Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pokoj dla synka

Pomozecie?

Polecane posty

Gość Pokoj dla synka

Pokj mojego synka ktory nam sie za troszke urodzi ma 3.10m na 1.95m. Jest dosc malutki :/ No ale taki jest i nic z tym nie zrobie. Na jednej z scian 3.10 sa drzwi, na jednej z 1.95 jest okno. Ciezko mi sie tam ulozyc ;) Co musze koniecznie w tym pokoju miec zanim przyjade do domku z maluszkiem? I jak mniej wiecej to moze wygladac? Dzieki!

Gość SanSanSan
lozeczko, na lozeczku przewijak, komoda na ciuszki, lampka nocna do karmienia, jakis fotelik do siedzenia podczas karmienia

Gość ala ma kotaaaa aa
łóżeczko i pojemną komodę ;) komodę pod okno łóżeczko tam gdzie drzwi

Gość Pokoj dla synka
No wlasnie a propos komoda-szafa. Czy komoda taka powiedzmy duza z wielkimi 3 szufladami starczy? I nie trzeba szafy z miejscem na wieszaki? Co do lozeczka to myslalam zeby na tej drugiej scianie 1.95 na przeciwko okna i kolo postawic lampke. Ciezko bedzie mi z tym fotelem/krzeslem do karmienia, chyba sofa w duzym pokoju musi starczyc ;)

Gość ala ma kotaaaa aa
do co komody to jestem na podobnym etapie i polecałabym taką która ma szuflady i zwykłe półki . wg mnie jest praktyczniejsza bo można na półkach poukładać np. kosmetyki do pielęgnacji a jak dasz do szuflady to będa sobie po niej "latać" a i nie kupuj takiej szuflady dziecięcej są strasznie malutkie !! co do szafy z wieszakami to póki co wydaje mi się być zbędna :)

Gość ala ma kotaaaa aa
*co do

A na nocne karmienia bedziesz nosic dziecko do innego pokoju? Wybudzi ci się... A szafa na ubrania na wieszaki sie przyda bo przeciez dziecko bedzie miało yez kurtki , dresy itp ale nie musi to byc taka duza jak dla dorosłych tylko mniejsza, wystarczy polka z wieszakiem.

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Na ścianie gdzie nie ma drzwi postaw łóżeczko (bliżej okna), obok komodę, w komodę włóż ubranka, buty, koce, pościel, podziałki na drobiazgi typu skarpety czapki, na komodzie połóż miękki przewijak, obok niego koszyczki na pieluchy, kosmetyki i akcesoria pielęgnacyjne, nad komodą powieś półkę ścienną, na półce połóż książeczki, maskotki obrazki oparte o ścianę, pod półką kilka ozdobnych haczyków lub wieszaczek ścienny, na nim kilka malutkich ozdobnych wieszaczków na jakieś ubranka. Dalej, obok łóżeczka pod oknem ustaw miękki wygodny fotel tak by był ustawiony w rogu między ścianą z oknem, a ścianą z drzwiami (będzie to twoje stanowisko do karmienia), na fotel rzuć kilka miękkich poduch w różnych kształtach i/lub rogala do karmienia niemowlęcia. Na podłogę połóż dywanik ze skóry owczej, obok postaw gdzieś leżaczek niemowlęcy i/lub matę edukacyjną. Na parapet, obok fotela postaw niewielką lampkę nocną z ciepłym światłem. Na początek spokojnie wystarczy. :) Ja mam bardzo podobnie. Po prostu podpatrzyłam pomysł ze standardowych pokoików holenderskich, bo tam każdy ma takie maleńkie metraże dla dzieci.

Gość ala ma kotaaaa aa
ludzie ale jestem zakręcona matko... miało byc nie kupuj komody dziecięcej a nie szuflady...

A ja powiem odwrotnie, kup długą pojemną komodę na 6 szuflad, a nie kupuj szafy, bo to zawalisko, i mało praktyczna sprawa. Nie wygodnie jest wieszać rzeczy niemowlęce w szafie, łatwiej złożyć i włożyć do szuflady.

