Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ratatatatta

czy ZUS ma prawo pobierać składki???????

Polecane posty

Gość Ratatatatta

Witam! Mam umowę na czas nieokreślony z najniższą krajową (984 zł z groszem netto) Od 25.08.2010 jestem na zwolnieniu chorobowym (ciąża). Za pierwsze wypłacił mi pracodawca. Za kolejne wypłacał już ZUS. Wydawało mi się, że dostalam za mało, więc poszłam się zorientować to nie miłej Pani biurokratki. Dowiedziałam się, że z mojej najniższej krajowej pobierają mi jeszcze składki emerytalno - rentowe w wysokości 18%. "baba" za biurem wyliczyła, że będąc na zwolnieniu L4 moje dzienne wynagrodzenie brutto wynosi 37,88 zł 37,88 zł * 25 dni zwolnienia chorobowego = 947 zł ale z tego pobierają mi 18% składek w związku z tym otrzymałam po zaokrągleniu 777 zł. I to ma być 100% płatne L4!!!??? Żałuję, że poszłam na to zwolnienie... za co mam sie utrzymać.... za połowę tego co miałam kiedyś??? Czy ZUS ma prawo do potrącania mi składek? Przecież dalej jestem obięta umową w zakładzie pracy. Pomocy!!

Gość kasza gryczana
przecież kwota netto to już po pobraniu składek - dlaczego mieliby Ci pobierać podwójnie? pracodawca na pewno wcześniej opłacał składki?

Gość nie karmić trolla,,,,,,,
jakim cudem dzienne wynagrodzenie brutto wyszło babie w wysokości dziennego wynagrodzenia netto? Napisz do zusu pismo z zapytaniem

a , może też sprawdż od jakiej kwoty miałaś wcześniej odprowadzane składki. Poproś pracodawcę o RMUA

Gość l4 nie jest 100%PLATNE
tylko 80

l4 w ciąży jest 100% płatne

Gość kasza gryczana
aha - pracowałaś wcześniej 12 miesięcy?

Gość I od L4 nie pobiera
się składek emerytalno rentowych. A te 18% to jest debilko podatek. No a poza tym to pracowawca ma zaswiadczenie że jesteś w ciąży/

Gość I od L4 nie pobiera
A poza tym co to za określenie "baba". Owa kobieta jest urządniczką. Dlaczego obrażasz ludzi?

Gość Ratatatatta
Nie wyzywaj mnei od debilek babsztyl w ZUSie wyraźnie nawal to składkami emerytalno - rentowymi!!!!!!!!!

Gość Ratatatatta
Na zwolnieniu tez jest kod B zaświadczający ciąże

Gość ile masz wynagrodzenia
brutto?ja ci wszystko obliczę...i jakie masz składniki wynagrodzenia?

Gość I od L4 nie pobiera
No i twoje "Żałuję, że poszłam na to zwolnienie... za co mam sie utrzymać.... za połowę tego co miałam kiedyś???" ZNACZY - JESTEŚ OSZUSTKĄ, NIE CHCE CI SIĘ PRACOWAĆ, TO WYŁUDZIŁAŚ ZWOLNIENIE LEKARSKIE.

Gość to wroc do pracy
i bedziesz miala pelna pensje :O Nie rozumiem o co ci chodzi. Zalujesz ze poszlas na zwolnienie? Czyli chcialas a nie musialas?

Gość Ratatatatta
zatrudnienie w tej samej firmie: 17,06.2009 - 30.11.2009 - staż przez Urząd Pracy 10.12.2009 - 10.06.2010 - umowa na czas określony od11.06.2010 - umowa na czas nieokreslony

a kwota?

Gość I od L4 nie pobiera
Od razu wyszło, z kim się ma do czynienia. Jak śmiesz obrażać kogoś, kto tylko wykonuje uczciwie swoje obowiązki?

Gość Ratatatatta
Ja muszę utrzymać mieszkanie za 850 zł + opłaty! i z czego mam to zrobić z 777 zł ???? Zrozumcie mnie troche!!!!!!!!!!! Lekarz mnie namówił na zwolnienie, bo pracowałam po 12 h dziennie przed kompem.... a można 4... mogłam mu powiedzieć że chce pracować.... Na umowie brutto mam 1 317 zł co netto wychodzi 984 zł z groszem

Gość kasza gryczana
na stażu pensja była na pewno znacznie niższa - stąd róznica

Gość Ratatatatta
tak na stażu było.... oj nie pamiętam około 600 zł

dziwne bo ja dostawalam prawie tyle samo, baaa nawet o 20zl wiecej czasem sie trafilo heheh :P I tez mam najnizsza krajowa, ale premie. Oni licza srednia z 12miesiecy, wiec moje premie tez sie wliczaly. A nie ile amsz na umowie tyle dostajesz.

Gość kasza gryczana
o ile mi wiadomo ZUS wylicza średnią z ostatnich 12 miesięcy

Gość a dostalas
ta kase za pełny m-c?jakos dziwnie liczyc :777zl to nie jest połowa z 934zl

Gość a co jak sie pracuje krocej ni
niz 12 m-cy, dokładnie 2?? z czego wyliczą śednią?

Gość kasza gryczana
z dwóch :P

Gość Ratatatatta
czyli staż wchodzi w rozliczenia.... to rozumiem ale Facetka wyliczała to przy mnie: 37,88 zł * 25 dni zwolnienia chorobowego = 947 zł - 18% składek emerytalno - rentowych w związku z tym otrzymałam po zaokrągleniu 777 zł.

Gość Ratatatatta
ta kobieta w okienku była bardzo nie miła i na starcie mnie "zjebała" za przeproszeniem,, że się w ogóle dopytuje... Tłumaczyłam sie jej, że to moje pierwsze dziecko i pierwsze zwolnienei lekarskie.... A ona mi wyliczyła , że kobieta w ciąży zarabia dziennie 38.77 zł brutto

dobrze ci policzyła brutto:)bo średnia z tego stażu i z tej umowy to wychodzi dziennie właśnie coś około 38zł brutto dziennie:)

Gość I od L4 nie pobiera
A dlaczego 25 dni tylko ci wyliczyła? Przecież miesiąc ma 30 albo 31 dni. No i nadal ci tlumaczę debilko, że nikt ci nie potrącał składek em. i rent. od zwolnienia lekarskiego tylko PODATEK.

Gość Ratatatatta
25 dni zwolnienia x 37,88 = ok. 900 zł Co z tymi składkami o których mówiła... dlaczego je pobierają :(?