Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Witam czesc

Kto mysli o emigracji do Kanady ?

Polecane posty

Gość Witam czesc

W ogole czy sa tu osoby mieszkajace juz w Kanadzie ?

Gość brownies
nastepny topic o kanadzie ktory zaraz umrze smiercia naturalna, a tak w ogole to ja mieszkam w kanadzie

Gość nuuuuuuuuuuudaaaaaaaaa
i ja tez!

Gość taka jjedna
mam 2 znajome ktore tez myslaly o emigracji do kanady, powiem ze obie pracuja w uk-dobre zarobki maja, no ale myslaly ze tam to dopiero jest zycie, wrocily po miesiacu z pustymi kieszeniami i mowia dobry kraj ale tylko do pozwiedzania

Gość Bombay bicycle club
To zależy jakie się ma wykształcenie :) i czy Cię tam potrzebują . Ja na razie studiuje w UK ale moim celem jest własnie Kanada. Wiem ze znajdę prace, no i znajdę tam wiele materiału na swoje badania.(natura, zwierzeta, takie sprawy)

Gość brownies
ja mieszkam tu juz 3 lata i nie narzekam, wczesniej tez Londyn ale jakos tu mi sie bardziej podoba

Gość Witam czesc
Obecnie mieszkam w UK ale mysle o zmianie moze na Kanade ale wiadomo zawsze sa pewne obawy czy sie uda . Jaka jest sytuacja z praca w Kanadzie ? Jakie sa koszty zycia ?

Gość Witam czesc
Rzeczywiscie topik umiera smiercia naturalna bo nikt nie chce wiecej napisac o zyciu i pracy w Kanadzie .

Gość vdfvfv
ale w Kanadzie to chyba trzeba miec pozwolenie o prace i pozniej pobyt staly o ile sie nie myle? i znowu pod gorke.. nie chcialoby mi sie..juz chyba wole ''moje'' UK

Gość brownies
to prawda, pozwolenie na prace trzeba miec. bardzo ciezko dostac prace bez papierow

Gość Johny Canada
jestem :)

Gość nooooooooo?
wlasnie niech ktos cos opowie.. czy sytuacja z papieramio jest taka sama jak w usa? teraz w usa dostac GC graniczy z cudem. slub jest chyba jedynym rozwiazaniem bo sponsorowanie pracownicze jest juz rzadkoscia. kiedys slyszalam ze w kanadzie o wiele latwiej o papiery ale nbie wiem jak to sie ma do rzeczywistosci

Gość oh, Canada
O papiery latwiej, o prace trudno. Emigracja to ciezki kawalek chleba. Nie jest latwo lekko zyc. Ale zapraszam.

Gość no to jak
na jakiej podstawie przyznaja rezydenture?

Gość chcesz wyjechać to zrób dobry
zawód. Taki jakiego potrzebują Kanadyjczycy. Wtedy cię przyjmą. Doszkol jeszcze angielski żeby miec certyfikat i w drogę.

Gość kolezanki maja racje
problem z kanada jest taki ze nie ma tam pracy

Gość ona z uk(joolka)
Hejka. znudzila nam sie Anglia i chcemy do Kanady .6 lat w uk . najlepiej to Vancouver, Kolumbia Brytyjska. prosze osoby ktore tam sa o opisanie lub podanie linkow, mieszkanie praca szkola sluzba zdrowia no i jak tam wjechac legalnie.;))

Gość hihihihihihih3
zrozumcie ze wyjechac latwo ale z praca jest klopot bo w kanadzie zaczyna sie od 0 .europejskie zaswiadczenia nie sa honorowane. trzebamiec vize i sponsorowanie.zycie niejest drogie

Gość ona z uk(joolka)
sponsorowanie ok,ale jak bede miala kase na wynajem i na zycie na jakis czas?

Gość ona z uk(joolka)
niezaleznym emigrantem.

