Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

NOWa narzeczona

fotograf

Polecane posty

Gość znający się na rzeczy
Marcin Bitner, Kalina Ciesielska, Julia Molner, 5czwartych, Fotopracownia. Kruk może im stopy całować.

Znający się na rzeczy, oczywiście się zgadzam. Jednak nie są to fotografowie, którzy pasują do budżetu Nowej Narzeczonej. :)

Gość ciekawska83
no bo albo tani albo dobry i te dwie rzeczy niestety sie wykluczaja bo nikt, kto robi sprzetem za 50 tys zl nie bedzie tani a taniego nie bedzie stac na sprzet za 50 tys zl i kolko sie zamyka. Tlumaczyl to wszystko nam fotograf, ktorego wybralismy i musze powiedziec, ze sie z nim w pelni zgadzam. Dla taniego to oprocz tego bedzie to zapewne dodatkowa praca, oprocz np etatu wiec na wstepnie mozna zalozyc problemy z umowieniem sie na plener bo akurat nie bedzie mogl z pracy wyjsc itd. a do tego taki bedzie siedzial nad zdjeciami po nocach bo w dzien bedzie sie zajmowal swoja praca na etacie wiec jak po calym dniu w pracy moze jeszcze cos sensownego zrobic ze zdjeciami? Gdy ja szukałam to wybieralam dlugo i na samym koncu zostali tylko Ci: http://www.manufakturafotografii.pl/ http://www.gubala.pl/ http://www.bnb-studioblog.pl/ http://juliamolner.com/ http://adamtrzcionka.pl/ Poogladaj szczegolnie ich zdjecia, bo naprawde maja mega i mysle ze ktos Ci przypadnie do gustu a ze nie sa tani..... no coz, cos za cos i mysle ze w takim dniu 1 czy 2 tys wiecej na fotografa to juz zadna roznica przy calych kosztach wesela a przynajmniej potem mamy konkretna pamiatke na cale zycie z tego dnia. Na fotografie NIE WARTO oszczedzac!

To miło, że po paru wpisach już umiecie oszacować mój budżet ... Po prostu uważam, że drogo nie zawsze znaczy lepiej, a większość ludzi tutaj pisze, że to b. drogo jak na jego prace i w życiu by tyle nie dali. Więc proszę ... Pokażcie mi takiego, który zrobi to lepiej i taniej. Każdy się wymądrza, ale jak czekam na konkretne informacje - to wszyscy milczą. Jak będzie mi b. zależało, to zdecyduję się na takiego za 6 tys. Nie próbujcie mnie szufladkować, piszemy tutaj anonimowo i niech tak zostanie, bo z tego co tu zauważyłam - jak tylko padają jakieś imiona, nazwiska, maile itd - zaczyna ruszać inwigilacja na nk, fb i innych źródłach.

Gość do ciekawska83
ciekawska83 mam taką małą dygresję do tych stron fotografów które zostały tu pokazane. Wszystkie strony i zdjęcia to wielka lipa, mistyfikacja i manipulowanie oglądających zdjęcia na stronach. Zdjęcia całkowicie obrobione i wyostrzone pod strony i monitory LCD. Bardzo mocno wybiorczo pokazane zdjęcia, które ani trochę nie pokrywają się z wykonanymi docelowo pracami. Miałem okazję jako grafik zobaczyć gotowe prace dwóch fotografów z podanych linków. Nie podam, o kogo mi chodzi, bo zaraz rozpęta się tu piekło. Zdjęcia całkowicie odbiegały jakościowo i tematycznie, od portfolio zamieszczonego na stronach. Mnóstwo zdjęć bez ostrości robionych na pełnej dziurze, czego na monitorze nie widać, ale papieru fotograficznego nie da się oszukać. Moja rada, aby nie oglądać podczas spotkań z fotografem zdjęć na przyniesionym przez niego laptopie a będzie o wiele mniej rozczarowań i wstydu. Od dwóch lat przestała też liczyć się jakość zdjęć a ważniejsze stały się wypromowane rożnymi metodami nazwiska fotografów. Znam sporo fotografów ślubnych, którzy robią naprawdę bardzo ładne zdjęcia pasujące tematycznie do uroczystości ślubnych liczących sobie za usługę w granicach dwóch tys. zł. Nie mają nazwisk, ale mają ładne zdjęcia i naprawdę dużo zleceń z polecenia młodych par. Niektóre młode pary powinny mieć na albumach wytłoczone nazwisko fotografa i cenę za usługę, bo chyba o to wielu młodym parom chodzi. Zia86 powinna mieć cenę widoczną na każdym zdjęciu a na zaproszeniach podaną sumę, jaką wydała na organizacje ślubu, wesela i zdjęcia.

