Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tajemnica_on

Dlaczego kobiety się tym chwalą?

Polecane posty

Gość wódz dzielnych małp
jestem ateistą więc mnie to osobiście nie dotyka natomiast musimy ustalić co z czym porównujemy jeśli przyjmiemy jakąś średnią od Sahary Zachodniej do Iraku (piszę średnią bo Maroko to nie Arabia Saudyjska), to nie ma takiej siły abyś znalazła szeroką społeczność katolicką, choćby w Polsce, która ma porównywalny stosunek do kobiet. Nie należy także mylić obyczaju, niezwiązanego lub luźno związanego z religią, z nią samą. Przykład z zasłanianiem twarzy, przecież to nie jest nakaz islamu, tylko tradycja starsza od niego, przyjęta przez pewne odłamy islamu. A gdy zaglądniemy do Iranu, to tam już jest przedziwnie. Z jednej strony dress code, a z drugiej kobiety są sędziami, policjantkami i tak dalej. Potem jeszcze mamy liberalną Indonezję.

"A gdy zaglądniemy do Iranu, to tam już jest przedziwnie. Z jednej strony dress code, a z drugiej kobiety są sędziami, policjantkami i tak dalej" widzisz - a byles w iranie, mieszkales tam? bo gdybys mieszkal (nie wykluczam ze tak tez moglo byc) to na pewno zgodzilbys sie z opinia ze iranskie spoleczenstwo to nie to samo co pokazuja w europejskich mediach - zmierzam do tego ze sporo tam antywladzy - a wracjac do kobiet to z jednej str "dress code" a zdrugiej istne orgie w prywatncyh domach o kt wszyscy wiedza;-) ale nie bede z Toba o tym rozmawiac - bo to jest offtopic (chyba ze gdzie indziej)

Gość wódz dzielnych małp
ROR tylko Cię sprowokować i zaraz zaczynasz głosić apologię własnej osoby ;) to się daje wyczuć, że lubisz siebie nie koniecznie jest tak, że reakcja żywiołowa na czyjąś wypowiedź musi oznaczać pieniactwo ja często stosuję ten chwyt w rozmowach o polityce, gdy chcę całkiem rozumnego ale w moim przekonaniu trwającego, jakby powiedział L.Wałęsa, w "mylnym błędzie" :D wyprowadzić z równowagi, ot tak dla hecy ;) wygłaszam swobodnym tonem arbitralny osąd, celowo przejaskrawiając i drażniąc najczulszy punkt adwersarza no cóż, nawet spokojni się irytują :D co nie znaczy, że są etatowymi pieniaczami dyskusje o polityce, są jak dłuuuugi korytarz, na którego końcu jest bójka, czy wręcz wojna

Do autora topiku: chyba trzeba cię uświadomić - zalogowałeś się na forum kobiecym, gdzie jak nazwa wskazuje poruszane są problemy kobiece nie dlatego, że ktoś chce się tym pochwalić tylko podzielić doświadczeniami i być może uslyszeć jakąś radę od kogoś kto był w podobnej sytuacji...na tym polega forum

"ROR tylko Cię sprowokować i zaraz zaczynasz głosić apologię własnej osoby o się daje wyczuć, że lubisz siebie" masz calkowita racje - latwo mnie sprowokowac/zachecic do mowienia o wlasnych zaletach;-) uwazam ze inni powinni pojsc w moje slady tj. mowic o swoich zaletach;-) "nie koniecznie jest tak, że reakcja żywiołowa na czyjąś wypowiedź musi oznaczać pieniactwo" jesli jest pozbawiona dystanstu to dla mnie to pieniactwo - a wszelkie zlosliwosci i ataki na osobe dyskutujaca uwazam za niedopuszczalne i od tego momemntu zaczyna sie radosne gaworzenie;-) "ja często stosuję ten chwyt w rozmowach o polityce, gdy chcę całkiem rozumnego ale w moim przekonaniu trwającego, jakby powiedział L.Wałęsa, w "mylnym błędzie" wyprowadzić z równowagi, ot tak dla hecy " prowokacja to jesna z najwaznijeszych rzeczy (nie mylic z tanim skandalem lansem i bansem;-) - bo prowokacja zmusza do.....myslenia. tylko tyle i az tyle ;/ "wygłaszam swobodnym tonem arbitralny osąd, celowo przejaskrawiając i drażniąc najczulszy punkt adwersarza no cóż, nawet spokojni się irytują co nie znaczy, że są etatowymi pieniaczami" ja uzam ze sa pieniaczami - irytowac sie w dyskusji - niedorzeczne;-) "dyskusje o polityce, są jak dłuuuugi korytarz, na którego końcu jest bójka, czy wręcz wojna" ja zauwazylam ze tak reaguja tylko....polacy - nawet w niektorych przewodnikach przestrzegaja ze jak sie przy polakach powie chocby jedno zdanie na tamat historii to gotowi sa toczyc dlugie tyrady;-) starsznie mnie to bawi ze ludzie tak serio traktuja polityke i taka wage do niej przykladaja w kraju nad wisla (podobnie z kwestia religii)