Gość dfgdfgdfg
musisz znalezc pracodawce ktory bedzie chcial cie zatrudnic. mozna jechac na max 6 miech turystycznie bez prawa pracy na czarno w kanadzie zapomnij

Gość ona z uk(joolka)
chce wyjechac z rodzina,na czarno to moge wlosy farbowac; szukac pracodawce ok

Gość wwwww
w necie niema zadnych ogloszen a ni agencji, no niewiem ale jak rodziny nie masz to chyba iepojedziesz stanac na srodku n a lotnisku i czekac az praca przyjdzie

Gość fghfghfgh
Dodam ze od tego roku za bycie nanielegalu w kanadzie grozi wiezienie do roku czasu.

Gość sa se tka.
Wydaje mi sie ze do Kanady dosyc latwo wyjechac jesli masz tam rodzine (na zasadzie sponsoringu) -oczywiscie jezeli sie kwalifikujesz na ten program. Inna droga do stalej rezydencji moze wiezc dzieki znalezionej pracy- np. na poczatku work permit a pozniej aplikowanie na program prowincjonalny (jezeli dana prowincja posiada takowy i znow...jesli sie na niego kwalifikujesz ;)). W sumie jest duzo roznych programow - wystarczy poczytac o nich na spokojnie. Pozdrawiam.

Gość sa se tka.
mowiac o stalej rezydencji mialam na mysli staly pobyt oczywiscie.

Gość gość
Chcecie wiedziec jak sie zyje w kanadzie? Mieszkam w kanadzie od 13 lat, rok po roku patrze jak ten kraj idzie w dol. Jest tu bardzo drogo a mieszkam w ontario. 13 lat temu poszlam na zakupy kupilam caly koszyk zakupow z gorka za $100 a w rodzinie bylo 5 osob, teraz za $100 moge nie wiele kupic. Na 5 osob tygodniowo musze wydac przynajmniej $250 - $300. Mieszkania sa bardzo drogie nawet jedno sypialkowe mieszkanie kosztuje $850 a jak idziesz do pracy to dostajesz $11 na godzine. Nie znajdzie sie juz pracy na pelny etat tylko na polowe bo roboty nie ma. A nawet jak bys dostala prace na pelny etat to nie wyrobisz bo sama transportacja cie duzo wyjdzie . Dodajmy do tego ze nawet jak pracujesz 40 godzin tygodniowo za $11 na godzine to i tak z czeka biora podatki.A jak sama jestes tutaj i pracujesz na koniec roku jak sie robi podatki to musisz govermentowi odplacic za to ze za duzo zarobilas. Szkola jest bardzo droga tylko sie w dlugi wprowadzisz. Nawet nie myslcie o wyjezdzie do tego kraju. Ja caly czas sie zastanawiam czy nie wyjechac moze do Norwegii zwlaszcza ze mam angielski wycykany.

Gość gość2
hahaha! do Norwegii z jezykiem angielskim to mozna bylo 5 lat temu, to co zostalo powyzej negatywnie opisane o Kanadzie to piekna sprawa w porownaniu z Norwegia. Rynek pracy zamyka sie calkowicie dla imigrantow, zimni norwedzy traktuja cie jak 'Polaka' (kradnie, pije i pracuje 24/7). Jezyk angielski niewiele pomoze, owszem dogadasz sie z kazdym na ulicy ale prace dostaniesz tylko w sprzataniu jezeli wogole (nawet w tej dziedzinie wzrosly wymagana jezykowe i kwalifikacyjne). na samodzielny wynajem raczej nie bedzie cie stac chyba ze zamieszkasz 40km od pracy poza miastem a na obiad zaserwujesz sloiczki i podroby z Polski. a nawet jezeli uda ci sie znalezc cos w przystepnej cenie - kolejka chetnych plus 3-miesieczny depozyt platny z gory z pierwszym czynszem.. Koszty zycia na podstawowym poziomie przerosna twoje oczekiwania i zapragniesz wrocic do Kanady jezeli zarobisz na bilet powrotny... po 10 latach w skalnianym kraju (kilka roznych miast) nie ma nic co by mnie przekonalo do osadzenia sie tu na stale. zbierac na bilet i za ocean, zdala od skandynawii. rasism, alkoholizm i brak kultury!