Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olesia15

Sony DSLR-A 450L

Polecane posty

Gość Olesia15

Witam . Otóż dzisiaj rozglądałam się za aparatem . Mam 15 lat i jestem początkująca . Poprosiłam o pomoc panią ekspedientkę , która doradziła mi właśnie ten aparat . Czy jest on łatwy w obsłudze , tak właśnie dla początkującej dziewczyny ? Przede wszystkim aparat służyłby mi do robienia zdjęć ze znajomymi w różnych śmiesznych sytuacjach i ciekawych chwilach. Tak pamiątka . Czy on nadaje się do tego ?

Gość zapytaj na
www.google.pl

Gość Olesia15
Nie proszę o opinię ludzi, którzy do zaoferowania mają mi tylko google.pl Chcę poznać opinie innych osób. To jest forum i tu mogę o to zapytać . Może ktoś ma ten aparat ? Może ktoś się zna ,albo pracuje przy aparatach ? Sama nie wiem... kto co wie, niech pisze :) .

Gość zapytaj na
www.google.pl

Za dobry, jak dla początkującej dziewczyny. Ma wszystko co tylko potrzebujesz i jeszcze więcej funkcji, które odkryjesz dopiero po kilku miesiącach użytkowania. Bardzo dobrze, że zdecydowałaś się na lustrzankę.

Gość Olesia15
Halo Halo :( ! Proszę o pomoc .

Gość Olesia15
W końcu ktoś odpisał :) ! Hmm... no a nie jest za trudny ? Moja przyjaciółka ma Nikon'a i przez całe wakacje próbowałyśmy coś pomyśleć, coś nowego odkryć,ale na prawdę ciężko . Obawiam się, że właśnie moje pieniążki poszłyby w błoto , skoro nie umiałabym nim robić ładnych zdjęć . Pasowałoby mi najbardziej gdyby ( śmiesznie to zabrzmi ) - aparat sam doradzał co będzie najlepsze i jakie ustawienie . Żeby menu było dość proste, bo nie siedzę w tym nie wiadomo ile czasu i po prostu nie ogarniam wszystkiego :P . Jak na razie miałam aparat Fujifilm FinePix S 5700 i zdjęcia niezłe wychodziły ... jak na moje zdolności oczywiście :) .

Nie martw się, że wyrzucisz pieniądze w błoto, bo tak nie będzie. Soniak przejął Minoltę i kontynuuje ich dzieło, a jak wiadomo swego czasu Minolta specjalizowała się w lustrzankach. Soniak, Pentax i Olympus robią redukcję wstrząsów w matrycy, a nie jak Nikon i Canon w obiektywach, więc dzięki temu obiektywy są tańsze, a jakość optyczna taka sama. Poleciłbym Ci Nikona lub Canona, ale jeśli nie chcesz wydawać za dużo pieniędzy w przyszłości na obiektywy, to śmiało bierz Soniaka, to dobry wybór ... ewentualnie Pentaxa lub Olympusa. Tylko żadnych Samsungów :-)

Zadaj sobie pytanie, czy chcesz się bawić w fotografię w przyszłości, czy aparat posłuży Ci tylko do robienia zdjęć na NK ;-) Młoda jesteś, więc jeszcze nie wiesz, czy ten "sport" Ci się spodoba ... jak Ty uważasz ? A czego zabrakło Ci w kompakcie Fuji, że postanowiłaś go zamienić na lustrzankę ?

Gość Olesia15
Dzisiaj właśnie pani odradzała mi Olympusa. Podobno właśnie jest trudny w obsłudze i jak na taką dziewczynę jak ja , za trudny . O tej matrycy,a obiektywie już słyszałam . Jeszcze jedno ... Zaciekawił mnie jeden fakt . W jednym sklepie ten Sony DSLR-A 450L kosztował ponad 2 tyś. Poszłam do innego gdzie Sony DSLR-A 450 ( bez litery L na końcu ) kosztował 1555 . Chyba się wtedy pogubiłam no i przed zakupem chciałam napisać na forum. O co chodzi ? Po prostu zależność od sklepu , cz bez ' L ' jakiś inny ?

Gość Olesia15
Zdjęcia lubiłam robić od małej dziewczynki i na I komunię św. dostałam aparat. Jeszcze 3 lata temu paradowałam z nim dumnie i robiłam zdjęcia dosłownie wszystkiemu . Zdjęcia na nk hmmm.... mam manię robienia zdjęć innym, albo sobie i to podobno mi wychodzi całkiem nieźle :) ( jestem też początkującą fotomodelką , która zaczynała u samej siebie ) . Chciałabym się bawić w to i dochodzić do czegoś nowego, ale żeby nie było to tak uciążliwe ... myślę, że rozumiesz ? Pan, Pani :) ? Czego mi zabrakło ... hmmm . Wiem,że lustrzanki robią ładniejsze zdjęcia . Ogólnie ładniejsze . Mimo, że uważam, iż mój Fujifilm jest na prawdę kochany i dobry to chciałabym lustrzankę ... ładniejsze zdjęcia można robić ludziom. Mój Fuji. robi ładne zdjęcia ale tylko z bliska ...

Gość Olesia15
Chciałabym jeszcze,żeby robił zdjęcia dość szybko ... Mieszkam w Częstochowie, często wychodzę ze znajomymi na miasto wieczorami ... śmieszne sytuacje, a później niezłe wspomnienia jak się kiedyś wyglądało, gdzie się przebywało :D . Aparat - mój mały przyjaciel ... nie wiem czy rozumiesz, do czego chcę go wykorzystać :) ?

