Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to jest to co mam ?

czego to są objawy? prosze o rade

Polecane posty

od kiedy pamiętam co jakiś czas czuje sie bardzo zmeczona czasem nawet po pożadnym wyspaniu się nie mam cięzkiej prac- biurowa- a mimo to w południe bardzo czesto spie. do tego w momentach gdzie jestesm wsród ludzi nawet rodziny i mam cos zjejsc lub wypic w momencie kiedy podnosze np widelec zaczyna strzęść się głowa tak sam gdy np mam podpisac cos w jakims urzędzie jest to niekontrolowane i najgorsze ze wiem ze to nadchodzi. czeste uczucia ze zaraz sie przewróce lub nie utrzymam czegoś w dłonach w tedy np pijac wino trzymam kieliszek dwoma rekami i tez tak z niego pije. ostatnio doszły do tego problemy z oczami, gorszy wzrok i w zaciemnionym pomioestrzeniu gdy wpatruje sie w jakis punkt to zaczyna robic sie coraz ciemniej do momentu mrugniecia. teraz mam 23 lata ale gdy miałam około 12 miałam 3 krotnie atak dretwienia lewej reki z przejsciem na ramie lewa czesc twarzy usta zeby + było mi niedobrze. brałam leki po których to sie nie powtórzyło diagnoza była nie pełna niby cos ala padaczka, zmiany w mózgu zmiejszone dzieki tabletkom. ale od ponad 10 lat nie sprawdzałąm czy zmiany wrociły a tabletek tez nie biore własnie od 10 lat bo nic sie nie działo. badania krwi i moczu w miare dobre troche podwyższone w moczu ph i bodajze niewiele przekroczone leukocyty. do tego dochodzi krótka pamięc zarówno tak długo jak i krótkotrwała i momentami robie jakas czynnośc nie pamiętajac ze ja np zrobiłam np odłozyłam cos gdzies itd czytałam ze sms jest złozoną chorobą dla tego ciekawi mnie czy takie cos moze sugerowac to chorobe lub inna? a moze to nic nadzwyczajnego?

robiłam badanie krwi tez na cukier i był w dolnej granicy wiec to chyba nie to

Gość golciaa
moim zdaniem nerwica somatyczna tez to mialam ponad 14 lat ale teraz jest ok

Gość golciaa
tez to mialam idac z zakupami mialam wrazenie ze sie przewroce im bar5dziej sie skupialam na tej mysli tym bylo gorzej

Gość golciaa
co to jest to co mam ?------jestes ?

Gość dyskusjaogólnaaa
może to coś z migreną? moja kolezanka ma cos podobnego i lekarz jej to zasugerował. ze mna tez jest cos nie tak, tez cos tak jak Ty i neurolog po rezonansie magnetycznym i EEG powiedział mi ze mam wyniki jak ludzie z padaczką ale nie powiedział ze ją mam... narazie tez dałam sobie z tym spokój.

Gość golciaa
przeciez padaczke to ma sie wrodzona tzw nabyta po rodzicach lub wtorna ludzie co wy piszecie nie palcie dopalaczy a wszystko wam przejdzie

Gość golciaa
dziecko predzej zrozumie niz ta cala dyskusja co schodzi na ni a o konkerty sie pyta

Gość golciaa
chcialam poradzic ale widze ze znowu jacys malolaci zartuja sobie zakladajac powazny temat:(

Gość brawo ! tu akurat autorko
znajdziesz porade !Co z resztą widac .Nie czekaj zgłoś sie do poradni neurologicznej ....a najlepiej na wizyte prywatną bo szkoda czasu !!!

Gość dyskusjaogólnaaa
padaczka jest wrodzona ale nie każdy ma ataki, niektorzy maja pierwszy atak nawet w wieku 30 lat. z reszta napisałam ze mam wyniki jak ludzie z padaczką a nie, ze jestem na padaczke chora. nie rozumiem problemu i gadki o dopalaczach, jaki jest Twoj problem?

