Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wielka wielkość

praca i ciąża

Polecane posty

Gość wielka wielkość

jak to jest- umowę mam na czas nieokreslony, zachodzę w ciąże i co dalej? Mogę spokojnie pracować albo iść na zwolnienie. Kto i ile mi płai na tym zwolnieniu? Po porodzie jest macierzyński płatny czy nie? Potem wychowawcze?Jak to jest po kolei? Albo może gdzie mozna się tego wszystkiego dopytać?

Jak masz umowę na czas nieokreślony to nie masz się czym martwić. Możesz iść w każdej chwili na zwolnienie, wówczas ZUS płaci Tobie pensje, która jest średnią twojej pensji z ostatnich 12 miesięcy. Po urodzeniu idziesz na macierzyńskie (5 mies.) i też płaci Tobie Zus. Wychowawczym sie nie interesowałam bo nie chcę iść. JA jestem już na zwolnieniu od 1 lipca, rodzę w grudniu, macierzyńskie mam do końca maja ale przedłużą mi urlop o ponad 2 mies. bo pracuje w szkole a byłam na zwolnieniu w czasie wakacji.

Gość dgdsgs
poczytaj w kodeksie pracy jezeli masz umowe na czas nieokreslony to nie masz sie czym martwic. Mozesz do konca ciazy chodzic do pracy a jak urodzisz to idziesz na macierzynski - 20 tygodni + mozesz jeszcze napisac do pracodawcy prosbe o dodatkowe 2 tygodnie macierzynskiego, pozniej wykorzystujesz zalegly urlop wypoczynkowy i jak chcesz to mozesz isc na urlop wychowawczy. Mozesz takze isc na zwolnienie lekarskie nie dluzej niz 182 dni w tym czasie przez 33 dni zwolnienia placi pracodawca, a za nastepne dni i macierzynski ZUS. Zwolnienie lekarskie w okresie ciazy jest platne 100 % wynagrodzenia.