Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba depresja

Jakie są objawy depresji

Polecane posty

Gość chyba depresja

Podejrzewam, że to jednak depresja. U jakiego specjalisty szukać pomocy? Jak rozpoznać depresję? Co dalej?

Gość chyba depresja
Nie pociesza mnie fakt, że prawie wszyscy ją mają. Chciałabym uniknąć popsucia się dobrego w naszej rodzinie. Mam wrażenie, że będąc pewną siebie daję wrażenie wielkiego dystansu i krytycznej postawy.

Gość kratka w kratkę
Smutek, zaburzenia snu i łaknienia, niska samoocena, płaczliwość, kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem oraz cała masa innych objawów. Po pomoc zwróć się do psychiatry. Sama zobaczysz, że leczenie daję ulgę.

Gość chyba depresja
Czy leczenie psychiatryczne jest w ramach NFZtu?

Gość kratka w kratkę
Tak, można na NFZ, ale nie wiem jakie u Ciebie są kolejki. U mnie długie. I jeszcze jedno. Do Poradni Zdrowia Psychicznego nie trzeba mieć skierowania i nie obowiązuje żadna rejonizacja. Idziesz gdzie chcesz. Pozdrawiam i szczerze zachęcam do leczenia. :)

Gość chyba depresja
Może przesadzam, może to tylko zmęczenie, pracuję dużo, bardzo dużo bez jednego dnia wolnego od kilku miesięcy. Jestem smutna i rozdrażniona, chociaż nie pokazuję tego na zewnątrz, nie da się jednak ukryć worów i sińców pod oczami. Poznałam kogoś (jestem wdową), na spotkaniach jest super, po powrocie do domu odczuwam strach przed zmianami, przed oceną tej drugiej osoby, nawet krępuję się, by go zaprosić do siebie, bo moje mieszkanie nawet w połowie nie dorównuje komfortowi jego mieszkania, mimo że nie jest to jakieś wyszukane środowisko. Nie mam zaburzeń snu ani łaknienia.

Gość kratka w kratkę
Ale czujesz przemęczenie, masz problem w podejmowaniu decyzji i obawę o swoją ocenę, plus smutek i rozdrażnienie. Może to depresja, a może nie. Ja na Twoim miejscu, poszłabym po poradę do specjalisty. Wierz mi, objawy depresyjne potrafią zatruć życie. Odpowiednie leczenie pomaga. Bardzo.:)