Gość Pokoj dla synka
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - prawie sobie to wyobrazilam :) Dziekuje bardzo :) ala ma kotaaaa aa - super pomysl z ta komoda ktora ma szuflady i polki, ciezko pewnie bedzie dostac ale sie cos pomysli :) Bo rzeczywiscie w szufladach to bedzie latac :/ Zauwazylam wlasnie ze szafy/komody dzieciece sa bardzo malutki wiec nic z ych rzeczy. Bede kupowac jak dla doroslych w jasnym drewnianym kolorze albo bialym (ktore lepsze? :P) J_A_N_A bardzo bym chciala szafe, nawet na pozniej bedzie ale chyba za malo miejsca niestety...dlatego wlasnie sie pytalam czy komoda taka wlasnie wielka na jakis 1.60 dluga nie starczy? Bo chyba powinno sie wszystko zmiescic. Narazie.

Gość ala ma kotaaaa aa
Ja bym kupiła w jakimś drewnianym kolorze :) na białym każda rysa może się odznaczać. A co do takich komód z szufladami i półkami to raz była w biedronie za 180zł plułam sobie w brodę, że nie kupiłam... przejrzyj allegro , odwiedź JYSK albo IKEA a na pewno coś znajdziesz :)

Gość Pokoj dla synka
No w sumie racja, tym bardziej ze chce takie lozeczko z ktorego potem sie tylko sciaga jedna strone i jest juz lozko dla dzieciakow do lat 5 :) A wiec chyba drewniany bedzie taki nawet bardziej neutralny :) Tak teraz sobie mysle ze spoko tam kolo okna jakis fotel wejdzie jak xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx mowila wiec moze racja i maluch nie bedzie mi sie tak wybudzal podczas karmienia :) A no i oczywiscie IKEA rzadzi ;)

Gość Pokoj dla synka
Tak teraz sobie mysle, ze zrobie dokladnie jak xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx polecila ale troszke na odwrot ;) Lozeczko zamienie miejscami z komoda, zeby zeby maluch nie byl za blisko okna, oraz zeby twarza raczej byl przodem do okna niz tylem. I wtedy moge polozyc fotel obok lozeczka tez, bo tam na scianie miedy oknem z drzwiami malo miejca bo wlasnie drzwi przeszkadzaja....

Ja też szalałam z pokojem zanim sie nie urodził. Ale jak tylko przywieźlismy go ze szpitala do domu od razu stwierdziłam ze nie zostawie go tam w tym pokoju samego i zabralismy łóżeczko do nas do sypialni. Dzis mój synek ma rok i 5 miesięcy i nadal jest w naszym pokoju nie wyobrażam sobie zostawić go w jego pokoiku, gdyz on wiecznie sie rozkopuje trzeba do niego wstawać nakrywac go, a jak był mniejszy karmnmienie w nocy. Było wygodniej jak był pod reka. I jeszcze jedno, kiedys obudził sie usiadł w łóżeczku obudziłam sie choc nie płakał spojrzałam a on wymiotował strasznie i wtedy Bogu dziekowałam ze był w naszym pokoju bo nie wiem co mogłoby sie wydarzyc gdyby był sam w swoim. Moze wtedy nie usłysząłabym że wymiotuje.

Gość Pokoj dla synka
Moj maz tez chce miec taki koszyk na pierszy tam miesiac moze dwa zeby maluch byl u nas. Ale ja sie absolutnie nie zgadzam na takie rzeczy. Nasza aypialnia to nasza sypialnia. Tylko ja i maz. A maluszek od poczatku musi wiedziec ze jego miejsce jest w swoim pokoiku. A zreszta - wierzcie mi albo nie - my mamy drzwi od sypilani doslownie na przeciwko drzwi do pokoju synka i to jest baaardzo waski korytarz. Doceniam ze maz chce miec maluszka kolo nas, ale to ja bede ta osoba ktora potem bedzie musiala synka tego oduczyc,wiec nie mam zamiaru wogole uczyc ;) Na karmienie - wlasnie dzisiaj zrozumialam bo kolezanki u gory pisaly - fotel bedzie w rogu pokoju i bede miala 3 kroki z lozka zeby tam z maluchem usiasc. Belnea - choc dziecko by bylo na drugim koncu mieszkania to bys sie obudzial, uslyszala - mamy tak juz ponoc maja ;)

