Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktosiek z gór:)

masakra poprostu

Polecane posty

właśnie dostałam zaproszenie na 18-nastke siostry meża która odbedzie sie 1 LISTOPADA. No wyobrazacie to sobie ???? przeciez to swieto zmarłych dzien zadumy i ciszy. a tu takie cyrki.

e, tam przesadzasz;-) nie kazdy obchodzi wszystkie swieta;)

Gość wesele dziwne
A może to nie impreza tylko rodzinne spotkanie - kawa, ciacho itd. To by było jeszcze do przyjęcia, ale jeśli impreza to cóż...

nie kazdy obchodzi swieto zmarlych - nie przesadzajcie - duzo ludzi imprezuje w ten weekend, i nie mam tu na mysli ciastka z kawa;-)

nie nie rodzinna impra. raczej z tancami

Gość szafirek....
Moze to taki halloween :D

Moja koleżanka z liceum miała urodziny 1 listopada i zawsze w tą datę wyprawiała je. To już myślę, że leży w gestii każdego gościa żeby rozważyć czy chce się bawić w ten dzień czy nie. W sumie w weekend też jest dużo imprez halloween i kluby są pełne, tak, że nie każdy podchodzi tak radykalnie do tych kwestii.

no i co w zwiazku z tym? nie odpowieda ci termin - podziekuj z azaproszenie i nie skorzystaj - idz na cmentarz i zapal swieczke on juz wybrala termin - ty zamiast podjac decyzje czy idziesz czy nie to ja krytykujesz . bardzo to nieeleganckie!

i powtarzam - swieta nie sa obowiazkowe do obchodzenia;-) kazdy ma wolna wole;-)

Gość hhhhhmmmmmm
Ja mam urodziny 1 listopada ... Nic na to nie poradzę już teraz że urodziłam się tak "pechowo", ale to nie powód bym nie obchodziła ich

Ludzie skonczmy z zasciankowaoscią... Wybieram się na impreze Halloween i dalsza jej czesn bedzie trwac 1 listopada. Myslisz ze ktos z obecnych bedzie martwił sie ze własnie zaczynamy obchodzic swieto zmarłych? Prosze Cie..

Gość ROR ale z Ciebie menda
po prostu

Gość zazoola
Dziwny pomysł. Nie żeby mnie to oburzało, ale ja osobiscie nie znam nikogo, kto nie obchodzi Wszystkich Świętych. Kazdy z moich znajomych jedzie na groby i nie są to wcale jakieś dewoty. Gdybym ja zorganizowała imprezę w 1 listopada, raczej nie narzekałabym na nadmiar gosci

Gość do ktośki w gór
już widac, że to Twoje obchodzenie święta ogranicza się tylko do zapalenia świeczki na odwal się i sruuu, bo nawet nie wiesz jak nazywa się owe święto. NIE Święto Zmarłych, a Wszystkich Świętych, i nie, to nie to samo, gdybyś chodziła czasami do kościoła, wiedziałabyś o tym.

Gość do purysty
potocznie mówi się święto zmarłych - jak widac i tak wszyscy wiedzą, o jakie święto chodzi. miło tak dowalić komuś z rana, co?

Gość potocznie nie
mówi się Święto Zmarłych, tylko Wszystkich Świętych i jak widać WIĘKSZOŚĆ nie wie, o co chodzi. To nie chodzi o to czy ktos jest dewotą czy moherem, tylko o to, ze jest to dzień wyciszenia, kiedy chodzi się na groby pomodlić czy pomyśleć o zmarłych (zależnie od wiary lub jej braku). Ale jak widac nikt o tym nie mysli, bo najważniejsze to zaszaleć na hallowen, bo to takie hamerykańskie i trendi.

Gość kjgfdfghj
moj tata tez obchodzi urodziny 1 listopada i mimo tego ze mama nie raz prosila,zeby rodzina ojca nie przychodzila w ten dzien,bo mama z tata ida na kilka roznych cmentarzy,wtedy musze biec na leb na szyje zeby cos w domu przygotowac to do matki ojca i siostr i tak nie dociera, sa rok w rok, bo nie ma to jak sie nazrec i wygrzac dupsko u kogos po cmentarzach nie?

