Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina6785

L4 po terminie porodu??

Polecane posty

Gość karolina6785

Witam dziewczyny mam pytanie odnosnie L4 bo niestety nie znalazlam odpowiedzi w internecie a sprawa wyglada nastepujaco termin z @ miałam na 2.X , natomiast termin z USG na 14.X -to wynika z moich nieregularnych miesiaczek... moj lekarz prowadzacy tydz temu wypisal mi zwolnienie do 14.X i skierowanie do szpitala na patologie ciazy z powodu wysokiego cisnienia i waskiej miednicy ale mimo ze chodze do szpitala niemal codziennie to mnie nie przyjeli tylko odsylaja mnie z Izby Przyjec do Przychodni Przyszpitalnej (co nie ukrywam juz mnie strasznie wk********, nie wiem na czym stoje oni uwazaja ze nie ma wskazan zeby mnie przyjac a mi sie beczec chce juz na sama mysl, juz psych jestem zmeczona..:( ) i jutro znow kolejna wizyta w szpitalu, ale co z moim L4? czy lekarz ze szpitala moze mi wypisac? czy juz powinni mnie przyjac do szpitala i zaczac działac? bardzo prosze o pomoc bo jestem w kropce a mojego skarba nie chciałabym przenosic bo sami wiecie jak z tego USG wychodzi, za kazdym razem inny termin ... bardzo prosze o porade, bo ja jestem zielona w tej kwestii...

Gość karolina6785
Czy ktos mi pomoze?

no powiem ci że baaaaardzo ci się dziwie że ty jeszcze nie w szpitalu. Ja miałam termin na 4 października i jutro idę do szpitala bo to już będzie 10 dni po terminie. I ja od 5 października jestem już na urlopie macierzyńskim bo mój gin powiedział mi że mi l4 po terminie porodu nie wystawi. A co dalej z twoim l4 hmmm. Szpital ci nie wystawi dopóki nie będziesz tam przyjęta. Najlepiej zadzwoń do swojego lekarza i zapytaj co z twoim zwolnieniem. A powiedz w który tygodniu ciąży miałaś robione to usg z którego wynika, że termin masz na 14 ???

Gość lemon tree
u mnie było tak że nie miałam ani jednego zwolnienia przez całą ciążę, bo czułam się dobrze i chciałam pracować, ale 3 czy 4 dni po terminie moja szefowa dała mi jasno do zrozumienia że nie chce mnie już widzieć w pracy i żebym poszła na L4 (chyba się bała że urodzę w pracy :P). Więc zadzwoniłam do przychodni gdzie miałam prowadzoną ciążę, powiedziałam, w czym rzecz, na co pani położna powiedziała mi, że z formalnego punktu widzenia ta ciąża już się skończyła i zwolnienie mi nie przysługuje. Miałam więc zamiar normalnie iść do pracy, ale stało się tak, że tej samej nocy trafiłam do szpitala z krwawieniem. Przyjęto mnie na patologię, a urodziłam po 6 dniach dopiero, ale za te 6 dni szpital wystawił mi L4, bo tego zażądałam (inne matki już przed porodem były na macierzyńskim). Myślę, że Twoim przypadku jest niestety podobnie, chyba nawet nie bardzo masz od kogo żądać tego zwolnienia.. Możesz iść na macierzyński ewentualnie, ale wiem, że to bez sensu..

Gość lemon tree
Aha, przypomniało mi się jeszcze, że wtedy ta położna poradziła mi, że ewentualnie mogę dostać zwolnienie od internisty, od ginekologa na pewno nie.

Gość ja dostalam zwolnienie od
internisty bez problemu

Gość jsjiwjsj
a jak ja mam umowe do dnia porodu i termin na 27 grudnia... to jak to z tym zwolnieniem, bo mi przysluguje nie urlop macierzynski a zasilek macierzynski.... czy ja wczesniej moge isc na ten zasilek?????????