Nowa Narzeczona, jeśli to było do mnie to przepraszam, ja tylko kierowałam się tym co napisałaś stronę wcześniej, że szukasz kogoś lepszego i tańszego a ci co pokazano są moim zdaniem lepsi ale niekoniecznie tańsi. Do ciekawska, ja w ogóle nie kierowałam się ceną. Wybieraliśmy usługi nie znając ich cen, właśnie dlatego żeby się w żadną stronę nie sugerować.

Gość ciekawska83
uzywasz bardzo ostrych slow pod adresem tych fotografow a do tego gadasz bez sensu bo jezeli dobrze wygladaja ich zdjecia na stronie tzn. ze sa fachowcami i wiedza jak przygotowac zdjecia aby wlasnie dobrze wygladaly na stronie i nie mow, ze da sie ukryc cokolwiek na tak duzych zdjeciach jak pokazuja w internecie - odbitki sa tej samej wielkosci co te zdjecia wiec wszystko bedzie wygladalo bardzo podobnie a do tego wiesz, ja tam wole nawet zdjecie nieostre a majace to cos, majace klimat, zlapany moment od zdjecia walnietego na wprost lampa bo fotograf mial slaby sprzet i musial uzywac lampy. Sprowadzanie wszystkiego do poromowanie sie fotografow to gowno prawda - to nic nie da jezeli beda mieli slabe zdjecia. I powiedz na jakiej podstawie mowisz, ze to co pokazuja na stronie odbiega od tego co dostaje klient? Nie jeden z nich ma na swojej stronie cale mase zdjec z konretnych slubow od przygotowac a konczac na plenerach wiec co to w ogole za zarzut?? Na moj gust to jestes wlasnie takim fotografem za 2tys zl, ktorego nie stac na dobry sprzet i teraz placze i pietnuje fotografow z dorobkiem i marką, ktorą przeciez wyrobili sobie na wlasnych zdjeciach a nie jakiejs smiesznej promocji bo niby jakiej? gdzie? wskaz konkretnie.

Gość z drugiej strony kamery
Ten grafik napisał całą prawdę o fotografach i ich zdjęciach. Zdjęcia na monitor lcd nie muszą mieć takiej wagi jak te, co idą na papier. Pod pokazy specjalnie obrabia się i wyostrza zdjęcia. Wybiera się po kilka najładniejszych zdjęć, których nie da się jeszcze raz powtórzyć. Prezentacja zdjęć w formie cyfrowej to całkowity brak uczciwości ze strony fotografa. Żadna para, która zapłaciła furę kasy za zdjęcia nie przyzna się, że zdjęcia są do dup ciekawska83 jęśli chodzi o to kto jest fotografem to jestem na 100% pewny że właśnie to ty nim jesteś.

Do nas fotograf na pierwsze spotkanie przyszedl ze zdjeciami na papierze i to w dodatku na bardzo duzym formacie. Wygladaly tak samo fajnie jak na stronie wiec jak widac to nie regula a powiedzialabym nawet ze przedstawionenprzez grafika sytuacje to margines. :-)

