Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jest tak czy nie?

Tak się teraz zastanawiam. Jak to jest z tą maturą

Polecane posty

Gość jest tak czy nie?

Jak wiadomo jest 5 lat na to aby mozna było poprawić maturę bądź zdawać kolejne przedmioty. Jednak jeżeli np ktoś zdawał maturę jakieś 20 lat temu i teraz chce podnieść swoje kwalifikacje i wybrać się na jakieś określone studia, gdzie jest wymagany przedmiot, którego wcześniej nie zdawał. Czy w tym przypadku musi iść ponownie do liceum? Ma np magistra w jakimś zakresie i idzie znów do liceum? Wie ktoś jak z tym jest? Bo słabo się w tym orientuję.

Gość osoby które zdawały 20 lat
temu nie mają nowej matury, a dla osób ze starą maturą przeważnie uczelnie urządzają inny tryb rekrutacji (tzn. wyliczają punkty ze średniej ocen lub punktują jakoś uzyskaną ocenę z danego przedmiotu - jeśli nie maturalną to końcową lub też jest jakiś egzamin wstępny). W skarajnym przypadku, gdyby tak nie było idziesz do dziekana i składasz podanie o przyjęcie na studia (ta archaiczna forma wciąż jest uznawana), a on mówi Ci, co masz do zrobienia "za to" albo że nic nie musisz i przyjmujemy pana.

Gość jest tak czy nie?
Dzięki za odpowiedź, ale zadam jeszcze jedno pytanie. Przypuśćmy osoba przez 5 lat studiowała np jakąś filologię lub pedagogikę, a chce później wybrać się na medycynę, ale na maturze nie zdawał rozszerzonej biologii i chemii. Co wtedy?

Gość jest tak czy nie?
up

Gość osoby które zdawały 20 lat
Jeśli kierunek pierwszych, ukończonych studiów lub innej szkoły pomaturalnej jest pokrewny, to na pewno uczelnia weźmie to pod uwagę. Jeśli chodzi o taki przypadek, jak mówisz: po filologii na medycynę, zakładając że miałaś na świadectwie końcowym co najmniej tę czwórkę z biologii i chemii to zasuwaj do działu rekrutacji tej uczelni i spytaj, co Ci proponują: może będziesz musiała zdać jakiś egzamin dodatkowy? Jeśli masz słabą ocenę z tych przedmiotów, albo nawet piątkę, ale to nie wystarczy dla dziekana, to może jakimś rozwiązaniem będzie ukończenie jakiegoś dwuletniego studium na akademii medycznej i potem startowanie na medycynę już z tym dyplomem w garści, który zrekompensuje brak matury. Bo poprawić starej matury to chyba nigdy nie było można.

Gość jest tak czy nie?
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ponieważ strasznie mnie to nurtowało. I sprostuję. Nie jestem w takiej sytuacji. Po prostu mnie to interesowało. Wydawało mi się absurdalne, żeby ktoś z wyższym wykształceniem szedł ponownie do liceum. W przypadku nowej matury 'schemat działania" jest taki sam?