Gość wódz dzielnych małp
Nie byłem ale znam trochę specyfikę Iranu, bo mnie te kwestie zajmują. I tak jest jak napisałaś, ale to wynika z faktu, radykalnej odmienności kulturowej Persów od Arabów. Arabowie mają tylko Islam, Persowie całą swoją starożytność i przez nią związki z kulturą ówczesnego zachodu. Nie uznaję zasady "nie róbmy offtopicu" bo jest jakaś taka gupia ;) ale skoro dama sobie życzy, z przyjemnością zrezygnuję :)

"chyba trzeba cię uświadomić - zalogowałeś się na forum kobiecym," nie zgadzam sie - to nie jest kobiece forum - tylko oblefane przez kobiety;-) a to roznica;-) "gdzie jak nazwa wskazuje" nazwa to kafeteria - sugeruje pogaduszki przy kawie;-) "poruszane są problemy kobiece nie dlatego, że ktoś chce się tym pochwalić tylko podzielić doświadczeniami i być może uslyszeć jakąś radę od kogoś kto był w podobnej sytuacji...na tym polega forum" forum to mozliwosc spotakania sie oraz wymiany;-) nie ma czegos takiego jak "kobiece problemy" - jak sie przynajmniej nigdy z tym nie spotkalam ;-)

Wiesz nie Ty jeden eksplorujesz Iran ;-) inni nie tylko palcem po mapie;) ale do rzeczy - wiesz zauwazylam w polsce ze malo kto wie ze w iranie mieszkaja persowie;( smutne - ale ignorancja jest to powszechna - natomiast gdy jakis przybysz np. z usa nie zajarzy co jest stolica polski to kazdy tzw"prawdziwy polak" ;-) gotow wyzwac go na pojedynek;-) a dziekuje ze spelniasz moja prosbe (bo dama jestem ofkors) - a dzentelmenow teraz brak;(

ROR w nagłówku masz , że kafeteria jest magazynem dla kobiet..poza tym ja pisałam do autora który jest zdziwiony tematyką jaka tutaj panuje więc mu wyjaśniłam po krótce, że to raczej wynika z definicji kumasz?:P

jasne kumam ;-) i masz racje z tym naglowkiem natomiast autor zadal pytanie kt odnosi sie tez do zachowan kobiet poza forum - kt bardzo czesto narzekaja i opowidaja o swoich porazkach w pierwszym zdaniu. nie zgodze sie ze jest cos takiego jak podzial na meskie i kobiece problemy

Do autora topicu: No wiesz, ciężko jest poznać kogoś po tygodniu czy po dwóch tygodniach znajomości. Na to potrzeba trochę więcej czasu (mi około 2, 3 miesięcy) aby stwierdzić czy warto z tą osobą zakładać związek. Jeśli zauważam, że z facetem jest "coś nie tak" to dystansuję się aby go trochę "poobserwować". W końcu nie jestem jasnowidzem i mogę się mylić co do niego. A decyzji odnośnie założenia lub odrzucenia związku nie będę podejmować na podstawie domysłów, hipotez ani innych rzeczy w stylu-"ja myślałam", "mi się wydawało". A jeśli już mam pewność, że z facetem naprawdę jest "coś nie tak" to wtedy mówię mu, że niestety ale nie może być ze mną. A topici tych kobiet, które są poniewierane przez facetów dla mnie są nudne. I wcale mi tych kobiet nie jest żal.