Gość ciekawska83
hhaaa no jestem fotografem!! a raczej chcialabym byc i dlatego sie tym interesuje ale z moim sprzetem to ja sobie moge. W ogole smieszy mnie to ujawnianie caly prawcy o fotografach - pieprzenie jakich malo. Gdyby faktycznie tak bylo to Ci fotografowie nie mieliby takich cen bo nikt by ich nie bral! A mamy internet gdzie opinie, szczegolnie zle zaraz sie rozchodza wiec gdyby faktycznie tak bylo to nie mieli by takiej marki! proste i logiczne. Tak samo fotograf co bierze 2 tys zl to powiedz mi czy kupic sobie obiektyw z 7tys zl? np moj wymazony 24/1,4? Odpowiedz prosta, nie nie kupi a wiec bedzie pisal ze bee sa zdjecia na pelnej dziurze bo sam takie dziury po prostu nie ma! bo go nie stac, bo za malo bierze i kolko sie zamyka. Mniej wiecej wiem jaki sprzet ma moj fotograf i jak sobie policzylam to wyszlo mi, ze ma tego za 60 tys zl! wiec to ze place za niego 5 tys zl wcale nie wydaje mi sie wygorowana cenaa przynajmniej wiem, ze w kazdych warunkach zrobi dobre zdjecia i nie powie mi, ze sorry, w kosciele bylo za ciemno i dlatego zdjeca do dupy wyszly. Nie stac mnie na takie ryzyko bo nie poto wydalam tyle kasy na sukienke i przygotowanie calej reszty aby potem zaoszczedzic na fotografie i nie miec pamiatki na cale zycie! I zeby nie bylo widzialam album mojego fotografa i wygladalm jeszcze lepiej niz zdjecia na stronie! a pieprzenie, ze fotografowanie oszukuja bo pokazuja zdjecia na stronie wyostrzone do gadanie albo zawsitnego fotogra albo mlodej, ktorej nie stac na takich fotografow.

Gość pan życzliwy
znowu robi się gorąca atmosfera... wystarczy napisać fotografia ślubna i już topik wrze. A prawda jest taka droga ciekawska, że jak ktoś nie jest naturszczykiem i zna się na fotografii to i aparatem za 3000 tysiące zrobi piękne zdjęcia, bo to nie aparat robi zdjęcia, ale człowiek i jego oko :) Zapamiętajcie to drogie Panny Młode :)

Ja tam jednak wierzę, że lepiej mieć dobry sprzęt niż gorszy. Fotograf z dobrym sprzętem jest uniwersalny, bo potrafi się dopasować do każdej sytuacji. A wiadomo, że na ślubie i weselu sytuacje są przeróżne. :)

Gość okey, ale
co wy - babsztyle rozczulające się nad skręceniem loczka, złamaniem paznokietka i tym podobnymi pierdołami - co wy możecie wiedzieć o sprzęcie fotograficznym i aparatach?

Może troszkę kultury w stosunku do kobiet? Ja się przyznaje, że pojęcie o sprzęcie nie mam żadnego. :) Jednak umiem powiedzieć czy mi się zdjęcia podobają czy nie i wiem na zdrowy chłopski rozum, że jeśli ktoś w sprzęt inwestuje to dobrze a nie źle o nim świadczy. ;)

Gość Ludzie, nie urządzajcie wojny!
"NOWA Narzeczona" - jak podasz swojego maila to podeślę Tobie ciekawy link do kogoś z super zdjęciami (i sprzętem), a przy okazji nie tak drogiego.

Gość SPRZĘT
Do Pana życzliwego: Ciekawe jak zrobi Pan piękne zdjęcia w mega ciemnym kościele aparatem za 3 tys. ? Dało by to czasy naświetlania rzędy 1/2, 1/3 sekundy (żeby nie były bardzo zaszumione) - i to w dodatku mydlanym obiektywem. A może uważasz że dobry fotograf to i komórką zrobi super zdjęcia w kościele ?

Gość do Zia86
Zia86 "Do nas fotograf na pierwsze spotkanie przyszedl ze zdjeciami na papierze i to w dodatku na bardzo duzym formacie. Wygladaly tak samo fajnie jak na stronie wiec jak widac to nie regula a powiedzialabym nawet ze przedstawionenprzez grafika sytuacje to margines" Od jakiegoś czasu czytam twoje wpisy i coraz bardziej jestem przekonana, że jesteś tutaj dla bicia piany pod usługi ślubne. Może masz swój ślub, ale jest to jedynie przykrywka promowanie usług ślubnych. Przytoczony twój tekst tylko mnie w tym umocnił. Czasami gubisz się podczas promocji w tematach, o których nie masz zbyt wielkiego pojęcia lub nie skonsultujesz tego z osobami, pod które piszesz swoje wypowiedzi. Nie da się porównać, jakości tego samego zdjęcia w formie papierowej a wyświetlanego na monitorze komputera. Grafik ma rację, że zdjęcia na stronach są bardzo mocno podrasowane i nie da się takiej, jakości zdjęć uzyskać na papierze fotograficznym. Z przykrością muszę dodać, że sama osobiście się o tym przekonałam, gdy otrzymaliśmy nasze zdjęcia.

