywaly krostki i byl bialy???? po jakim czasie jezyk sie wyleczyl?

Gość 24latek:)
Witam, dwa lata temu zachorowałem na refluks, zgaga nie opuszczała mnie nawet na chwilę, nie przepadam za lekarzami więc do przychodni wybrałem się dopiero po 3 miesiacach!!!. Nie lubię mieć niejasnych sytuacji (lekarz wahał się czy to jest refluks czy może wrzody) dlatego sam poprosiłem o gastroskopie, okazało się że odwziernik się nie domyka i żołądek jest zarzucany żółcią. Ok ...fajki na bok, picie piwa odstawka na pół roku, zero słodyczy i gazowanego. Tablety inhibitory pompy protonowej i jazda. Po pół roku zgaga w miarę ustąpiła, na chwilę obecną wygląda to tak ... wiem, że będzie impreza, piwo, wódka itp. łykam proszka z rana na wszelki wypadek . Ciągnę tak już 2 lata :)... jeśli czuję zgagę to proszek i tyle. Prawdopodobnie już się od tego nie uwolnisz ale da się z tym żyć, tyle że nie jedz dużo ostrego żarełka :). Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do normalnego funkcjonowania .'