Gość wódz dzielnych małp
starsznie mnie to bawi ze ludzie tak serio traktuja polityke i taka wage do niej przykladaja w kraju nad wisla (podobnie z kwestia religii) mnie to już tak nie bawi a wynika to z tego, że nie jesteśmy UK lub Szwecją, gdzie system polityczny jest stabilny i w miarę zdrowy oraz nie ma zewnętrznych zagrożeń Polska wyszła zaledwie 20 lat temu z opresyjnego ustroju, który do dziś odbija się śmierdzącą czkawką nie było rozliczeń, ludzi to boli, czują się oszukani, że dawna elita PRLu jest w znacznej mierze, elitą współczesnej RP, że mordercy z SB chodzą po ulicach i niczego się nie boją... to są poważne sprawy, więc trudno ich nie traktować poważnie religia, jeśli ktoś deklaruje, że wierzy, to powinien traktować ją poważnie historia, Polacy mają kompleksy, wiedza o Polsce w Europie jest pełna przekłamań i stereotypów, więc ludzie się irytują, co mnie też nie dziwi tkwi w nas taki zadzior, który świetnie opisał Giedroyć Polska nie potrafiła stać się mocarstwem i nie umie być jak Czechy na mocarstwo jesteśmy za mali a na Czechy za duzi nie znajdujemy sobie miejsca, między innymi dlatego, że państwo, nie jest w stanie zdefiniować swoich potrzeb i możliwości ale to już offtopic

Gość wódz dzielnych małp
...za który przepraszam :) poniosło mnie ;) a wracając do tematu chwalą się tym czym mogą się pochwalić jedna chwali się, że nie połyka inna, że połyka jedna, że ją porzucił, inna, że porzuciła kolejna, że jest zdradzana, a tuż obok mamy wyznania zdradzającej dla przyjemności a potem wchodzi jakiś facet (bo tu się pisze facet, a nie mężczyzna - być może i jest w tym jakiś sens :D ) który stawia tezę radykalną: wszystkie kobiety prowadzą się lekko nihil novi sub kafeteria

wodzu małp: A co mnie obchodzi państwo? Dla mnie ważne jest to, że ja wiem jakie mam potrzeby i umiem o nie zadbać. A to, że jakaś Ania z Krakowa lub jakiś Heniek z Zadupia mają problemy np finansowe lub ze znalezieniem pracy-to co ja mam z tym wspólnego??? Każdy ma tak jak sobie sam ułożył. Chyba, że miał farta i urodził się w bogatej wpływowej rodzinie.

Gość wódz dzielnych małp
nekro :D zabawne oczywiście nie musi Cię obchodzić, skoro mieszkamy w jakiej takiej liberalnej demokracji przymusu nie ma ale z tego, że obywateli nie będzie obchodzić ich państwo, będą wynikały poważne problemy, czego przykładów w historii świata jest wiele oczywiście, że każdy jest kowalem swojego losu ale zwróć uwagę, że nie bez przyczyny, tak wielu Polaków wyjeżdżało i wyjeżdża z kraju aby mieć lepszy młot, kowadło i materiał zatem można stwierdzić, że nie każdy Heniek jest w 100% winny swojej sytuacji (co nie znaczy, że będziemy lecieć do niego z pomocą) bo młotki są marnie, kowadła kiepskie i materiał do dupy a one są takie, bo państwo ma pewien określony kształt koniec!

"mnie to już tak nie bawi a wynika to z tego, że nie jesteśmy UK lub Szwecją, gdzie system polityczny jest stabilny i w miarę zdrowy" kogo masz na mysli mowiac "nie jestesmy"? chodzi chyba podswiadomie o jakas identyfikacje z my - czy sie myle?;-) Polska wyszła zaledwie 20 lat temu z opresyjnego ustroju, który do dziś odbija się śmierdzącą czkawką nie było rozliczeń, ludzi to boli, czują się oszukani, że dawna elita PRLu jest w znacznej mierze, elitą współczesnej RP, że mordercy z SB chodzą po ulicach i niczego się nie boją..." moim zdaniem to ludzi - spoleczenstwo - na dluzsza mete gubi - to ciagle patrzenie w przeszlosc - tzrba sie koncentrowac na przyszlosci a nie ciagle podejmowac walke "z wrogiem", dzielic na "naszych" i "ich" itp. tak czy siak - lepiej sie koncentrowac na budowaniu niz rozpamietywaniu - zaznaczam przesadnym rozpamietywaniu. Generalnie - ad polski - to zauwazylam ze ludzie maja szczegolne upodobania do koncentrowania sie na tym co ich "boli i przesadnego patosu. Patos ten obserwowalam z przerazeniem na ulicach warszawy po 10 kwietnia - Kaczynski chyba nigdy za zycia nie mial az tylu osob kt sie nim chociazby przejmowaly. (nie mowie o tragedii rodzin oczywiscie - poza tym moja wypowiedz to duuuuzy skrot myslowy) "to są poważne sprawy, więc trudno ich nie traktować poważnie" ja wyznaje poglad ze wszystko jest relatywne;-) "historia, Polacy mają kompleksy, wiedza o Polsce w Europie jest pełna przekłamań i stereotypów, więc ludzie się irytują, co mnie też nie dziwi" a mnie dziwi! i to bardzo!!! bo sami polacy mieszkajacy w poslce - statystycznie niewiele widza i sa ignirantami - a zawsze sa oburzenie jak ktos nie wie czegos o polsce - moze to wynika z tego ze nie podruzuja i nie staraja sie poznac swiata? I stad te kompleksy na pkt ktorych sie potem przesadnie koncentruja? Oczywiscie nie mowie o100% populacji tylko o sredniej "ulicy" - sa tez rozliczne rzesze polakow ktorzy zaprzeczaja temu zjawisku, ma sie rozumiec "tkwi w nas taki zadzior" znowu nie iwem do kogo sie odnosisz mowiac " w nas"? "który świetnie opisał Giedroyć Polska nie potrafiła stać się mocarstwem i nie umie być jak Czechy na mocarstwo jesteśmy za mali a na Czechy za duzi nie znajdujemy sobie miejsca, między innymi dlatego, że państwo, nie jest w stanie zdefiniować swoich potrzeb i możliwości" ja nie zajmuje sie za bardzo analizowaniem polski oraz jej identyfikacja na geopolitycznej mapie swiata - temat wyadaje mi sie nudny - wiec nie jestem kompetentna w tej kwestii. Natomiast nie bardzo widze to zwiazek z poaczatkowym tematem . masz racje to jest offtopic;-)