Gość marteczka1707
Ja szukałam fotografa na termin listopad 2010 pod koniec września( szukałam w Białymstoku). Obdzwoniłam ok 40 różnych fotografów, pooglądałam strony internetowe, porównałam różne oferty i powiem tyle: cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Usłyszałam jedno mądre zdanie "że to nie aparat, a człowiek robi zdjęcia"- Ceny przeróżne. Ze względu na termin ślubu jest dużo taniej- 600 zł ( w tym: w domu z błogosławieństwem, ślub, wesele do oczepin, plener w innym dniu, 100 szt zdjęć na papierze w formacie 15 na 21 wszystkie zdjęcia :obrobione" na płycie ok 1000 i dodatkowo wszystkie zdjęcia na płytce z podłożoną muzyką, galeria internetowa-) Ale najlepsi są panowie - dzwonię pytam mówi mi ze za pełen pakiet - 2000 że zrobi no najtaniej za 1500 ja dziękuję, a później dostaję smsa że na ten termin to on zrobi za 850 zł, inny jak się dowiedział ze ktoś dał cenę 500 to pomimo wycenienia swojej uslugi na 1500 to powiedział ze co ma w domu siedzieć to też się zgodzi na 500.

Gość marteczka1707
Zapomniałam dodać ze oczywiście umawiałam się na spotkania i widziałam zdjęcia zarówno na papierze jak i w necie

Gość do marteczka1707
Podziwiam ciebie ze miałaś od września czas na odwiedzenie czterdziestu fotografów i każdemu poświęcić czas na rozmowę. Co do zdjęć i ich jakości jednak sprzęt odgrywa potężną rolę. Problem polega na tym ze fotografowie robią zdjęcia najczęściej aparatami z MM z dorabiana do nich teorią.

Gość Tarcsa
Ilu fotografów tyle cen i tyle różnych opcji, to normalne, jak ja brałam ślub to zapłaciłam pare miesięcy temu za fotografa z pakietem dość rozbudowanym niecałe 3000zł po zniżkach, a fotki wyszły super. Też sporo różnych propozycji studiów foto oglądałam, korzystaliśmy z mężem z usług konsultantki ślubnej z Indygo i otrzymaliśmy propozycje kilku fajnych fotografów. Z efektu bardzo zadowoleni jesteśmy, a faktycznie zdjęcia robi człowiek, większość z nich bazuje na takim samym sprzęcie, istotne jest także komputerowe obrobienie fotek po ich zrobieniu.

Gość Gosica miła
Człowieku przestań wszędzie wstawiać tą swoją reklamę z tymi zamieszczonymi fotograficznymi połamanymi przeostrzonymi gniotami. Najpierw kup sobie jakąś lekturę o podstawach robienia zdjęć, kompozycji i obróbce. Wszystkie zdjęcia to kradzione pomysły na ujęcia z innych stron fotografów. Wiele zdjęć widziałam na chomikuj.pl i innych stronach fotografów. Czy muzyka na twojej stronie jest tak samo uczciwie zamieszczona jak zdjęcia w galeriach?

Gość urll
GOSICA ma racje. Składam wirtualny podpis pod petycją o usunięcie autoreklam!

Gość Asiulka szkajaca
Zdjęcia na stronie ajphotography są brzydkie ale to jest moje zdanie. Pewnie są osoby którym będą się bardzo podobały. Gdyby mi fotograf zrobił tak jak na pokazanych zdjęciach zdjęcie na którym zamiast białej sukni mam ją żółtą lub w innym kolorze to bym się wściekła. Te zdjęcia pokrzywione są okropne. Nie wiem czemu to krzywienie ma służyć. Pewnie to z braku swoich pomysłów. Czemu tu pojawiają się tylko jacyś nieudacznicy którzy we wszystkich wypowiedziach widzą tylko fotografów.

My płaciliśmy w Poznaniu 1000zl za całość przygotowania , wesele, ślub , sesja potem mieliśmy sesję nad morzem za 200zł plener ( inny fotograf)