Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaaaaaa675\

PYTANIE ... CHEMIA

Polecane posty

Gość onaaaaaa675\

Mam jutro spr z soli i mam pytanie ; Jak jest np takie zadanie ; napisz reakcje z których powstanie siarczek sodu to jak ja mam to zrobić ?

Gość onaaaaaa675\
ten siarczek sodu to sól do solenia jajek?

Gość napisz jaki masz rozmiar buta,
\METODY OTRZYMYWANIA SOLI Rozmiar: 1122 bajtów w reakcji kwasów z zasadami - rekacja zobojętniania: kwas + zasada --> sól + woda HCl + Na OH --> Na Cl + H2O Rozmiar: 1122 bajtów w reakcji zasady z tlenkiem niemetalu (bezwodnikiem kwasowym): zasada + tlenek niemetalu --> sól + woda 2 Na OH + N2O5 --> 2 Na NO3 + H2O Rozmiar: 1122 bajtów w reakcji kwasu z tlenkiem metalu (bezwodnikiem zasadowym): kwas + tlenek metalu --> sól + woda 2HBr + CaO --> CaBr2 + H2O Rozmiar: 1122 bajtów działając kwasem na metal: kwas + metal --> sól + wodór 2H3PO4 + 2Al --> 2AlPO4 + 3H2 Rozmiar: 1122 bajtów działając zasadą na metal: metal + zasada --> sól + wodór Zn + 2 Na OH --> Na2ZnO2 + H2 Rozmiar: 1122 bajtów tlenek metalu + zasada --> sól + woda ZnO + 2 Na OH --> Na2ZnO2 + H2O Rozmiar: 1122 bajtów wodorotlenek metalu + zasada --> sól + woda Al(OH)3 + 3 Na OH -> Na3AlO3 + 3H2O Rozmiar: 1122 bajtów sól 1 + zasada 1 --> sól 2 + zasada 2 MgSO4 + 2 Na OH -> Na2SO4 + Mg(OH)2 (osad) Rozmiar: 1122 bajtów w reakcji tlenku niemetalu z tlenkiem metalu - metoda otrzymywania soli kwasów tlenowych: tlenek niemetalu + tlenek metalu --> sól CO2 + K2O --> K2CO3 Rozmiar: 1122 bajtów w reakcji niemetalu i metalu - metoda otrzymywania soli kwasów beztlenowych: niemetal + metal --> sól Cl2 + Cu --> Cu Cl2 Rozmiar: 1122 bajtów działając kwasem na sól - metoda otrzymywania soli metali bardziej aktywnych niż wodór: kwas 1 + sól 1 --> sól 2 + kwas 2 2HCl + Na2CO3 --> 2 Na Cl + H2CO3 Rozmiar: 1122 bajtów w reakcji dwóch różnych soli: sól 1 + sól 2 --> sól 3 + sól 4 BaCl2 + K2SO4 --> BaSO4 + 2KCl

Gość :))))))))))))))))))))))
H2S + 2NaOH = Na2S + 2H2O

naucz się przynajmniej 2 sposobów otrzymywania soli, najprostszych i napiszesz wszystko, no chyba że nie potrafisz podstawowych wzorów to wtedy już nic ci nie pomoże...

Gość onaaaaaa675\
no ale jak jest np wodorotlenek metalu i zasada = sól a woda to jak to zrobic żeby solą był siarczek sodu?

a w ogóle poświecanie się dla kretynek to szkoda czasu

co za idiota si e pode mnie podszywa??

Gość onaaaaaa675\
jestes świnia nie chce towjej pomocy

to o kretynce to nie ja napisałam, pomogła bym ci ale dawno temu skończyłam szkołe, jeśli jesteś z rzeszowa to może ci dać kilka korepetycji...