No to nie ma wątpliwości, że potrzebujesz lustrzanki :-) Zastanów się tylko w który system chcesz wejść, bo jak już zaczniesz kupować obiektywy, to później nie będzie sensu ich sprzedawać i zmieniać markę na inną. Chodzi o to, że amatorzy często po paru latach strzelania fotek na jakimś systemie np. Pentax-ie przechodzą na inny, mam tu na myśli głównie dwa systemy : Canon i Nikon. Mówię tu już o takiej fascynacji fotografią i swego rodzaju mani tym "sportem". To też możesz złapać bakcyla, jak już poznasz trochę technik i będziesz chciała jeszcze więcej i lepszych efektów. Myślę, że każda lustrzanka jest mniej lub bardziej trudna w obsłudze i potrzeba poświęcić czas na bliższe zapoznanie się z nią. " W jednym sklepie ten Sony DSLR-A 450L kosztował ponad 2 tyś. Poszłam do innego gdzie Sony DSLR-A 450 ( bez litery L na końcu ) kosztował 1555. " W Soniakach się nie orientuję, ale wydaje mi się, że to jeden i ten sam model tylko do tego droższego dorzucili dodatkowy obiektyw np. z dłuższą ogniskową ... ale głowy nie dam ! Zapytaj jeszcze w sklepie zanim zdecydujesz się na zakup. Ważne, abyś się nie spieszyła z kupnem. Poczytaj trochę w sieci na temat lustrzanek i spokojnie podejmij decyzję, bo tak jak mówiłem jak już wejdziesz w jakiś system, to później szkoda kasy na jego zmianę.

Każda lustrzanka ma wszystko to, co najbardziej wypasiony kompakt, więc na pewno niczego Ci w nim nie zabranie. Pytanie tylko, czy w przyszłości będziesz się bawić w fotografię portretową, makro, z dodatkami świetlnymi itp. Kompakt już miałaś i twierdzisz, że Ci nie wystarcza, więc bierz lustrzankę.

Gość Olesia15
Rozumiem.... właśnie takiej pomocy oczekiwałam :) ! Hmmm , przyszłościowo jakoś nie chciałabym być ' fotografem ' jako mój zawód . Raczej moja pasja i przyjemność :) . Jak mówię, na razie wystarczyłoby mi fotografowanie ' głupich ' chwil :P . Co do tej obsługi ... rozumiem , tyle, że ja jestem człowiekiem nerwowym . Jak nie będę mogła do czegoś dojść to ja to po prostu zostawię :( . A JA CHCĘ ŁADNE ZDJĘCIA , A NIE OLAĆ . Lubię się w tym bawić, ale bez przesady tej trudności . Ooo rozumiem co do tej ceny ! Wiem,że w tym droższym sklepie było dodatkowo ' pokrowiec ' na aparat czy jakoś tak się to mówi . Właśnie ... ja jestem pochopna i jak wpadł mi w oko ten aparat to już dziś chciałam go brać . No ale jak taka rozbieżność cen to napisałam na forum i teraz na spokojnie ... Pieniążki mam uzbierane własne no i dlatego jeszcze chwilę się wstrzymam z zakupem .

Gość Olesia15
Ojej, jak mi miło,że ktoś się mną zainteresował :* !

Nie spiesz się z zakupem !!! :-) Weź też taką lustrzankę, która dobrze leży w ręku tzn. nie jest dla Ciebie za duża i za ciężka - to bardzo ważne ! Nie bierz też wszystkiego, co Ci mówią w sklepach za prawdę, bo czasem jest tak, że sprzedawcy chcą po prostu wcisnąć sprzęt i tyle. " Hmmm , przyszłościowo jakoś nie chciałabym być ' fotografem ' jako mój zawód . Raczej moja pasja i przyjemność. " Do pasji kompakt może okazać się także niewystarczający, co zresztą potwierdzasz :-) Sprawdź w kilku sklepach foto, cenę lustrzanki, na którą już się zdecydujesz i na spokojnie pobaw się nią w sklepie. To Ty płacisz, więc masz do tego prawo. Nie spiesz się :-)

Gość ja mialam Sony Alpha 350
teraz Sony Alpha 550 i sa obydwa swietne :)

Gość Olesia15
Właśnie...ta Sony DSLR-A 450L jest dość duża :P. Z tym mogę mieć problem bo mam b.małe rączki ... I była ciężka . Ale czy to będzie przeszkadzać ...?

Gość Olesia15
Ooooo :) następny miły Ktoś kto doradzi :) Jakieś porady , informacje ? Czytam z uwagą :) !

Jak wybierzesz się w plener na kilka godzin focenia, to ciężar może dać znać o sobie, a za duża "puszka" spowoduje, że nie będzie komfortowa w obsłudze.

Gość ja mialam Sony Alpha 350
Sa dosc ciezkie to fakt, ale da sie przezyc. Uwazam, ze to dobra inwestycja :) Mozna kupic sobie statyw :)

Gość Olesia15
Mhmm, rozumiem, ale w moim wypadku, żeby było mi wygodnie to tylko ten mój kochany Fuji. . Pani powyżej twierdzi,że to dobra inwestycja i podobnie powiedziała mi pani sprzedawczyni ;) . Coraz bardziej jestem ' podniecona ' tym aparatem i tą całą sytuacją :) !

Gość Olesia15
Halo halo, ktoś coś doda ?