Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GreenOwl88

Czy da się wyleczyć samodzielnie wadę wymowy

Polecane posty

Gość GreenOwl88

poprawić dykcję?

Gość GreenOwl88
Mam 22 lata, chciałabym zajmować się dziennikarstwem, ale mam okropną wadę wymowy i to przekreśla szanse na karierę w tym zawodzie. Wiem, że jest być może za późno na leczenie (niestety zaniedbałam logopedę jako nastolatka), ale zastanawiam się, czy jest jakiś sposób, by lepiej i wyraźniej mówić.

Gość mikaaaaaaaaaa
Na pewno pomoże Ci logopeda.

Gość GreenOwl88
Tak, ale nigdzie nie ma darmowego, wszędzie trzeba płacic.

Gość tteżżz ttakk mmammmmm
ale taaaaak kokoknnkretnie,to jjjjakąąą mmasz wwwaddęęęę?

Gość kot13
nagrywaj się na dyktafon- znajdz w necie cwiczenia dykcyjne, ćwicz oddech i język. Wybierz się do przychodni - nieprawda, ze trzeba płacić.

Gość czekaj tatyka latka 12
masz wadę wymowy, czy problemy z dykcją dykcję możesz wycwiczyć sama drobne wady wymowy też jesli natomiast masz nieprawidłowy aparat mowy ( wady zgryzu, zbyt krótkie wędzidełko, wadę podniebienia,....) to nawet sam logopeda nie pomoże, trzeba zaangażować innych spejalistów. logopedzi sa bezpłatni, ale tylko dla dzieci, teraz niestety musisz placić ale głowa do góry - jeśli to nic poważnego logopeda pomoże na 100%, mimo wieku. Możesz też zakupić sobie ćwiczenia do wykonywania samodzielnie. Musisz jednak zdawać sobie sprawę z którymi głoskami masz problem. Potrzebne będzie też lustro, by upewniać się że dobrze układasz usta podczas mówienia. Do pracy, piekna wymowa świadczy o poziomie człowieka.

Gość GreenOwl88
Mam problem z tym i tym. Mam kłopoty z wymową sz, cz, c, ż. Przy tym strasznie cicho mówię, mam taki niby "wschodni" akcent :)

Gość kot13
może miałaś zbyt duże wędzidełko- to się koryguje zabiegiem. Co do długości języka- język jest dość dużym mięśniem , nie ma czegoś takiego jak " za krótki język";-)

Gość kot13
podstawa to oddech :-)

Gość ja miałam idiotyczną
w takim sensie mam krótki język, że od spodu jest przyrośnięty jakimś flaczkiem (ehh) do mięści przy zębach. nie znam się na tym i już nie przejmuję bo normalnie mówię

Gość ja miałam idiotyczną
tak to wędzidełko pewnie

Gość kot13
ten flaczek to właśnie wędxidełko:-) w ekstremalnych przypadkach przycina się je:-) żeby powiedzieć sz prawidłowo również musisz mieć koniec języka u góry tuż za zebami dlatego masz z tym kłopot:-)

Gość Arletka44
Mnie zachęciły dobre opinie o metodzie Tomatisa, które słyszałam od znajomej, więc z tego typu pomocy skorzystałam ze swoim synem. W Warszawie prowadzi taką terapię na pewno Sensorium i chyba nikt poza nimi. Na Mrówczej w Radości mają jedną z placówek. U nas to problem był natury logopedycznej, chodziło o wadę wymowy i w ogóle problemy z komunikacją. Terapia daje efekty, jest prowadzona profesjonalnie i z takim życzliwym, wyrozumiałym podejściem do dziecka.