Gość :(nie placz kiedy odjadę:(
SM

nie było mnie... widze ze teroszke nie miło sie zrobiło. mnie to martwi ale co mam powedziec lekarzowi... u nas stwerdza ze nerwica i na tym sie skonczy rezonansu mi nie przepisza bo nawet ostatnio badanie krwi i moczu musiałam sama zapłacić bo usłyszałam ze mam sobie nic nie wymyslac bo młoda jestem;/

ktos moze jeszcze mógł by sie wypowedziec ma ktos podobnie?

Gość :(nie placz kiedy odjadę:(
Objawy SMStwardnienie rozsiane, może mieć różną postać a objawy choroby zależną od tego, których obszarów centralnego układu nerwowego dotknęła choroba. W SM nie istnieje żaden schemat przebiegu choroby. U każdej osoby z SM obserwuje się inny zespół objawów, który nawet u tej samej osoby zmienia się w czasie, pod kątem natężenia i długości występowania. Nie istnieje typowy przebieg SM. U większości osób z SM obserwuje się więcej niż jeden objaw tej choroby, i mimo, że istnieją objawy typowe dla wielu chorych, u żadnej z nich nie można stwierdzić występowania wszystkich możliwych symptomów. Najczęstsze objawy choroby to: Zaburzenia wzroku - Niewyraźne widzenie - Widzenie podwójne (diplopia) - Zapalenie nerwu wzrokowego - Mimowolne ruchy gałki ocznej - (rzadko) całkowita utrata wzroku Problemy z utrzymaniem równowagi i koordynacją ruchów - Utrata równowagi - Drżenie kończyn - Niestabilny chód - Zawroty głowy - Utrata częściowej kontroli nad kończynami - Brak koordynacji ruchów - Uczucie osłabienia: najczęściej dotyczy nóg, odczuwane podczas chodzenia Zaburzenia napicia mięśniowego spastyczność - Wzmożone napięcie mięśniowe i sztywność mięsni mogą mieć niekorzystny wpływ na poruszanie się - Skurcze Zmiany w odbiorze bodźców Uczucie mrowienia Drętwienia ( parestezja) Uczucie palącego gorąca Z SM czasem wiąże się też ból o charakterze przewlekłym, np. nerwobólem trójdzielnym ( ból mięsni twarzy), bólami pozostałych mięśni Zaburzenia mowy - Mowa spowolniona - Mowa bełkotliwa - Zmiana rytmu mowy - Trudności z połykaniem (dysfagia) Męczliwość - Uczucie zmęczenie, które jest nieprzewidywalne lub niewspółmierne do wykonywanej czynności. Zmęczenie jest jednym z najczęściej spotykanych i jednym z najbardziej uciążliwych objawów SM. Zaburzenia funkcji pęcherza moczowego i jelit - Potrzeba częstszego wypróżniania się, niepełne wypróżnianie się, utrata kontroli nad momentem wypróżnienia - Problemy z jelitami: zaparcia, i rzadziej, utrata kontroli nad pracą jelit Zaburzenia w sferze seksualnej i intymnej??? - Impotencja - Zmniejszenie popędu płciowego - Zmniejszenie wrażliwości na dotyk i inne bodźce Nadwrażliwość na ciepło Ten symptom bardzo często powoduje przejściowe pogorszenie się objawów Zaburzenia percepcji i zaburzenia emocjonalne - Utrata pamięci krótkotrwałej - Trudności z koncentracją, oceną sytuacji lub logicznym myśleniem Podczas gdy większość z tych symptomów jest łatwo zauważalna, objawy takie jak męczliwość, zaburzenia pamięci i koncentracji pozostają często ukryte, ze względu na trudności, na jakie chory natrafia przy próbie opisania ich innej osobie. Czasem rodzina i opiekunowie bagatelizują te symptomy i ich wpływ na osobę z SM, jej pracę zawodową, aktywność społeczną i jakość życia.