ja nie sądzę , że to jest chwalenie....to raczej smutna proza życia.....rozumiem jakby ktoś miał pretensje o topiki w stylu "mam wspaniałego chłopaka co wy na to"...jak można komuś mówić , że się chwali tym , że ma problemy? wy jestesecie normalni? do RoR zazdroszczę Ci , że nie spotkałaś się z czymś takim jak kobiece problemy...można więc przeczytać pare topików tutaj i wczuć się w sytuację innych tak choćby dla jaj

Gość wódz dzielnych małp
pozdrawiam

"wódz dzielnych małp ...za który przepraszam poniosło mnie a wracając do tematu chwalą się tym czym mogą się pochwalić jedna chwali się, że nie połyka inna, że połyka jedna, że ją porzucił, inna, że porzuciła kolejna, że jest zdradzana, a tuż obok mamy wyznania zdradzającej dla przyjemności" nic dodac nic ujac ;-) ot przekroj kobiet i ich "kobiecych spraw" ;-) smutne - ze niewiele poza tym je interesuje "a potem wchodzi jakiś facet (bo tu się pisze facet, a nie mężczyzna - być może i jest w tym jakiś sens ) który stawia tezę radykalną: wszystkie kobiety prowadzą się lekko" a tu mnie masz! sama uzywam tych slow zamiennie - ale nie przyszlo mi do glowy ze moze to byc nietaktem .....upps - na swoje usprawiedliwienie dodam ze facet to krotsze slowo (a ja lubie praktycznosc)

Gość mialam jeden pochrzaniony
"ale z tego, że obywateli nie będzie obchodzić ich państwo, będą wynikały poważne problemy, czego przykładów w historii świata jest wiele" tu swietnym przykladem jest Izrael ;-)

"A co mnie obchodzi państwo? Dla mnie ważne jest to, że ja wiem jakie mam potrzeby i umiem o nie zadbać. A to, że jakaś Ania z Krakowa lub jakiś Heniek z Zadupia mają problemy np finansowe lub ze znalezieniem pracy-to co ja mam z tym wspólnego???" hm;-) w sumie to ciezko sie nie zgodzic "Każdy ma tak jak sobie sam ułożył" podpisuje sie pod tym

Gość mialam jeden pochrzaniony
zapomnieliscie opodszywach i prowokacjach:-D

"zazdroszczę Ci , że nie spotkałaś się z czymś takim jak kobiece problemy...można więc przeczytać pare topików tutaj i wczuć się w sytuację innych tak choćby dla jaj" tu nie ma czego zazdroscic , to tylo kwestia nazewnictwa - ja mysle ze te same problemy dotycza obydwu plci

Wodzu małp: Mnie polityka interesuje, na wybory chodzę. A pisałam to w tym sensie, że mnie nie interesuje pozycja społeczna i statut materialny większości osób żyjących w Polsce. Ja się patrzę na siebie i osoby mi najbliższe-to jest priorytet dla mnie. Ale koniec już o tym;-)

Gość ja nie wiem czy forumowiczki
które piszą tutaj na jakikolwiek temat, robią to z myślą o potencjalnym facecie, którego tu odnajdą :D Jeśli tak, to radzę poszukać gdzie indziej. To jest forum dla kobiet - skąd myśl, że tu mogą być kandydaci na mężów i skąd w ogóle znalazł się tu autor? Czyżbyś wchodził tu z nadzieją, że złapie Cię jakaś samotna poszukiwaczka? A pisząc o swoich problemach nie chwalimy sie tylko żalimy, co w sieci jest prostsze niż w realu, liczymy na odpowiedzi kobiet, które przeszły to samo, lub coś podobnego, z którymi możemy wymienić się poglądami i może dowiedzieć się, jak inne znalazły wyjście z takiej sytuacji.

