Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ParisHiltonIBillKlinton

DO MAJĄCYCH SWOJE DOMY

Polecane posty

Jak się ogrzewacie w taką pogodę???

normalnie palimy w piecu i jest cieplutko

a kominek wan nie wystarcza i czym się ogrzewacie gazem czy prądem?

Gość Przecież w polsce 15stopni
Albo kaloryfery ciepłe albo w kominku.zamontowana mam na jedno okno soczewkę powiększając, łapie światło i daje do domu.tylko nie wolno ustawić na meble bo może sie zapalić

Gość Przecież w polsce 15stopni
Kominek wystarcza ale jak nikogo nie ma to piec włączamy.

no ja grzeje własnie w kominku dla oszczędności i zastanaiwłam się czy inni też :) ale w Polsce rano minusowe temperatury są !!!!!

Ja mam piec węlowy. Kiedyś jeszcze miałam piecyk gazowy i czasem nim ogrzewałam, jak było w miare ciepło za oknem.

Gość ta co ma kominek
Kominek wystarcza - spokojnie. My palimy wieczorami w kominku - (kominek mam w otwartym salonie, ktory dodatkowo ma doprowadzenie ciepłego powietrza do sypialni i innych pomieszczen)..rano jest w domu ciepło..przez poludnie rowniez - tylko wieczorem trzeba rozpalic. Poki co wybieramy taka forme ogrzewania domu - jak na ten czas -wystarcza. Normalnie w mrozne, zimowe dni mamy ogrzewanie podłogowe (sypialnia i dzieciecy mają kaloryfery). Ogrzewamy gazem - wiec poki co wystarcza kominek.

No i kominek w nocy zgasł bo nie chciało mi sie dorzucić drewna i zamarzamy własnie dopiero rozpaliłam, masakra.. Tez mam gazowy piec ale wted rachuneczki są mega

ParisHiltonIBillKlinton A jakiej wielkości macie dom, jeśli można spytać i kupowaliście czy budowaliście?

Gość aska976790
My obecnie jak nie ma mrozów to grzejemy olejem opałowym. W grudniu przechodzimy na węglowy a w marcu/kwietniu na olej znowu. No i piec olejowy nam grzeje wode, gdy sezon grzewczy sie skonczy.

budowaliśmy, 270metrów - ale od kominka mamy pociagniete rury do wszystkich pomieszczeń

wow. To ogromny... A myślałam, ze teraz w modzie są domki ok 100m, bo pełno się zaczęła takich budować. Chce ci sie to wszystko potem sprzątać? I myć tyle okien?

nie narzekam dzięki :)

dziewczyna marzeń-a jakie masz rachunki za ogrzewanie? :)

Gość Kaśśśka
Gaz i kominek w salonie, jest cieplutko, a koszt wcale nie większy niż przy tradycyjnym ogrzewaniu węglowym.

Gość dom 300 m
Skoro stać kogoś na dom 270 m to proszę nie osłabiaj mnie stwierdzeniem, że masz pozniej duze rachunki i sie o to martwisz. Tak samo pytanie o sprzatanie. Skoro mam taka chate to mam panią do mycia okien a drugą do sprzatania. Ludzie buduja chaty a pozniej zgrzytają zebami.

Gość ParisHiltonIBillKLinton
no cóż..skoro tak uważasz :) ja jestem młodai zamiast płacić wielkie rachunki wole oszczędzić na wcieczkę i nie mam 300metrów tylko 270- cały metraż domu ze wszystkim, to tak wiele?to jakaś przesada?

MAm dom 100m/kw, w zeszlym roku grzalismy tylko kominkiem tak do -10, teraz grzejemy gazem bo stwierdzilem ze duzo drozej nie wychodzi. za miesiac niecale 200pln z ciepla woda i gotowaniem . Mamy teraz )owyzej 21 stopni bo male dziecko jest. Jak sie napali w kominku to trzyma do nastepnego dnia. Bez ogrzewania temperatura w ciagu doby spada o max 3 stopnie gdy za oknem nie mniej niż 0st/C wiec praktycznie wystarczy kominkiem z wieczora dowalic do 23st i do wieczora przyszlego dnia jeszcze 20st bedzie

