Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SoundSystem

Naturalne metody planowania rodziny -zapraszam do dyskusji ! ;)

Polecane posty

Gość SoundSystem

Są wśród was takie które stosują ? :) i jakie metody ?

Gość Ja!Ja!:-)
Ja stosuje... Głównie opieram się na obserwacji śluzu i temperatury oraz bólu okołoowulacyjnego. Chociaż mój mąż nie do końca mi "ufa" :-)

To ja od razu zapytam :D:D w Można zajść w ciążę DWA DNI PRZED OKRESEM, który się POJAWIA ??? I za miesiąc jest potwierdzone, że to był okres, bo właśnie dokładnie po miesiącu przyszedł następny ? Dodam że obserwuję głównie śluz i w cyklu, w którym doszło do tego stosunku przezroczysty miałam ok. 2 tygodni wcześniej, a w dniu tego seksu było go malutko, mętny. PS. :P Może zacznijmy od tego czy w ciąży są możliwe dwa normalne, obfite, bolesne okresy poprzedzone pms?;)

Gość afterglowe
sa mozlwie i to normalne krwawienia moje dwie kolezanki tak mialy i nie byyl to zadne plamienia tylko norlany okres i maja teraz dsłodkie dzieciaczki

No ok ;) Ale jeszcze chyba bym wolała, żeby ktoś odpowiedział co w mojej sytuacji, bo to dwa dni przed okresem tylko miało miejsce ... czy nawet gdyby wtedy wystąpila owulacja ( co mało prawdopodobne ? ) to czy możliwe jest zapłodnienie ? Przecież prawidłowa faza lutealna trwa od 12 - 16 dni. A jak jest krótsza niż 10 dni to ma się trudności z zajściem w ciążę .. więc czy przy mojej ewentualnej 2dniowej lutealnej ( :P ) była by możliwość ?

Gość afterglowe
zrób test to sie dowiesz albo poczekaj do dnia spodziewanje@

Gość afterglowe
widocznie nikt niewem bo nikt nie jest tu lekarzem zrób bete albo idz do ginekologa

Ale nie rozumiesz. Ja Ciebie rozumiem tylko chodzi o to, że w biologii pewne rzeczy są niepodważalne, zresztą właśnie o takich rzeczach jest topik. I chcę wiedzieć czy dobrze myślę. Już nawet tak na przyszłość. Czy w momencie w którym mam już biały, niepłodny śluz i jestem przed okresem, który się pojawia to istniała by możliwość wpadki. Przecież dużo par stosuje NPR

Gość SoundSystem
słyszałam wiele negatywnych opinii nt temperaturowej metody....

Gość Do NieLubieNiedziel
kochana jasne, ze możesz zajść w ciążę wszystko zlaeży od tego jakie masz cykle. Ja byłam po owulce (wiem bo miałam monitoring) owulkę miałam w 17-18dc potem miałam dostać okres ale nie dostawałam go i poszłam na usg w 37dc lekarz podejrzewał ciążę a jednocześnie zauważyl, że mam pęcherzyk dominujący i że w najbliższych dniach powinnam miećowulkę poraz drugi a 2 dni po badaniu dostałam krwawienia - krwawienie to wywołane było lekami ale owulkę miałam wówczas. Nadmieniam, że miałam PCOS teraz na usg torbieli już nie było. W naturze chyba wszystko jest możliwe.

No tak :) Aczkolwiek ja dostałam ten spodziewany okres i następny również :) Ale właśnie słyszałam, że można mieć dwie owulację w ciągu jednego cyklu, chociaż chyba nie zdarza się to nagminnie ;)

Mi po roku czas przestalam mierzyc tempke bo za bardzo sie stresowalam, nakręcalam itd...ale nie zaluje ze mierzylam.

Gość MArysia98766789
a co z obserwacją szyjki macicy?

Może mi ktoś wyjaśnić jak się obserwuję szyjkę ? Przecież to jest jakoś głeboko .. co ja mam sobie tam drut wepchnąć żeby sprawdzić ? Nie mam aż takich palców :O

Gość SoundSystem
wcale nie jest aż tak głęboko ;) badasz raz dzieniie

Gość beze mnie
nieLubieNiedziel, jeśli faktycznie okres pojawi się dwa dni po współżyciu to nie masz szans na zajście w ciążę choćby facet wlał w ciebie wiadro spermy. Jednak NPR tym różni się od kalendarzyka, że dni płodne i niepłodne wyznaczasz na podstawie temperatury, śluzu i często szyjki macicy. Nie jesteśmy maszynami. To że do tej pory 10 razy okres wypadał w 27 dniu cyklu nie znaczy że za 11tym nie wypadnie w 37.

Gość beze mnie
"Czy w momencie w którym mam już biały, niepłodny śluz i jestem przed okresem, który się pojawia to istniała by możliwość wpadki. " objawy śluzu musi potwierdzić odpowiednia temperatura. My od ponad roku stosujemy NPR, w tej chwili jest to już półNPR - mierzę temperature pare dni po okresie i do 4 wyższej, oczywiście w te dni kontroluję też śluz. Na razie nie jestem w ciąży nie nie planuję być jeszcze przez rok. NPR jest metodą bardzo prostą którą nawet Jola Rutowicz opanowałaby w max trzy miesiące.

Gość beze mnie
|No nie wiem, jak badam śluz z wnętrza to ja tam nic nie czuję więc na pewno jest wyżej niż długość palca | być może sprawdzałaś szyjkę w okresie niepłodnym. W czasie płodnym szyjka opuszcza się i otwiera aby plemniki mogły wpłynąć do jajowodu. W praktyce jest wówczas osiągalna pewnie nawet najkrótszym palcem, ma taką szeroką wklęsłą końcóweczkę. Szukajcie z tyłu, bardziej od pleców. W czasie niepłodnym szyjka unosi sie i zamyka. Wówczas wiele kobiet ma problem z dosięgnięciem jej. Wzykła biologia. Nie da się wejść przez zamknięte drzwi. I dlaczego kobiety temu nie ufają?

Gość -Zuza
A ja bym chciała stosować ale niestety nie potrafię pomimo chęci nauczenia się....i nie mam zaufania do tej metody a więcej dzieci nie chcę mieć...

" nieLubieNiedziel, jeśli faktycznie okres pojawi się dwa dni po współżyciu to nie masz szans na zajście w ciążę choćby facet wlał w ciebie wiadro spermy. Jednak NPR tym różni się od kalendarzyka, że dni płodne i niepłodne wyznaczasz na podstawie temperatury, śluzu i często szyjki macicy. Nie jesteśmy maszynami. To że do tej pory 10 razy okres wypadał w 27 dniu cyklu nie znaczy że za 11tym nie wypadnie w 37." No tak pojawił się dwa dni po współżyciu a na potwierdzenie tego, że był to okres a nie krwawienie śródcykliczne mam chyba to że dokładnie po miesiącu znów się pojawił, więc okres;)