Gość Po pierwsze- to jest właśnie
wszystkich świętych, a za duszę zmarłych powinno się modlić 2 listopada- w dzień zaduszny. Po drugie- zawsze mnie zastanawiała hipokryzja tego święta. W końcu w duchu katolicyzmu zmarli przenieśli sie do lepszego świata. To powinno być święto radości

Gość ignorancie!
nie chodzi o chodzenie na groby, tylko o udział we mszy świętej i modlitwie. jak już chcesz się wymądrzać, to najpierw sprawdź fakty. owszem, chodzenie na groby to część obchodzenia święta zmarłych, ale wywodzi się akurat z tradycji pogańskiej (dziady) a ja jestem moherem i wolno mi :)

Gość ignorancie!
następny zabłysnął... do lepszego świata przenosisz się dzięki modlitwom za Ciebie - nie myśl sobie, że po śmierci dostaniesz skrzydełek i jak aniołek pofruniesz do Pana Boga. żadnej hipokryzji w tym nie ma - modlimy się za dusze zmarłych, żeby do nieba się dostały i żeby grzechy zostały im odpuszczone - bo wszyscy jesteśmy grzeszni :)

Bzdura, sama jesteś ignorantką. Wszystkich świętych to był dzień kiedy oddawano cześć męczennikom. Odwiedzanie grobów akurat w tym dniu wynika z faktu, że akurat ten dzień jest wolny od pracy. W dawne dziady to właśnie zaduszki

Gość oświeciło mnie :)
po prostu nie wiesz, co to znaczy HIPOKRYZJA, tak jak na przykład angole myślą że Chardonnay to francuskie imię dla dziewczynki.

No faktycznie Cie oświeciło, aż blask poszedł...A może krótkie spięcie w synapsach? :O Over and out :P

Gość ignorancie!
gdzie widzisz sprzeczność w tym, co napisałam wcześniej? gdzie powiedziałam, że odwiedzanie grobów 1 listopada to odpowiednik dziadów?? do szkoły!

Gość ignorancie!
uwaga: specjalnie dla mających problemy z rozumieniem różnic pomiędzy dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami: Zaduszki - rzeczywiste Święto Zmarłych, często mylone z dniem Wszystkich Świętych wywodzące się z pogańskiego obrzędu Dziadów. W tym dniu oddajemy hołd modląć się za zmarłych. Obchody Święta Zmarłych zapoczątkował Święty Odilon w roku 998 ale dopiero w XIIw (w Polsce w XIIw) tradycja ta rozpowszechniła się na cały Kośćiół Katolicki. W 1915 roku Papież Benedykt XV zezwolił na odprawianie mszy świętej w intencji poleconej przez wiernych. Odpowiednikiem w krajach anglosaskich jest Halloween Zwyczaje W Dzień Zaduszny tradycją jest chodzenie na groby bliskich, palenie zniczy, modlitwy i odprawianie mszy w intencji zmarłych. Z obrzędów ludowych przetrwał jeszcze gdzieniegdnie zwyczaj karmienia dusz zmarłych, przybyłych w tym dniu z zaświatów na ziemie. W tym celu zostawiano na stole chleb z masłem lub cały obiad. Specjalnie wypiekanym chlebem dzielono się także z żebrakami modlącymi się za dusze zmarłych (stąd nazwa 'Dziady'). Chleb w zależności od regionu posiadał swoją nazwę np. 'Powałka', 'Petryczka', 'Zaduszka' lub 'Chleb Umarłych'. Do obrzędów zadusznych należy także specjalna msza odprawiana w tym dniu zwana 'pominkami'.

Gość nie wazne jak tam to swieto si
e zwie.wazne ze ta dziewucha jest burakiem ktory nie potrafi uszanowac tego ze ten dzien nie nadaje sie na imprezy.nie moze zrobic imprezy w inny dzien?zapytaj ja o to.co za prostaczka!