Moja komoda ma szerokość 160 cm, wysokość niecałe 80 cm i głębokość niecałe 50 cm. 6 szuflad. Dużo miejsca na przewijak i akcesoria, w porze kąpania na wanienkę. Są też takie z częścią szuflad i częścią półek, ale to już co kto woli. :) Ja się chyba po prostu przyzwyczaiłam do szuflad, bo całą kuchnię mam w szufladach i łazienkę też... w zasadzie wszędzie mam szuflady, bo są dla mnie najwygodniejsze i najszybsze w dobieraniu się do zawartości, albo kiedy szukam czegoś.

Jak dasz radę wygospodarować jeszcze trochę luzu koło fotela, to zafunduj sobie jeszcze miękki podnóżek do kompletu. ;) Przyda się szczególnie na długie sesje tulenia i karmienia, a później będzie można wygodnie rozsiąść się tam z książką jak mały podrośnie. Nie zapomnij o jakiejś lampce przy fotelu (albo niedaleko niego), żebyś dobrze widziała malucha, czy nie ulał, albo żebyś mogła go spokojnie przewinąć w nocy nie włączając oświetlenia sufitowego. Udanych zakupów i szczęśliwego rozwiązania!

Gość Pokoj dla synka
Jak Boga kocham, z nieba mi spadlyscie :) Niedawno napisalam wlasnie do meza, ze zdaje sie ze wkoncu sobie wyobrazam ten pokoik naszego synka ;) Patrzylam w Ikei - wlasnie sa takie komody cos 160 szerokie wiec idealnie na ta dluzsza sciane = komoda + lozeczko, a mysle ze kolo fotela spokojnie starczy miejca na jakas mala szafeczke z lampka i pieluszke na ulewanie i sok pomaranczowy dla mamy :D No i wszystko jedno w sumie czy to bedzie pol na pol szuflady i polki czy tylko szuflady to sie cos wykombinuje :D Chyba szuflady wole i nawet to sie wszystko pochowa i nie bedzie balaganu - bynajmniej na poczatku :) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx kapiesz malucha w pokoju? Bo ja wlasnie nie wiem jak to ;)

Tak, na początku kładłam wanienkę na komodę tuż obok przewijaka, żeby wszyściutko mieć pod ręką i nie biegać z dzieckiem po całym mieszkaniu (i nie musisz się schylać, bo masz wanienkę na odpowiedniej wysokości), a jak podrosło, nabrało krzepy i zaczęło wymachiwać nóżkami i rączkami to przenieśliśmy się do łazienki (mam dużo miejsca na komodzie na której leży umywalka w łazience) i tam mogło sobie chlapać do woli. :) Czasami w biegu kąpałam je po prostu w umywalce. A jak zaczęło siedzieć to kładłam wanienkę do brodzika pod prysznic (nie mam wanny), albo zwykłą dużą plastikową miskę gospodarczą (ostatnio wiadro Flexi Tub z OBI jest rewelacyjne). :) Tylko jak będziesz kładła wanienkę na komodę w pokoiku, to upewnij się że ma suchy spód, albo podłóż pod nią jakiś ręcznik, albo ścierkę - wiesz, po to żeby woda nie zalegała długo na sklejce/drewnie mebla. Co do lampki, to przez to że mogłam mieć fotel pod oknem, mogłam postawić ją zwyczajnie na parapet. :) Stawiałam tam na nim cuda :P łącznie z poranną kawą, wodą, herbatą, smoczkami, butelką, zabawkami, tetrą i czymkolwiek co akurat miałam w ręku. Bardzo mi się przydał. Dobrze że jest duży. :) Myślę, że taka szafeczka/stolik/konsolka czy cokolwiek koło fotela, bardzo się przyda na takie podręczne drobiazgi. Dobrze kombinujesz. :)

