Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zzzzzzzzzzzzzzzdsdsds

do ktorego tygodnia ciazy mozna poronic?

Polecane posty

do ktorego tygodnia ciazy istnieje najwieksze ryzyko poronienia?

Gość wnioskuje......
12

Gość szuruuubuuruuuu
do 12 jest nawieksze ryzyko.

Gość thaisse80
do 12 tyg, niektorzy mowia ze do 10 tc a potem od 10 tc do 12 tc ryzyko zmniejsza sie troszke a po 12 tc jeszcze bardziej.

dziekuje. a czy pozniej jest to rowniez mozliwe?

Gość anetta22.01.87
możliwe jest niestety zawsze, z tym że po 12 tc to juz się nazywa porodem przedwczesnym a nie poronieniem...

Gość nie kochana nie wprowadzaj
autorki w błąd. Do 22 tyg mówi się o poronieniu. Dopiero od 22 tyg to poród przedwczesny.

Gość thaisse80
o porodzie przedwczesnym mowi sie po 20 tc, wtedy jesli sie cos stanie to dziecko jest zbyt duze by wylyzeczkowac i trzeba wywolac porod.

Gość porod przedwczesny
nastepuje pozniej niz w 12 tc W Polsce około 6% wszystkich porodów ma miejsce przed wyznaczonym terminem. Za poród przedwczesny uważamy wystąpienie regularnej czynności skurczowej mięśnia macicy powodującej postęp porodu, czyli rozwieranie kanału szyjki macicy i tym samym urodzenie się płodu po 23 tygodniu, a przed ukończeniem 37 tygodnia ciąży. Z porodów tych rodzą się noworodki niedonoszone (wcześniaki), nieprzygotowane w pełni do życia poza organizmem matki, o wadze od 500g do 2500g, przy czym o skrajnym wcześniactwie mówimy przed ukończeniem 32 tygodnia ciąży.

Gość vcfhg
u mnie w 10 tc płód obumarł i dostałam tabletki dopochwowe na wywołanie skurczów...ból jak przy porodzie...kazali mi obserwować w toalecie czy "coś" nie wyleci...a gdy poszło dużo krwi zabrali na łyżeczkowanie...ogólnie koszmar...

Gość to wlasciwie mysle ze jest tak
do 12 tyg.- najniebezpieczniejszy czas duzo poronien od 12 tyg- gdzies do 22i dalej tyg - ciaza obumarla czy jak to nazwac dziecko umarlo a od grubo po 30 tyg to porod przedwczesny ale jak wiadomo kazdy tydzien moze okazac sie niebezpieczny mojej znajomej kuzynka przed rokiem byla u lekarza juz w 8 miesiacu ciazy wszystko bylo ok , dzidzia zdrowa ... a po 2 tyg musiala rodzic dziecko .... dziecko ktore umarlo :( wiec nigdy nie ma bezpiecznego czasu :(