Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lansqa

badania genetyczne

Polecane posty

Witam i prosze o jakies informacje,lekarz dałmi skierowanie na badania genetyczne, nie wytłumaczył na czym te badania maja polegac,w domu po wpisaniu w wyszukiwarke badania genetyczne wyswietlilo mi wiele badan i nie wiem ktore mnie dotyczy czy chodzimo przyziernosc karkowa, czy o jakies badania prenetarne wiem tylko ze wykonac mam je w 13 tyg i ze wykarza one czy płód ma wady genetyczne czy ktoras z was miała wykonywane takie badania, i mogłaby napisać mi w jaki sposób sa one wykonywane

ta jest to badanie prenatalne.. jest to usg tylko bardziej dokladne lekarz dokladnie mierzy itd maluszka ..:)wykluczajac jakiekolwiek wady..

ale czy je sie wykonuje przez pochwe czytałamcos o pobieraniu płynu owodniowego i cos ze przez przypadek moge wbic igłe w główke płodu ze 1 na sto badan konczy sie poronienie itp, mam watpliwosc czy isc na to badanie,inne moje kolezanki nie dostały takiego skierowania od swoich lekarzy

Gość a ja tam wole...
to nie jest prenatalne, prenatalne jest inwazyjne, nie mieszaj. usg w 13 tc nazywa sie przez lekarzy czesto genetycznym, bo robia tam pomiary, ktore jak sie nie mieszcza w normie moga, ale nie musza wskazywac na wady genetyczne plodu. dopiero inwazyjne badanie prenatalne wykonywane za pomoca dlugiej igly - biopsja kosmowki na przyklad moga dokladniej okreslic wady, wiaze sie z nimi ryzyko utraty plodu z powodu na inwazyjnosc. usg, ktore masz miec jest zwyklym usg tylko bedzie dluzej trwalo i lekarz dokladnie pomierzy np wlasnie przeziernosc karkowa, ale takze kosc nosowa itp

Gość a ja tam wole...
dla jasnosci musisz chyba zapytac lekarza tak poza tym o jakie dokladnie badanie chodzi. jesli wspomnial, ze przeziernosc karkowa to zwykle usg przez powloki brzuszne to bedzie. jesli z igla, to by nie mowil o przeziernosci, bo tam sie bada kod genetyczny plodu. ja mialam biopsje kosmowki w 13tc - nie mieszkam w Polsce.

powiedział tak prosze tu jest skierowanie na badanie genetyczne prosze jechac do tego i tego szpitala sie zarejestrowac najlepiej dzisiaj bo to badanie wykonuje sie w 13 tyg a tam sa kolejki,(ja byłam w 11tyg) wydaje mi sie ze gdyby bylo to badanie usg to ona by mi zrobiła bo przecez ma sprzet bo robiła mi zwykłe usg, pani w szpitalu przy rejestracji zapytała z jakiego powodu dostałam to skierowanie bo jestem młoda (podobno wykonuje sie je kobieta po 35 roku zycia) i była zdziwiona ze nie wiem

teraz niepotrzebnie sie stresuje, jestem niedoinformowania nie wiem czy zdecydowałabym sie na to badanie z igłą

Gość no ale na jakiej podstawie
lekarz wysłał Cię na aminopunkcję?

wlasnie myslałam ze od was sie dowiem na co mnie wysłał bo ja naprawde nie wiem "badania genetyczne" na tym skierowaniu tez nic za bardzo nie pisze, tylko kogo kieruja gdzie, w celu wykluczenia wad płodu:(

Gość tego to Ty powinnaś dowiedzieć
się od swojego lekarza, a nie od nas wskazaniem do aminopunkcji jest wiek ciężarnej powyżej 35 roku życia, nieprawidłowości u płodu stwierdzone w obrazie usg, rodzinne obciążenie genetyczne i jeszcze kilka innych czy któraś z powyższych sytuacji dotyczy Ciebie? poza tym na aminopunkcję musisz WYRAZIĆ ZGODĘ

podczas tej wizyty dowiedziała sie ze pracuje w szkodliwych warunkach, reszta mnie nie dotyczy, trudno pojde na te badania i powiem ze najpierw maja mi powiedziedziec na czym polegaja bo moja pani gin nie raczyła mnie poinformowac, i najwyzej sie nie zgodze jezeli bedzie chodziło o to badanie z igła

Gość no to będzie to badanie z igłą
czyli jednak masz wskazania

Gość no to będzie to badanie z igłą
w każdym razie nikt nie ma prawa zmusić Cię do tego badania

Gość a ja tam wole...
jesli wykonuje je lekarz specjalista to nic sie nie uszkodzi plodu. nade mna staly 3 osoby i maz trzymal za reke. a ja ryczalam ja bobr... wszytsko widzisz na monitorze przed Toba. ale oczywsicie nie musisz sie zgadzac. u mnie byla bardzo wielka nieprawidlowosc w badaniu usg i powiedziano, ze zaraz moga nam zrobic biopsje. aminopunkcja jest chyba w 16tc i wtedy sie pobiera chyba plyn owodionowy. w 13tc robi sie biopsje kosmowki i bada sie lozysko, ktore 'zazwyczaj' ma takie same geny jak plod. przynajmniej tak mi wytlumaczono w moim lokalnym szpitalu w UK. aminopunkcje miala moja kolezanka i rzeczywiscie bylo to w 16tc. nie mozesz zadzwonic do swojego lekarza i zapytac?

Gość ja byłam skierowana na takie
badania - tak napisał lekarz kierujacy mnie na to badanie , a w moim przypadku była pobierana krew i rozmowa z genetykiem , maz równiez był badany , na wynik czekalismy około 2 tygodni , i miałam mozliwosc poddania sie próbom inwazyjnym gdyby wyniki okazaly sie nieprawidłowe, istnieje niewielkie ryzyko poronienia po takim badaniu , ale to sa fachowcy i nalezy wierzyc w ich profesjonalizm, w twoim przypadku byc moze to równiez bedzie badanie z krwi ,