Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Iza65666

Czy lekarz podczas USG widzi długość szyjki...

Polecane posty

Gość Iza65666

??? Czy konieczne jest badanie.. Dzisiaj mam wizyte, jestem w 39 tc. Do tej pory lekarz badał mnie tylko raz na samym początku ciąży. Nie miałam żadnych problemów zdrowotnych toteż nie było powodu do badań. Chciałabym dzisiaj usłyszeć na "jakim poziomie rozwoju" jest moja szyjka.. czy się skraca itd. Gdzieś wyczytałam, że dzięki zwykłemu USG można stwierdzić czy szyjka się skraca itd. Jak to jest?

Gość widzi widzi
jak zrobi usg dopochwowe to mierzy długość szyjki. Ja tak miałam mierzone.

Na usg przez brzuch też bez problemu mierzą długość szyjki, miałam niewydolność szyjki w pierwszej ciąży, kilka usg z tego powodu bo byłam w szpitalu i właśnie z powodu skracającej się szyjki nie miałam dopochwowego, żeby jej nie podrażniać. Myślę że jakby skracała Ci się szyjka, powiedziałby Ci o tym, jeśli nic nie mówił- może masz w opisie badania?

kurcze ja jakoś miałam i w pierwszej i w drugiej ciąży szew na szyjkę z tytułu niewydolności i właśnie z tego powodu by ją ocenić to zawsze mnie badali a długość szyjki można tylko usg dopochwowym zmierzyć dokładnie, przez brzuszne tylko widać czy ujście wewnętrzne jest zamknięte :/

Mami82, sama mam właśnie zdjęcia z usg (przez brzuch) z pięknym wydrukiem szyjki i zaznaczoną długością, tak też widać, naprawdę :) Nie tylko ujście wewnętrzne, ale ewentualne rozwarcie na całej długości można zbadać. Pewnie u nas ilu lekarzy, tyle metod, ale że i tak i tak można długość i hm, "zwartość" szyjki ocenić- jestem pewna.

zwartości na bank nie :P miałam robione usg dopochwowe i według niego szyjka była całkowicie zamknięta a według badania przepuszczała już palec ale jak mówię u mnie to z szyjka cyrki na maksa :/ w pierwszej ciąży rozwarcie na 2,5cm i długość 7mm już w 24tc a co do długości hmmm jak do tej pory wszyscy lekarze którzy mnie badali byli pewni że faktyczną długość szyki można ocenić tylko przez usg wewnętrzne)przez brzuszne w przybliżeniu i to takim że wg brzusznego moja szyjka miała 60mm a faktycznie tylko 45mm) ale kto wie może się mylą w klinikach akademii medycznych w naszym kraju ;)