Gość ParisHiltonIBillKLinton
A TO DZIWNE ! TO DLACZEGO JA MAM PO 3MCACH 1000ZŁ???

a kto buduje takie landary wielkie? 270m tosz to przecierz kolos. 170m to wielki dom dla przynajmniej 5-6 osobowej rodziny. Faktycznie,jak kogos stać na pałac 270m to niech nie narzeka. Zamiast budowac tak wielka chate to trzeba było zainwestowac w dom pasywny, solary,rekuperator itp.. Ja nie musze sie martwic ze jak zgasnie w kominku to mam zimno. w zeszlym roku najwiekszy rachunek za gaz miałem w lutym, cos kolo 200pln i spalilem wtedy jakies 2 metry drzewa to kolejne 200pln ale w salonie 24 stopnie w sypialniach po 19. Ale wtedy były najwieksze mrozy.

Nie daje mi spokoju te 270m, po cholere tyle? Ile rodzin mieszka u Ciebie? U mnie 4 osoby, ja z zona mam sypialnie 18m, jedna corka pokoj 24m a druga 12m,lazienka 10 i 7m salon 30m i kuchnia 10. Mogloby być o te 50m wiecej ogółem ,ale to max. Po co wiecej? No chyba ze liczysz razem z garazem ,piwnicą i strychem to rozumiem ale garazu nie ogrzewasz do 20st bo ja tylko do 10st mam garaz ustawiony.

Gość michaśka p
Liroy, może cię jeszcze bardziej wkurze ale zaryzykuję... nasz dom ma ponad 300 metrów i to na dwie osoby. jak dla mnie jest w sam raz, uwielbiam przestrzeń i cieszę się nią dopóki mogę. a co do grzania to mamy kominek, piec na ekogroszek, drewno i pellet (nie wiem czy nie zobiłam byka) i podłogówkę na całym parterze.

Gość hihi, to ja tez
my mamy 380 m2 na dwie dorosłe osoby plus 3 latek. jest super, lużno, przestrzen. ogrzewamy gazem, w całymdomu podłogówka. nie wiem ile płacimy

Gość ,,,,,,
Ludzie-parishilton ma 270m ale calosc.Z pomieszczeniamim urzytkowymi !! To wychodzi jakies 160mkw pow.mieszkalnej-mam racje? Wiesz dlaczego placisz 1000 zl?Bo masz chyba domek nieocieplony.Warto troche zainwestowac zeby pozniej mniej placic.Poza tym kociol gazowy-ale-kondensacyjny.Dobry jest tez kominek z plaszczem wodnym.Poza tym taki z rozprowadzaniem ciepla rurami tez daje rade nawet w duze mrozy ale warunek-ocieplony dom warstwa conajmniej 15 cm styropianu lub welny.

Gość taa niedobra pupa
liroy a kto buduje takie landary wielkie? 270m tosz to przecierz kolos 270 m to spory dom, ale do landary mu daleko. Teraz sie buduje klity 80 czy 100 m - przeciez sa wieksze mieszkania w kamienicach. Ja mieszkam w domu 165 m i uwazam, ze jest maly - ma tylko 4 pokoje. Kazdy starszy dom ma z reguly kolo 200 metrow, nie tylko przedwojenne ale nawet te z komuny. W moim rachunki za gaz siegaly 2 tys. zl za 2 mce.

Gość ja póki co kominek
bo mi szkoda kasy na kaloryfery ( bo miejskie) mam ok 18 stopni.W sypialni 16 ale mi to starcza.

Gość ,,,,,,
"taa niedobra pupa" pytanie-czy twoj dom jest ocieplony?Bo chyba z tych kwot wynika ze nie?

Gość też mnie zastanawia
że sami zwolennicy małych domków tutaj są... Ja mieszkam w mieszkaniu w kamienicy, po babci je mam, które ma 140 metrów. Nie wyobrażam sobie mieć domu o takim metrażu - przecież to malutko, jak na dom. Jakbym miała mieć dom, to chociaż dwa razy większy niż mieszkanie (i będę taki mieć, pod warunkiem, że kupiec na mieszkanie się znajdzie..)