Gość ja tez.................kkkkkkk
ja miałam termin na 1.X.2009r. i L4 do tego dnia od gina, potem L4 wystawił mi lekarz pierwszego kontaktu, a urodziłam 6.X, a umowę miałam przedłożona do dnia porodu bo normalnie by mi sie skończyła w maju 2009

Gość jhj;
dokladnie , internista powinien Ci wypisać, powiedz jak sprawa wyglada,że nie chcesz brac macierzynskiego przed porodem, bo wolisz wiecej czasu spedzic z dzieckiem jak juz się urodzi...ja tak powiedzialam i dostalam bez problemu;)

Gość lemon tree
do dnia porodu dostajesz normalnie 100 procent pensji, niezależnie od tego, czy pracujesz, czy jesteś na L4. Jeśli pracodawca nie przedłużył Ci umowy, to wygasa ona z dniem porodu i od tego dnia przysługuje Ci zasiłek macierzyński.

Gość ddjndj
to wiem, tylko chodzi mi o to co mi w szpitalu przy wyspisie dadza ze od dnia porodu jestem na macierzynskim tak? tylko ze mi nie przysluguje urlop macierzynski a przysluguje zasilek i ja mam im to powiedziec czy jak?

Gość karolina6785
Dzieki dziewczyny ja jutro znow wybieram sie do szpitala na KTG i ciekawe co mi znow powiedza nie mam zamiaru czekac nastepnych 10 dni bo chyba zwariuje....a juz od OM mija mi 12 dni na poczatku powiedzieli mi ze przy takiej rozbieznosci od 10-12 dni po terminie ostatniej @ powinni mnie przyjac ale jak byłam wczoraj czyli moj 10 dzien po terminie znow odeslali mnie z kwitkiem oczywiscie przebeczałam cały dzien bo juz psychycznie mnie to strasznie meczy, a USG z ktorego wychodzi ze termin mam 14.X mam z pierwszego trymestru ciazy bo oni tylko ten akceptuja...i nie wiem co z moim L4 bo co moze mam czekac nastepny miesiac...??? a nie chce brac macierzynskiego jak i tak juz mialam skierowanie do szpitala od mojego lekarza prowadzacego i mnie nie przyjeli tylko tak zwodza...

Gość lemon tree
ddjndj - zasiłkami nie zajmuje się szpital tylko ZUS. W szpitalu otrzymasz zaświadczenie, na którym będzie data porodu, a przekazaniem papierów do ZUSu zajmuje się chyba pracodawca, tak jest przynajmniej w przypadku urlopu macierzyńskiego, nie wiem czy skoro nie przedłużyli Ci umowy jest tak samo, bo mi przedłużyli i miałam urlop. karolina - proponuję Ci jednak iść do zwykłego internisty, powiedzieć jaką masz sytuację i poprosić o L4. Myślę, że w tej sytuacji bez problemu dostaniesz. A jeżeli idziesz jutro do szpitala na KTG, to po prostu zapytaj tam, co masz zrobić ze zwolnieniem. Na pocieszenie powiem Ci, że leżenie kilka dni na patologii jest dużo większym obciążeniem psychicznym niż czekanie w domu, przynajmniej w moim przypadku tak było, leżałam 6 dni i myślałam, że zwariuję. Przez ten czas przez salę przewinęło się kilkanaście dziewczyn, wszystkie przychodziły na patologię na dzień dwa i szły na porodówkę, a ja tak leżałam leżałam, leżałam... Jedna oksytocyna, druga, trzecia i nic... Wyć się chciało. Żałowałam, że pojechałam w ogóle do szpitala z tym krwawieniem, choć wiadomo, że zdrowie maluszka najważniejsze. Więc nie spieszyłabym się tak na tą patologię na Twoim miejscu, bo to naprawdę żadna przyjemność ;)

Gość lemon tree
coś mi się wydaje, że autorka jest w szpitalu... karolina, napisz jak wrócisz :)