Jeszcze wracając na moment do pierwszego postu, to dodam że na podłogę możesz położyć również jakąś miłą dla stopy, miękką, jasną wykładzinę dywanową jeśli chcesz. :) A koło komody z przewijakiem możesz ustawić podręczne wiaderko na zużyte pieluchy (może być takie zwykłe plastikowe lub metalowe z Ikea, albo jak masz więcej pieniążków to jakieś profesjonalne na specjalne kasetki, albo na zwykłe torebki foliowe), choć oczywiście nie jest to konieczne ani niezbędne. :) Możesz też kupić jakiś kosz wiklinowy wyścielany tkaniną z Jysk na brudną bieliznę (mają tam świetne kosze i koszyczki na różne drobiazgi i całkiem spory wybór).

Poza IKEA i JYSK, proponuję ci odwiedzić dodatkowo działy z akcesoriami do domu w Castoramie, OBI i Praktikerze, bo tam też często można wyszperać bardzo ładne pudełka, koszyki, poszewki, tapety itp. bajery do dziecięcych pokoików. :)

Gość Pokoj dla synka
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dziekuje za cenne wskazowki i juz szybciachem odpowiadam :) wychodzi na to za ja na poczatku tez bede malucha kapac w pokoju na komodzie ( dobrze ze wspomnialas o tym reczniku) a potem sie z wanienka przeniesiemy do wanny, bo umywalki tu w Anglii to malenkie i ledwo sie zeby daje umyc ;) Lampka bedzie taka duza stojaca, z takim przyciemnianym kloszem - wczoraj patrzylam - idealne sa i zmiesci sie bez problemu :) I szafka mam nadzieje jakas mala na kawke albo ksiazke tez :)

Gość Pokoj dla synka
Co do wykladziny - akurat tomieszkanko bylo jakis miesic temu odnawiane - zanim sie zprowadzilismy i wykladziny tez sa nowe * a wiec mam troszke szczescia :) A i nie sa najgorszej jakosci - myslalm o wlasnie takim malusim jakims okraglym dywaniku :) Mam tez miejsce na kosz na pieluszki, raczej kolo okna niz kolo komody bo tam juz poza lamka, fotelem i szafeczka nic nie wejdzie ;) No i co do sklepow to niestety mi zostaje tylko Ikea, Jyska i castoramy tunie ma, ale bede szukac jakis ciekawch inspiracji i tak :)

Gość Pokoj dla synka
Mam jeszcze jednak problem: zaplanowalam sobie jak wczoraj gadalysmy ze po lewej za drzwiami w strone okna dam wlasnie pojemnik na pieluszki zuzyte, potem okno, za oknem na przeciwko wejscia najpierw lozeczko potem komoda i po prawej od komody lampa, szafeczka, fotel i fajnie mi sie to wydawalo i wogole. A maz wczoraj mowi ze moze kurcze nie tak malucha odrazu kolo okna? I chyba ma racje - okna sa tam nowe plastikowe, niby nie powinno wiac, a jednak sciana jest zimna. I zburzyla mi sie cala koncepcja ;) Czyli chyba bede musiala wszystko obrocic :) A moze zdjecia porobie i wkleje jak wroce do domku ;)

