Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cuore18

Moj maz mial zawal serca!

Polecane posty

Gość goneczka44
O ile jeszcze w przeszłości było to problemem dotykającym głównie osób starszych to w chwili obecnej zawał serca może wystąpić również u wielu osób. Predysponuje go tego : stres, nieodpowiednia dieta, unikanie aktywności fizycznej. Używki takie jak papierosy czy alkohol. Odsyłam na stronę: http://zawalserca.net/ Na której można sobie poczytać o czynnikach, które mogą doprowadzić do zawału. Warto jest ograniczyć niektóre z nich !

główną przyczyną jest teraz stres. oznaka naszych czasów.

Gość jedrusiazona
Coraz więcej młodych osób ma zawał serca. Ważna jest profilaktyka i badania na przykład badanie wysiłkowe takim aparatem https://kredos.pl/systemy-wysilkowe bardzo szybko określi stan serca w okresie jego wzmożonej pracy. Dobrze, ze tego typu badania można już zrobić w zwykłych przychodniach.

Gość gość
Mój mąż miał 3 miesiące temu zawał serca :-(. Do tej pory bardzo to przeżywam i nie mogę sobie wyobrazić co by było gdyby nagle odszedł. Teraz chucham na niego i dmucham żeby czuł się jak najlepiej. Bardzo ważne jest to żeby dbać o siebie po zawale i on też dostał oprócz leków mnóstwo różnych porad. No i trafić na bardzo dobrego kardiologa który będzie to wszsytko kontrolował. Jak coś to ja na razie jestem bardzo zadwolona z naszego w Unicardia w Krakowie www.unicardia.pl. Niestety to są właśnie skutki życia w ogromnym stresie jak przeżyć od pierwszego do pierwszego w tym kraju.

Gość gogull
mój dziadek też kilka dni temu miał zawał, to przez te temperatury, a on jeszcze problem z ciśnieniem wiecznie. To było okropne. Teraz powoli wraca do siebie, mało jada, nie ma apetytu, ale pija Nutramil, środek specjalnego żywienia który go postawi na nogi. Teraz musi o siebie bardzo dbać.

Gość gość
Dzień dobry, Jestem studentką 5 roku psychologii i piszę pracę magisterską na temat jakości życia osób chorujących kardiologicznie. Chciałabym na jej podstawie określić, jakie czynniki są odpowiedzialne za jakość życia w tej grupie pacjentów. Nie zrobię tego jednak bez głosu samych zainteresowanych. Bardzo Państwa proszę o wypełnienie króciutkiej ankiety (zajmie to Państwu dosłownie 5 – 10 minut). Dzięki Państwa pomocy, będę mogła napisać pracę magisterską i skończyć studia. A może i mnie uda się Państwu pomóc poprzez opisanie czynników odpowiedzialnych za Państwa jakość życia, które będzie można później wzmacniać u Państwa w trakcie leczenia kardiologicznego. Bardzo proszę o zaangażowanie osoby zarówno korzystające, jak i niekorzystające z rehabilitacji kardiologicznej. Z góry dziękuję za Państwa ogromną pomoc! Ps. Ankiety są anonimowe, a wyniki z nich uzyskane posłużą tylko celom statystycznym Wersja dla Pań: https://docs.google.com/a/st.swps.edu.pl/forms/d/1T6H8PPYMmiiS3iR-rFR8BYQ5ZRuFK44zArDNBTNrs5U/edit?ts=572df814 Wersja dla Panów: https://docs.google.com/a/st.swps.edu.pl/forms/d/1YiSbXeayzca4rKUmb5HRD-dqAAi9s3AuvaDcN2YytTg/edit?ts=574095f3

Gość gość
Po zawale warto zwiększyć ilość kwasów omega-3 w swojej diecie. Pierwsze skojarzenie - ryby, no ale ile można ich jeść? Moja babcia zaczeła brać Neoglandynę, bo to bardzo wszechstronny suplement, który sama jej znalazłam i kupiłam.

Gość daga3219
Nie czytaj na forum lepiej idź do lekarza albo poczytaj na portalu zdroweserce.expert. Czytałam ostatnio tam fajny artykuł na temat życia po zawale itd

Gość slaymm
Miałem kumpla, który zawału dostał przy odwodnieniu i po nadgodzinach w robocie. Od tamtego czasu używam ciśnieniomierza mobilnego firmy Sanity, swoja drogą bardzo wygodnego. Przyznam ze trochę się wystraszyłem, bo wiedziałem, że mam problem z krążeniem. Wiem, że jestem w grupie ryzyka i trochę bardziej się oszczędzam.

Gość gość
W tamtym miesiącu kupowałam ciśnieniomierz do domu. Mała rzecz, a może uratować życie i to wcale nie są słowa na wyrost. Czasami jak człowiek zmierzy ciśnienie, zobaczy że jest nie za dobre i zostanie w domu zamiast wychodzić na upał może właśnie uratować się przed udarem czy zawałem.

Gość wertaa
Moim zdaniem mierzenie ciśnienia to powinno być tak powszechne badanie jak mierzenie gorączki, a nie jest, bo raczej mało kto ma w domu ciśnieniomierz w przeciwieństwie do termometru który ma już raczej każda rodzina.

Gość gość
Mój mąż też jest po zawale i bardzo dbamy teraz o jego zdrowie. Trafił do świetnego kardiologa w www.vitalis-cardio.pl, który dba o pacjenta w sposób wyjątkowy. Poza fachowością i ogromną wiedzą, jest ciepłym i wspierającym człowiekiem. Dziś trudno o takich lekarzy.

Gość gość
Jestem studentką Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, Wydziału Medycznego na kierunku fizjoterapia. Piszę pracę magisterską, której tematem jest „Rehabilitacja po przebytym zawale mięśnia sercowego”. Zwracam się do Pani/Pana z uprzejmą prośbą o wypełnienie niniejszej ankiety. Badania są prowadzone anonimowo z zachowaniem dobrowolności i będą wykorzystane tylko dla potrzeb mojej pracy. Link do ankiety: https://www.survio.com/survey/d/Q9C1S0Y9D7N0Q9W1V Z góry państwu dziękuję

Gość gość
fatalna sprawa!

Gość gość
W takim razie powinniście wybrać się na rehabilitację kardiologiczną. Mój dziadek ostatnio korzystał z pomocy i rehabilitacji, zaoferowanej przez Uzdrowisko Nałęczów. Otworzono tam Centrum Diagnostyki i Fizjoterapii „Werandki” http://uzdrowisko-naleczow.pl w którym mógł liczyć na solidne wsparcie. Skorzystał tam ze spajlistycznego turnusu rehabilitacyjnego.

Gość Ja5211

Zawał znikąd. 

W wieku 61 lat 2013r miałem ciężki rozległy, pełnościenny zawał przedniej ściany STEMI. Wystawili mi 1 stent potem 3 dni w szpitalu 4 tygodnie rehabilitacji, 4 mce chorobowego i do roboty. Tak jest do dzisiaj. 

Piszę zawał znikąd nie bez przyczyny bo przed zawałem wyglądało tak. 

Praca bezstresowa w ruchu , BMI 21, cholesterol całkowity 118,tryglicerydy w normie ciśnienie do 120/80,puls 70 do 80,żadnych chorób ani szpitali. Nie obżerałem się, nie upijałem, 2 kawy dziennie, nie ćpałem i tak było od zawsze. Pytanie brzmi. Skąd taki zawał? Zapadnięcie tętnicy?