Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

naryc6

Specyficzny zapach z lat '90.

Polecane posty

Witam. Jestem tutaj nowy na forum w poszukiwaniu chociazby nazwy specyfiku jaki mialem przyjemnosc czuc pare lat temu, moze mi pomozecie przynajmniej odgadac co to byc moglo. Minaowicie jakies 10 lat temu jechalem autobusem i w calym autobusie pachnialo, zapach byl taki specyficzny mocno i opisac mi trudno bedzie czym to pachnialo ale moge sie postarac opisac, to chyba pachnialo takim owocem jakims i taki byl skorzany to bylo charakterystyczne i ja go kojarze z lat '90 lub konca '80 cos ten zapach kojarze jak bylem maly jeszcze i chyba juz gdzies wtedy sie z tym zetknalem w zyciu, co jeszcze moge dodac byl taki bardzo, bardzo intensywny na caly autobus byl wszedzie przy kazdych drzwiach, przy kazdym oknie z przodu autobusu z tylu, wszedzie doslownie, pamietam ze jak wchodzilem tylnymi drzwiami wtedy to juz bylo to czuc wystarczylo nawet nie wsiadac do autobusu tylko ie z lekka nachylic juz na przystanku do tylnych drzwi i juz ten zapach bylo czuc i to mocno strasznie, on byl przyjemny taki.Nie wiem czy to istotna wskazowka bedzie czy nie, ale kierowca mial taka czarna torbe i wystajacy,zwiniety recznik i on byl taki jakby nawiniety na cos bo wystawal mu z torby jak bagietka jak dluga bulka.Po paru latach znalazem jeszcze raz teogo kierowce i sie zapytalem co to bylo.On mi powiedzial ze nie pamieta zabardzo, ale powiedzial ze to mogly byc dwie rzeczy:On kiedys wspolpracowal z firma amerykanska Amway i mowil ze to mogla byc jakas woda toaletowa Amway z jakiejs kolekcji bardzo dawnej - juz dawno nie ma takich zapachow.Po drugie mowil, ze mialo kiedys kolege w Pollenie we wroclawiu jak to jeszcze istnialo i mowil ze to mogla byc esencja zapachowa do mydel Pollena, ze to byl ekstrakt tam z czegos - ze mial przygotowany.A kiedy spytalem skad tak pachnialo to mi powiedzial ze z podlogi.Mam takie pytanie do panstwa czy to przypadkiem ie byl ekstrakt do mydla Imperial Leather-niebieskiego ?.Prosze mi opisac w miare mozliwosci jak to mydlo Imperial Leather pachnialo czy tak jak opisalem czy zupelnie inaczej ?.Nie wiem czy to wazne czy nie ale dwa lata pozniej po tej przygodzie z tym zapachem w autobusie identyczny zapach czulem u fryzjera tez dokladnie w calym salonie fryzjerskim tym pachnialo a potem mi z glowy pachnialo pamietam, zapach taki specyficzny i skorzany mialem ewidetnie zapach skory na glowie pomieszany z zapachem jakiegos owocu,nie wiem czy to wazna informacja czy nie ale ta fryzjerka miala takie niebieskie kolko na przedramieniu.Prosze mi napisac co o tym wszystkim sadzicie (co ja moglem czuc), z jakiego danwego mydla to mogl byc ekstrakt i z czego ?, lub co to mogl byc za kosmetyk do wlosow moze jakis szampon lub jaka woda toaletowa Amway ?.Czekam na wasze odpowiedzi.

nie widzialam niebieskiego imperial leather. sa pomaranczowe i biale chyba. nie potrafie okreslic zapachu tego mydla, ale w nazwie ma leather czyli skora.

wlasnie przeczytalam, ze zapach imperial leather mial przypominac zapach ubran ze skory noszonych przez rodzine carska w rosji (notabene dziwny wybor, choc angielska rodzina krolewska jest spokrewniona z carami)

Dzieki za wypowiedzenie sie a powiedz mi w takim razie po przeczytaniu tego co tam napisalem to co ja moglem czuc ?, co to moglo byc ?.