Gość wódz dzielnych małp
moim zdaniem to ludzi - spoleczenstwo - na dluzsza mete gubi - to ciagle patrzenie w przeszlosc - tzrba sie koncentrowac na przyszlosci a nie ciagle podejmowac walke "z wrogiem", dzielic na "naszych" i "ich" itp. tak czy siak - lepiej sie koncentrowac na budowaniu niz rozpamietywaniu - zaznaczam przesadnym rozpamietywaniu. szanowna ROR to co napisałaś i powyżej zacytowałem jest największym kłamstwem, które jest wmawiane Polakom od 20 lat i to z dużym powodzeniem zastanów się jakby wyglądały Niemcy, gdyby po wojnie nie zostały zmuszone do rozliczenia się z przeszłością a jeśli myślisz, że przeszłość PRLu jest w żaden sposób nieporównywalna do nazistowskich Niemiec, to się mylisz po prostu poczytaj o tym jak powstał PPR, MO, UB i ilu obywateli polski, rozmaitej narowości, nie tylko polskiej wymordowało, szczególnie do 53-6 roku to kłamstwo opisał Orwell pewnie to znasz: Kto kontroluje przeszłość, kontroluje przyszłość. Kto kontroluje teraźniejszość, kontroluje przeszłość. w Polsce przeszłość jest kontrolowana poprzez brak rozliczeń ZA PRAWDZIWE WINY nie urojone! TY i olbrzymia część społeczeństwa ma wrażenie, że rozumieją teraźniejszość, ale wcale tak nie jest. I społeczeństwo, naród jest podzielone i będzie, jeszcze długo, takie podziały ciągną się całe dziesięciolecia i skutkują "rozdwojeniem jaźni" historycznej danego narodu (przykład francuski). Tera już muszę kończyć. Wpadnę jutro

"A pisząc o swoich problemach nie chwalimy sie tylko żalimy, co w sieci jest prostsze niż w realu" dlaczego? lepiej sie chyba wyzalic przyjaciolom jesli sie takowych ma;-)

"[ to co napisałaś i powyżej zacytowałem jest największym kłamstwem, które jest wmawiane Polakom od 20 lat i to z dużym powodzeniem" TY i olbrzymia część społeczeństwa ma wrażenie, że rozumieją teraźniejszość, ale wcale tak nie jest" nie wiesz kto co rozumie to po pierwsze;-) po drugie bez zacietrzewiania prosze:-) pamietasz o dystansie?;-) moje myslenie jest tak zupelnie inne od Twojego ze.....chyba to przeoczyles. Nie jestem patriotka - sadze ze to nie jest bez znaczenia, widze ze niektorzy chodza do wyborow zeby rozliczac przeszlosc - niech rozliczaja -czemu nie? ja idac do wyborow nie kieruje sie tym czym jest lub bedzie polska (zakladjac ze akurat jestem w kraju i glosuje) tylko partykularnym interesem - bo jako panstwo to jest to obraz patosu kt nic juz nie pomoze;-) Ja widze tutaj nie rozliczanie przeszlosci - tylko obsesje na tym punkcie - a wszystko dlatego ze ludzie zamist zajac sie dazeniem do szczescia osobistego przesdanie ekscytuja sie polityka (nawiazuje do tego ze napisales wczesniej ze ludzi boli przeszlosc i zwiazana z tym niesprawiedliwosc) - nic sie nie dzieje bez przypadku , do eilt politycznych sie nie odniose - bo w polsce - nie widze specjalnych roznic pomiedzy spadkobiercami prl i tymi - co teraz tam macie - pis i po i reszta....oczywiscie jestem za katywnoscia - i jak ktos ma ochote krytykowac to lepiej zebyjuz dzialal niespecjalnie ekscytuje mnie polska jako taka - ani jako narod tym bardziej (wiem zamotalam - narod i panstwo podpadaja pod inne definicje) jelsi myslisz ze jestem podatna na jakakolwiek propagande to sie myslisz - inna rzecz - ze moje indywidualne przemyslenia niekiedy pokrywaja sie (niestety) ze sloganami na ktorych ktos chce nieudolnie zwykle zbic kapital