Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Konkubentttttttttt

Alimenty a nie bilogiczny ojciec

Polecane posty

Gość Konkubentttttttttt

Witam, mam pytanie. Czy jak wyjdę za kobietę, która ma dziecko z poprzedniego małżeństwa - już po rozwodzie - i pobiera alimenty na dziecko to czy: dziecko będzie dostawało dalej alimenty od biologicznego ojca? i czy w przypadku jakby się okazało, że mi z tą kobietą w życiu nie wyjdzie i powiedzmy za 6 lat weźmiemy rozwód a dziecko będzie miało 10 lat to czy ja wtedy będe musiał płacić dziecku alimenty??? Czy tylko zobowiązany jest bilogiczny ojciec?

Jeśli się pobierzecie, to dziecko nadal będzie otrzymywało alimenty od ojca, tak samo jeśli byście się rozwiedli. To rodzice są zobowiązani do utrzymywania dziecka, a ty nie jesteś ojcem dziecka.

1. nie wyjdziesz za nią, a ozenisz sie z nią, 2. tak, bedzie dostawalo alimenty nadal 3. nie, od Ciebie alimentow nie dostanie.

Gość Konkubentttttttttt
no dziękuje, miało być ona wyjdzie za mnie - a cóż to takie przejęzyczenie. Zależy mi na tym maluszku bo mają Ciężko i chce im pomóc. Moja partnerka widać że jej zależy na mnie i robi wszystko, aby mi było dobrze. Jednak wiadomo, zawsze się ma obawy czy ona nie robi tylko dlatego, bo nie ma wyjścia. Im dłużej nad tym myślę, tym bardziej się przekonuje że tego chce, że chce być ojcem, nawet zastępczym - mi to nie przeszkadza. Rodzina - a w szczególności mama jak się dowie to sobie chyba włosy z głowy powyrywa :) Myślałem, że prawo do alimentów nabiera dziecko po jakimś okresie powyżej 5 lat jak się jest zastępczym ojcem, ale skoro tak nie jest to dziękuje za odpowiedzi.

Gość Hawa2000
ojciec placi alimenty na dziecko wiec to nie ma znaczenia czy matka wyjdzie za maz czy nie. moze (ale nie musi) zmienic sie wysokosc alimentow. jesli ojciec biologiczny zrzeknie sie praw do dzicka lub zostanie pozbawiony a ty adoptujesz jej dziecko, to wedlug prawa ty jestes ojcem, to w przypadku rozwodu ty bedziesz placil alimenty. nie musisz uznawac jej dziecka, wtedy jako ojczym (nawet po rozwodzie) nie bedziesz mial praw ani zobowiazan wobec jej dziecka. placi ten kto jest wedlug prawa ojcem.

Gość ale aby dziecko
nadal otrzymywało alimenty musi pozostać przy nazwisku ojca biologicznego. Kiedys tak było, a jeśli teraz jest inaczej to proszę mnie poprawić

Gość sgsgsz
nie ma znaczenia jakie nazwisko ma dziecko - to biologiczny ojciec dziecka ma placic alimenty a nie mąż matki Zmienic nazwisko dziecku nie jest tak latwo wbrew pozorom. Moze byc zmienione w następujących przypadkach: - jezeli ojcostwo dziecka bylo ustalone sądownie - oraz dziecko nosi nazwisko matki. Wiem, ze w tym roku w czerwcu weszły nowe przepisy odnosnie nadawania nazwiska dziecku. To, ze dziecko ma nowe nazwisko (np. po matce która wyszła za mąż i również zmieniła nazwisko) nie zwalnia biologicznego ojca z placenia alimentów. Chyba, ze mąż matki przysposobił jej dziecko to wówczas on po rozwodzie z matką bedzie musiał placic alimenty

Gość alimenty na jej
dziecko płaciłbys wtedy,gdybys po wzięciu slubu z jego mamą przysposobił dziecko,dał mu swoje nazwisko,a prawa rodzicielskie jego prawdziwemu ojcu zostałyby odebrane calkowicie. co innego,gdy matka dostaje te alimenty z funduszu,po slubie musi podac Twoje dochody i jesli nie przekroczycie 725zl na osobe w rodzinie to takie alimenty bedzie nadal otzrymywac

Gość dasdddd
tylko nie przysposabiaj dziecka na siebie, znam takich facetów, co przysposobili, dali swoje nazwisko i teraz płacą alimenty nie na swoje dziecko.