Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

A-B-C

TORBIEL na jajniku... :(

Polecane posty

witajcie. @ spoznia mi sie juz prawie 3 tygodnie. bylam u lekarza , bo myslalam , ze jestem w ciazy. tak sie cieszylam.. gdy poszlam na usg okazalo sie, ze mam torbie na jajnikul 2 na 3 cm.. po prostu sie zalamalam . lekarka dala mi luteine zeby wywolac @, potem po @ mam isc do niej i na 3 cykle wszystko zastopuje i nie bede miala @ w ogole. dostane jakies hormony.. nic mi nie wytlumaczyla a ja bylam zbyt zszokowana zeby o cokolwiek zapytac. mial ktos torbiel ? moze mi ktos to wytlumaczyc ? pomozcie mi.. :(

a czy jest taka mozliwosc, ze poprzednio jak sie staralam o dziecko, to wlasnie przez ta torbiel nie moglam zajsc w ciaze ?

jest taka mozliwosc. ja mialam torbirl krowotoczna ktora podobno u dziewczym w moim wiemu jest normalna i bedziemy zaczynac starania:) napewno wszystko bedzie dobrze

Ja jestem dokładnie w takiej samej sytuacji, byłam dzisiaj na usg, @ spóźniał się 12 dni... okazało się że to nie ciąża tylko torbiel... 4x3... cm. też mi zapisał luteine, ale powiedział mi że jak dostane okres to później powinnam mieć cykle normalne, tak jak wcześniej. Powiedział mi również że torbiel powinna zniknąć wraz z krwawieniem które będzie wywołane... Mam nadzieję że po tym jak się tego pozbędę to uda mi się zajść w ciążę!!:) Jestem dobrej myśli! A-B-C a jak masz brać tą luteinę? Bo ja 3 razy dziennie pod język prze 5 dni..

19shiawase86 ja też mam brac 3 razy dziennie po 1 przez 5 dni a pozniej mam czekac na okres. ma przyjsc ponoć po 10-15 dniach... a pozniej hormony.. przerazilam sie jak mi to powiedziala.. nigdy w takiej sytuacji nie bylam.. od czego w ogole te torbiele sie robia ?

19shiawase86 ja też mam brac 3 razy dziennie po 1 przez 5 dni a pozniej mam czekac na okres. ma przyjsc ponoć po 10-15 dniach... a pozniej hormony.. przerazilam sie jak mi to powiedziala.. nigdy w takiej sytuacji nie bylam.. od czego w ogole te torbiele sie robia ?

Najczęstszą przyczyną tworzenia się torbieli są zaburzenia hormonalne. Podczas prawidłowego cyklu miesiączkowego w jajniku dojrzewa pęcherzyk jajnikowy (Graffa), który w okresie okołoowulacyjnym pęka i wydobywa się z niego komórka jajowa. W przypadku zaburzeń hormonalnych pęcherzyk może nie pęknąć, lecz cały czas wzrastać i wypełniać się płynem surowiczym doprowadzając do powstania tzw. torbieli czynnościowej. Podobna sytuacja pojawia się, gdy po owulacji ciałko żółte nie zanika, lecz zaczyna wypełniać się płynem. Przeważnie pękają one samoistnie i ulegają resorpcji podczas kolejnych cykli, jednak czasami wymagają leczenia farmakologicznego za pomocą leków hormonalnych. Niektóre torbiele wymagają leczenia antybiotykami i środkami przeciwzapalnymi. To trochę teorii:) Mnie ta torbiel zmyliła bo objawy są w sumie podobne do ciąży... * zaburzenia cyklu miesiączkowego * krwawienia poza terminem miesiączki * bóle podbrzusza * stres * omdlenia * bóle głowy * odczuwalne bóle jajnika na którym znajduje się torbiel * mdłości oraz wymioty (rzadko, lecz zależy to od organizmu kobiety) * Bóle w podbrzuszu * Częste oddawanie moczu * Zaparcia * Wzdęcia * Ból w czasie stosunku Ja właśnie niedawno wzięłam pierwszą tabletkę... zobaczymy jak to teraz będzie:) Mam nadzieję że to nie będzie miało wpływu na moją płodność bo bardzo chcę mieć dziecko! Mam fajnego lekarza, myślę że on pomoże mi z tego wszystkiego wyjść:) A-B-C pisz tutaj na forum jak tam idzie branie luteinki, ja też będę pisała o moich doświadczeniach. Jak będziemy się wspierały to będzie nam łatwiej przez to przejść. PS. Sorki że się tak rozpisałam...

19shiawase86 dziękuję , że dałaś mi tak wyczerpującą odpowiedź. w sumie teraz już wiem, dlaczego na weekend 2 razy prawie zemdlałam... nie jest to miłe. :( ja od wtorku już biorę tabletki.. szkoda, że trzeba tyle czekać po niej na miesiączkę. fajnie, że jesteśmy razem i że możemy się wspierać. to na pewno nam pomoże.. ja też chcę mieć dzidziusia...:)

Witam dziewczyny!:) Dzisiaj zaczyna się drugi dzień brania luteiny...:)ale na razie wszystko jest ok;) Czasami tylko mnie zaboli prawy jajnik... sylla19 niestety ale nie mogę poszukać nic o torbieli krwotocznej. Może m ona jakąś inną nazwę?

czesc dziweuszki, ja tez mam torbiel na jajniku, nie wiem jaka, mowia tylko ze mala... 11.11 mam konsultacje bo dodatkowo mam jeszcze dwoch nieproszonych gosci na tarczycy... pozdrawiam

A-B-C i co tam u Ciebie? Jak się czujesz po tej luteince? Ja wczoraj brałam ostatni dzień, ale miesiączki jeszcze nie mam. A jak tam u Ciebie?:) Buziaczki Kochane:)

no nie zabradzo albo torbiel krwotoczna cialka zółtego i naczej to tego juz nie mozna nazwac :( prosze o jakies rady czy potem ciezko w ciaze zajsc czy jak?????

Niestety ale nie wiem nic o tego typu torbieli:( nie pomogę Ci:( Ja dzisiaj dostałam okres, po 3 dniach od odstawienia luteiny:)

szkoda... ja wiem ze s przypadki ze w cize sie zachodzi ale ja chce miec pewność ze bede mama...