Ok, możesz powrzucać tu jakieś fotki. :) Wiesz, ja mam fotel koło łóżeczka właśnie, a nie koło komody, więc jak przekręcisz układ mebli i postawisz łóżeczko z tyłu pokoju od ściany, to uzyskasz dokładnie taki sam rozkład jak u mnie, tylko że lustrzane odbicie. :) Po prostu mamy drzwi w przeciwnych lokacjach, bo ty masz drzwi blisko okna, a ja mam drzwi bliżej tylnej ściany pokoiku, poza tym reszta identyczna. Co do okna, to ja postawiłam pod nim łóżko tylko dla tego, że obok akurat wchodził fotel, bo zależało mi na tym by stał przy łóżku ze względów czysto praktycznych (teraz jak maluch jest większy mogę potrzymać go za rączkę siedząc wygodnie w fotelu kiedy on nie może usnąć, pogłaskać go, jak czytam mu książeczkę wieczorem to też jestem blisko tuż koło łóżka), a nie ze względu na samo okno. Rozumiesz? :) Co do samego łóżeczka pod oknem, to powiem ci że nie ma problemu z chłodem, bo u mnie jest ono bardzo szczelne, plastikowe, a pod nim kaloryfer. Dziecko jest twarzą zwrócone do okna - czyli nie ma główki pod oknem, głównie ze względu na kaloryfer i często uchylone okno latem. Poza tym rama łóżka jest trochę odsunięta od ściany, także nie jest bezpośrednio przy oknie. Oczywiście jakbym miała inny rozkład pokoju, albo taki jak ty, to pewnie postawiłabym je w innym miejscu, pod inną ścianą, ale tak akurat wyszło. Także spokojnie możesz postawić je w przeciwległym do okna kącie pokoju. Nawet się nad tym nie zastanawiaj. :) Po prostu każdy stawia meble tam gdzie może, bo każdy ma indywidualne ograniczenia konstrukcyjne/architektoniczne mieszkania. Ja podałam tę pierwszą propozycję z łóżkiem pod oknem, tylko dlatego, bo wydawało mi się że masz identyczny rozkład okien i drzwi w pokoju co i ja. Wszak nie napisałaś z której strony dłuższej ściany macie drzwi... :) Jakoś tak sobie wyobraziłam, że po przeciwległej do okna (bo najczęściej tak chyba jest)... a ty masz akurat odwrotnie. Ale nic nie szkodzi. ;)

A kosz na pieluszki i tak z czasem wciśniesz koło komody :D bo tam będzie twoje stanowisko do przewijania i pielęgnacji, więc siłą rzeczy będzie ci wygodniej wrzucać te pieluchy nie ruszając się nawet z miejsca. Pamiętaj tylko, żeby nie spuszczać dziecka z oczu kiedy jeży na przewijaku na komodzie, anie tym bardziej nie zostawiać go wtedy samego w pokoju, żeby nie spadło, bo dzieci potrafią być bardzo ruchliwe, obracać się na boki, przemieszczać w górę i w dół (...a te wierzgające to już w ogóle). Także zawsze miej je na oku kiedy tam leży.

Jeśli wanienka będzie miała suche dno, bez kropel wody, bo możesz ją postawić na komodzie bez podkładania niczego pod spód. (Tak by the way, to dzięki temu rozwiązaniu oszczędzicie kasę na specjalnym stelażu do wanienki, bo nie będzie wam potrzebny). Kosz na pieluchy, jak wyżej pisałam, też w sumie nie jest niezbędny, bo równie dobrze możesz zabierać za każdym razem zużytą pieluchę i inne śmieci do kosza w łazience albo kuchni. No problemo. :) (Jeszcze na koniec mała praktyczna wskazówka: jak będziesz zabierała się za kąpiel i postawisz sobie wanienkę z wodą na komodzie, to obok na przewijaku rozłóż już ręcznik kąpielowy, tak żebyś po wyjęciu dzieciaczka z wanny mogła go od razu położyć na tym przewijaku, zawinąć w ręcznik, osuszyć i spokojnie dokończyć zabiegi pielęgnacyjne.) Miłego dnia. 🖐️

Gość Pokoj dla synka
Skrbnica wiedzy z ciebie :) A ja taka niedoswiadczona ;) To jest u mnie tak ze drzwi mam dokladnie posrodku dluzszej sciany, bo po lewej stronie za drzwiami zostaje metr a po prawej 1.25 no i 85 cm to drzwi. Tak wiec jak wejdziesz do pokoju i staniesz na srodku to masz po lewej okno, po prawej krotka sciane, za soba drzwi, przed soba sciane 3.10 dluga. I plan jest teraz taki: stojac na srodku po lewej jest okno, prostopadle do okna na tej dlugiej scianie bez drzwi komoda, potem obok lozeczko (zeby nie pod oknem) fotel i lampa obok lozeczka po prawej i spoko :D